Κάθε ιστορικό ρεκόρ αλλά και κάθε πρόβλεψη καταρρίπτουν οι τιμές των λιπασμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας ένα πρωτόγνωρο ράλι ανόδου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και μπορεί η επάρκεια στην Ελλάδα να είναι εξασφαλισμένη τουλάχιστον έως το καλοκαίρι, αλλά κανείς δεν αποκλείει να εμφανιστούν ελλείψεις από το φθινόπωρο, ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Πάντως σήμερα η τιμή της ουρίας που είναι το βασικό λίπασμα, έφτασε τα 1.155 δολάρια, ενώ το 2020 η τιμή της κυμαινόταν μεταξύ 220 και 300 δολαρίων ο τόνος, πράγμα που άμεσα πρέπει να επανεξετάσουμε την αγροτική πολιτική και τις προτεραιότητές μας ως χώρα και ως Ε.Ε.
Προβλήματα στην αγορά με τις ελλείψεις: Ανέβηκαν οι τιμές των λιπασμάτων
Μπορεί η κυβέρνηση να καταγράφει άμεσα τα αποθέματα βασικών προϊόντων διατροφής, αλλά και τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, καθώς πρέπει αφενός να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να αυξήσουμε τα αποθέματά μας , αλλά ήδη ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές είναι ήδη μεγάλος και οι τιμές πολύ υψηλές.
Αφετέρου πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να αυξηθούν οι καλλιέργειες στα ελλειμματικά προϊόντα όπως το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι, και πάντα με την σύμφωνη απόφαση της ΕΕ.
Αυτά βραχυπρόθεσμα, γιατί μεσομακροπρόθεσμα θα πρέπει να επανεξετάσουμε την αγροτική μας πολιτική και τις προτεραιότητές μας.
Υπάρχει επάρκεια λιπασμάτων
Στην αγορά εκτιμούν ότι υπάρχει επάρκεια λιπασμάτων καθώς οι εταιρείες και τα καταστήματα έχουν προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες.
Το ίδιο έκαναν και αρκετοί παραγωγοί και μάλιστα όσοι είχαν ρευστότητα έσπευσαν να προμηθευτούν λιπάσματα νωρίτερα από άλλες χρονιές για να προλάβουν ενδεχόμενη αύξηση τιμών αλλά και για φορολογικούς λόγους, ιδίως οι βαμβακοπαραγωγοί με βιβλία εσόδων – εξόδων που έχοντας αυξημένα έσοδα το 2021 από την διπλάσια συγκριτικά με το 2020 τιμή του βαμβακιού προχώρησαν ευλόγως σε αύξηση των δαπανών τους.
Στην αγορά λιπασμάτων όλοι κοιτούν καθημερινά με ενδιαφέρον τον παγκόσμιο δείκτη προσιτών τιμών (affordability index), ο οποίος αποτελείται από δύο «καλάθια» τιμών
Στο ένα είναι οι τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων (όπως καλαμπόκι και σιτάρι) και στο άλλο οι τιμές των λιπασμάτων.
Και όσο υψηλότερα είναι ο δείκτης, τόσο αυξημένη είναι και η οικονομική δυνατότητα του παραγωγού να προμηθευτεί λιπάσματα.
Το αντίθετο συμβαίνει όταν ο δείκτης κινείται καθοδικά, όπως για παράδειγμα σήμερα, όταν στην κυριολεξία έχει «βυθιστεί» ο δείκτης, στέλνοντας σήμα για την επερχόμενη μείωση της ζήτησης για λιπάσματα με βάση τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα τιμών.
Αναμονή για την επιδότηση, από 15 Μαρτίου ο μειωμένος ΦΠΑ
Στο μεταξύ, την εξειδίκευση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για την «πρόσθετη στήριξή» τους στα λιπάσματα αναμένουν οι πιο πολλοί παραγωγοί για να προχωρήσουν τις αγορές τους καθώς αυτήν εποχή γίνεται η λίπανση στις εαρινές καλλιέργειες.
Πάντως χθες, όντως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για εφαρμογή με αναδρομική ισχύ από 15 Μαρτίου του μειωμένου συντελεστή 6% στα λιπάσματα.
Η ενίσχυση στα λιπάσματα μέσω της κάρτας του αγρότη
Έπειτα από τη σύσκεψη για την επισιτιστική ασφάλεια που έγινε την περασμένη Δευτέρα αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο επιχειρείται να μπει σε μια τάξη η μεγάλη εκκρεμότητα της ενίσχυσης των αγροτών για την αγορά λιπασμάτων.