Εδώ και κάποια χρόνια οι δημοτικές αρχές στην Αμφίπολη , μετά την επιμονή και τους αγώνες των Πρωταίων καθιερώνουν επιτέλους την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, ως ημέρα μνήμης και τιμής των συμπατριωτών μας που υπέφεραν τα πάνδεινα ως όμηροι στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής του 1917-18.
Πρόκειται για τα γνωστά μας «Ντουρνταμπάκια», που αν μη τι άλλο είναι μια τιμή στους προγόνους μας που στρατεύτηκαν ως όμηροι σε βουλγαρικά τάγματα εργασίας και είτε απεβίωσαν στον ξένο τόπο είτε επέστρεψαν ζωντανοί στην πατρίδα, αφού υπέστησαν φοβερές καταπιέσεις και βασανιστήρια στην ξένη γη.
Με περίσσια χάρη και ατέλειωτη επιμονή η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΑ του Δήμου Αμφίπολης αντεπεξήλθε στα καθήκοντά της δίπλα στο πρόεδρο της Πρώτης κ. Νίκο Μπακάλη, που κατάφεραν να επαναφέρουν στη μνήμη των νεότερων την τραγική αυτή περιπέτεια εκατοντάδων συμπατριωτών μας, όχι βέβαια για να αναμοχλεύσουμε παλιά πάθη, οπως αναφέρθηκε, αλλά για να τονίσουμε ότι ο πόλεμος, η βία, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο μόνο πόνο και αίμα μπορούν να προκαλέσουν.