15/03/2025
15.4 C
Serres

4 καλοκαιρινές δροσερές σαλάτες

Οι δροσερές καλοκαιρινές σαλάτες χρωματίζουν και αρωματίζουν το τραπέζι μας με λαχανικά και πράσινα χόρτα εποχής.

Στις παρακάτω συνταγές βλίτα, αμπελοφάσουλα, γλιστρίδα και ντομάτα πέφτουν στο πιάτο μας και ανακατεύονται ταιριαστά με τυρί, πατάτες, ελιές, κολοκυθάκια και παξιμάδια χαρουπιού για ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

Σαλάτα με αμπελοφάσουλα, ντομάτα, παξιμάδια χαρουπιού και τσαλαφούτι

Υλικά

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres


500 γρ. αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και πλυμένα
2-3 κουτ. σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
2 φυλλαράκια δυόσμο
2 μέτριες σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
3/4 κουτ. γλυκού μαύρο σουσάμι, προαιρετικά
6-8 παξιμαδάκια χαρουπιού
2 κουτ. σούπας τσαλαφούτι ή κατίκι Δομοκού
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι

Διαδικασία


Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βράζουμε τα αμπελοφάσουλα μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και αμέσως τα τοποθετούμε σε μπολ με παγωμένο νερό για 5′. Ετοιμάζουμε το dressing σε μπολάκι ανακατεύοντας το βαλσαμικό ξίδι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τον δυόσμο.

Κατόπιν στραγγίζουμε πολύ καλά τα φασολάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες και το μισό σουσάμι, περιχύνουμε με 3-4 κουτ. σούπας από το dressing, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.


Σε δύο πιάτα μοιράζουμε τη σαλάτα, προσθέτουμε τα παξιμάδια, το τσαλαφούτι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο dressing. Η σαλάτα σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή ελαφρώς δροσερή. Ε.Μ.

Χωριάτικη με ντάκο, λιαστές ντομάτες και κολοκύθια

Υλικά


100 γρ. λιαστές ντομάτες
20 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
10 ελιές θρούμπες
10 γρ. φύλλα κάππαρης
1 πιπεριά, σε φέτες
1 μικρό κολοκύθι, σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι, σε φέτες
λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
λίγα φύλλα κέιλ, χοντροκομμένα
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 διπλό κρητικό κρίθινο ντάκο, σε κομμάτια
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία


Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το παξιμάδι, το λάδι, το ξίδι και τη φέτα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το ξίδι και το ρίχνουμε στο μπολ με τα σαλατικά. Ρίχνουμε και τον ντάκο και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το πιπέρι, γαρνίρουμε με την τριμμένη φέτα και σερβίρουμε. Γ.Δ.


Γλιστρίδα με αγγούρι, φέτα και ελιές Αγρινίου

Υλικά


150 γρ. γλιστρίδα (αντράκλα)
50 γρ. μαϊντανό, τα φύλλα
10 γρ. δυόσμο, τα φύλλα
1 μικρό αγγουράκι
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 γρ. φέτα, τριμμένη
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας παλαιωμένο ξίδι
12 ελιές Αγρινίου

Διαδικασία


Πλένουμε πολύ σχολαστικά όλα τα φυλλώδη λαχανικά. Τα στεγνώνουμε καλά. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και κόβουμε το αγγουράκι σε λεπτές ροδέλες. Ρίχνουμε τη γλιστρίδα σε μια σαλατιέρα.

Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τον μαϊντανό και τον δυόσμο. Τρίβουμε τη φέτα πάνω από τη γλιστρίδα, κατόπιν ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, περιχύνουμε με το μείγμα ελαιόλαδου και το παλαιωμένο ξίδι και τελειώνουμε με τις ελιές Αγρινίου. Φ.Μ.

Βλίτα σαλάτα με κολοκυθάκια, πατάτες και ντομάτα

Υλικά

2 πατάτες με τη φλούδα, πλυμένες καλά
3 κολοκυθάκια
1 κιλό βλίτα
1 ντομάτα ώριμη
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι

Διαδικασία


Σε αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Μετά από 10-12′, που θα έχουν μαλακώσει, βάζουμε τα κολοκυθάκια και μετά από 2-3′ βάζουμε τα βλίτα, την ντομάτα, το σκόρδο και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-6′. Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε μια σαλατιέρα.

Κατόπιν κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε κι αυτά. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα και την ψιλοκόβουμε. Την προσθέτουμε κι αυτή στη σαλατιέρα μαζί με τα βλίτα και το βρασμένο σκόρδο λιωμένο. Περιχύνουμε με το dressing ελαιόλαδου – ξιδιού, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε. Σ.Ε.

Συνταγές: Γιώργος Δημητρακόπουλος, Σωτήρης Ευαγγέλου, Φάνης Μαϊκαντής, Εύα Μονοχάρη

Συνταγή για εύκολη παέγια με θαλασσινά

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μιχάλης Κατρίνης και Δημήτρης Μάντζος ζητούν απαντήσεις για το φιάσκο της αποστολής των...

Σοβαρά ερωτήματα για την τραγική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη το 2023 θέτουν οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του...

Σέρρες: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων στις Σέρρες για την εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου ΚΥΡΙΑΚΗ   23  ΜΑΡΤΙΟΥ 2025                                 - Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια από  την...

Γιάννης Μανιάτης: Να προστατεύσετε το καλώδιο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) καθ. Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,...

ΠΕΔΚΜ: Συλλυπητήρια για την εκδημία του κυρού Ανθίμου

Τη βαθιά θλίψη της για την εκδημία του Μακαριστού π. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρού Ανθίμου εκφράζει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), τονίζοντας...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νότης Μαριάς: Ελλάδα και Κύπρος άνοιξαν την Κερκόπορτα για είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα

Γράφει ο Νότης Μαριάς* Την ώρα που Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης πανηγυρίζουν για τις αποφάσεις του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνήλθε στις 6/3/2025 στις Βρυξέλλες με...

Εκδήλωση από την Τ.Ε. Σερρών του ΚΚΕ αύριο Τετάρτη

Η Τ.Ε. Σερρών του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση την Τετάρτη 12 του Μάρτη 2025 και ώρα 6:30 μμ στην αίθουσα της ΚΕΔΗΣ (Εθν....

Αυτοκτόνησε πρώην τερματοφύλακας του Πανσερραϊκού

Στο πένθος βύθισε το σερβικό ποδόσφαιρο η είδηση της αυτοκτονίας του Ράντισα Ίλιτς. Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 47 ετών. Ο αυτόχειρας Σέρβος είχε περάσει...

Συνέχισε να διαβάζεις