Με την συμμετοχή του Δήμου Νέας Ζίχνης στο 3ο Τοπικό Εργαστήριο Σερρών και με θέμα: “ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ “, στα πλαίσια του προγράμματος Interreg, τοπικοί παραγωγοί και επιχειρηματίες του δήμου Νέας Ζίχνης παρουσίασαν τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους, ενώ οι σπουδαστές του ΙΕΚ Νέας Ζίχνης παρασκεύασαν εδέσματα, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές, σε μια κοινή προσπάθεια εξωστρέφειας και ανάδειξης της γαστρονομίας του τόπου μας.
Και μιας και γνωρίσαμε από κοντά τον Δημήτρη Κουρέτα δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε σε όλα όσα λέει για την επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι αλευροβιομήχανοι αγόραζαν μαλακό σιτάρι από την Ουκρανία 170 ευρώ τον τόνο, ενώ τώρα αγοράζουν από Βουλγαρία αλλά και από Ρουμανία με 440 ευρώ τον τόνο . Μόνο που η Βουλγαρία και η Ρουμανία αλλά και η Ουγγαρία θέλουν να σταματήσουν τις εξαγωγές σιτηρών για να χτίσουν εθνικό απόθεμα .
Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει από τους παραγωγούς με 300 ευρώ τον τόνο .
Τι θα συμβεί ;
Στις χώρες του νότιου ημισφαιρίου έχουν ήδη θερίσει και έχουν αποθέματα .
Η Ελλάδα συζητά να εισάγει μαλακό σιτάρι από Αμερική .
Ένα καράβι έχει 30.000 τόνους και θα το πληρώσουμε 700 ευρώ τον τόνο .
Και έχει και υψηλή πρωτείνη που δεν κάνει για το δικό μας ψωμί, όπως το έχουμε συνηθίσει .
Ποια είναι η εθνική μας στρατηγική ;
Ήδη τα μεγάλα σούπερ μάρκετ έβαλαν όριο στις αγορές σε αλεύρι .
Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει ξανά στον μεγεθυντικό φακό τα προβλήματα της αγροδιατροφης .
Η Ευρώπη εισάγει το 40% του μαλακού σιταριού που καταναλώνει .
Και η Ελλάδα το 75%.
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική πως θα αντιμετωπίσει την αγροδιατροφική κρίση που έφτασε στην πόρτα μας ;
Τα ΜΜΕ ασχολούνται ελάχιστα με το θέμα .
Μήπως θα έπρεπε να ασχολούνται πιο πολύ ;
Μήπως η κρίση στην Ουκρανία μας αλλάξει την διατροφή μας ;
Αν δείτε την ιστορία έχει πολλά τέτοια παραδείγματα .
Δεν θα διαφωνίσουμε με την άποψη Κουρέτα, αλλά μήπως θα έπρεπε να προτείνονται και λύσεις;
Γιατί δεν πριμοδοτεί άραγε η Ευρώπη την τοπική παραγωγή, έτσι ώστε οι αγρότες μας και να πουλήσουν σε καλές τιμές και να είμαστε …αυτάρκεις;
Τόσο δύσκολο είναι;