Σκηνές από το παρελθόν ζωντανεύουν για τη χώρα μας καθώς για μια ακόμη φορά παρατηρείται ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και των spreads.
Μπορεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή να βρίσκεται η Ιταλία, όμως η επιβράδυνση της ανάπτυξης, ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού και η αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας εκτινάσσει το κόστος δανεισμού και προκαλεί τον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί εκτός των διεθνών αγορών.
Η άνοδος της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο 4,65%, είχε να καταγραφεί από το Δεκέμβριο του 2017 ,ενώ η εκτίναξη επίσης των spreads στις 302 μονάδες βάσης, είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές λόγω των απαγορευτικών επιτοκίων προϊδεάζει για μια νέα κρίση χρέους.
Η αδυναμία επίσης της κυβέρνησης να κάνει οποιαδήποτε παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που εξανεμίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών καθιστά ακόμα πιο ευάλωτη την εθνική οικονομία.
Στον αντίποδα, τα γαλάζια golden boys, εξακολουθούν να αυξάνουν τα εισοδήματά τους ενώ οικειοποιούνται και τη μέχρι πρότινος δημόσια περιουσία αποκτώντας ως bonus στην περίπτωση της ΔΕΗ μετοχές της εταιρίας.
Οι κυβερνητικές πολιτικές που «ψάχνουν λεφτόδεντρα» όταν πρόκειται για στήριξη της κοινωνίας αλλά μοιράζουν απλόχερα χρήματα σε κομματικά στελέχη και στην οικονομική ελίτ, συνιστούν την απόλυτη συνταγή χρεοκοπίας που θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός.
Η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Κάθε ημέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται χειρότερη.
Πλέον καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις που με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα προστατέψουν τη χώρα και την ελληνική κοινωνία από την οικονομική καταστροφή και την κοινωνική κατάρρευση που φέρνουν οι πολιτικές του κ Μητσοτάκη.
Απαιτείται άμεσα η εφαρμογή ενός προοδευτικού προγράμματος στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, μείωσης των τιμών, προστασίας από φαινόμενα αισχροκέρδειας και κερδοσκοπικών παιχνιδιών στην ενέργεια, τα καύσιμα, τις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα. Απαιτείται ένα πρόγραμμα υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής και ταυτόχρονα της δημόσιας περιουσίας».