01/03/2025
8.1 C
Serres

Πώς να φτιάξετε την τέλεια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας για μακαρόνια (βήμα βήμα)

«Δύο πράγματα δεν τσιγκουνευόμαστε όταν φτιάχνουμε σάλτσα για μακαρόνια: τις ντομάτες και τον βασιλικό», ξεκαθαρίζει από την αρχή ο Χριστόφορος Πέσκιας, δίνοντάς μας για του λόγου το αληθές τη δική του, ασυνήθιστων ποσοτήτων, συνταγή για 4 άτομα.

«Αυτό είναι μία άποψη. Δεν σημαίνει πως είναι η μόνη σωστή. Οποιος θέλει μειώνει τις ποσότητες, αλλά, έτσι όπως θα τη φτιάξω, τρως, μυρίζεις, γεύεσαι ντομάτα. Και βασιλικό».

Η τέλεια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας για μακαρόνια

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα ντομάτας, ξεκινάμε βάζοντας μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσει. Επίσης, γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό (από το ψυγείο) και παγάκια (αν έχουμε διαθέσιμα). Αφαιρούμε το κοτσάνι των ντοματών με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι. Μετά, χαράσσουμε χιαστί τις ντομάτες (όχι σε βάθος) στη βάση τους.

Μόλις κοχλάσει για τα καλά το νερό στην κατσαρόλα, βάζουμε τις ντομάτες, λίγες-λίγες κάθε φορά. Το νερό πρέπει να τις καλύπτει. Τις αφήνουμε για 15 – 20 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο σκληρή είναι η φλούδα τους. Δεν τις αφήνουμε περισσότερο, γιατί τότε θα βράσει και θα μαλακώσει όλη η ντομάτα. Ειδικά αν τις θέλουμε για σαλάτα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τις τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε στο μπολ με το παγωμένο νερό. Στο παγωμένο νερό τις αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, να σταματήσει τελείως ο βρασμός και να κρυώσουν. Αν χρειαστεί, για να βάλουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, συμπληρώνουμε στο μπολ παγωμένο νερό και παγάκια. Η φλούδα της ντομάτας έχει χαλαρώσει και την τραβάμε με μια απαλή κίνηση, με όποια φορά θέλουμε (από τη βάση προς το κοτσάνι ή τούμπαλιν).

Κόβουμε κάθε ντομάτα στη μέση οριζοντίως. Με αυτόν τον τρόπο θα «αποκαλυφθούν» όλοι οι «θύλακοι» με τα σπόρια. «Στύβουμε» κάθε ήμισυ μέσα στην παλάμη μας, ώστε να απομακρύνουμε όσα περισσότερα σπόρια και υγρά μπορούμε, πράγμα που θα κάνει τη σάλτσα πιο φίνα και με καλύτερη γεύση. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι.

Η τέλεια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας για μακαρόνια

Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες. Στη συνέχεια, με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε κομμάτια. Το μέγεθος των κομματιών δεν έχει μεγάλη σημασία, καθότι κατά το μαγείρεμα θα μαλακώσουν πολύ και -σχεδόν- θα λιώσουν. Αν τις κόψουμε σε ψιλά καρέ, θα διαλυθούν εντελώς, αν τις κόψουμε σε μεσαίου μεγέθους κύβους, θα μείνουν λίγα «ζωντανά» κομμάτια.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Η τέλεια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας για μακαρόνια

Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μια ευρύχωρη κατσαρόλα, σκέτη, για 1 – 2 λεπτά. Μόλις κάψει η κατσαρόλα, ρίχνουμε 40 ml ελαιόλαδο και το σκόρδο. «Πρέπει το σκόρδο να τσιτσιρίσει έντονα για να σκορπίσει το άρωμά του, αλλιώς δεν θα “δώσει” τίποτα στο φαγητό. Ομως δεν πρέπει να τσιγαριστεί πάνω από 30 δευτερόλεπτα, για να μη μαυρίσει και πικρίσει».

Η τέλεια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας για μακαρόνια

Ρίχνουμε αμέσως την ντομάτα και 1/2 κουτ. σούπας αλάτι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 – 15 λεπτά. «Ζάχαρη εγώ δεν βάζω, είναι καλύτερο -θεωρώ- να γεύεσαι τη γλυκόξινη γεύση της ντομάτας και το πώς δένει με το λάδι και το βασιλικό». Αν παρ’ όλα αυτά είναι πολύ όξινες οι ντομάτες, μπορούμε να διορθώσουμε με λίγη ζάχαρη ή μέλι (1/2 κουτ. γλυκού). Επ’ ουδενί λόγο «δεν βάζουμε νερό και βράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά της η ντομάτα και να μελώσει η σάλτσα. Δεν την παραβράζουμε, για να μη χάσει τη φρεσκάδα της. Οσο πιο λίγο βράσει, τόσο το καλύτερο».

Ανακατεύουμε πότε-πότε για να μην αρπάξει και εν τω μεταξύ βάζουμε τα ζυμαρικά (1 πακέτο) να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Βάζουμε τα ζυμαρικά (1 πακέτο) να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Μετά, χωρίς να τα σουρώσουμε, τα μεταφέρουμε με μια πιρούνα ή λαβίδα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από όση ώρα λέει η συσκευασία. Μετά, χωρίς να τα σουρώσουμε, τα μεταφέρουμε με μια πιρούνα ή λαβίδα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να κολλήσει πάνω τους η σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι «παραδεμένη», βάζουμε ελάχιστο από το νερό του βρασίματος.


Η τέλεια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας για μακαρόνια

Ο σεφ προτείνει να χοντροκόψουμε το βασιλικό, γιατί «είναι ωραίο να τον νιώθεις στο δόντι». Τον προσθέτουμε στη μακαρονάδα, ανακατεύουμε για να πάει παντού και να μαλακώσει λίγο και προσθέτουμε 80 ml ωμό λάδι. Αυτή η προσθήκη θα δώσει «γυαλάδα στη σάλτσα, βάθος στο χρώμα, στη μυρωδιά και τη γεύση της μακαρονάδας».

Ανακατεύουμε, μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Η τέλεια σάλτσα φρέσκιας ντομάτας για μακαρόνια

10′ προετοιμασία20′ βράσιμο Σύνολο: 30′

Υλικά

Μερίδες: 4


  •  περίπου 2 κιλά ντομάτες, ώριμες αλλά όχι παραγινωμένες
  •  50 – 60 γρ. φύλλα βασιλικού (από τουλάχιστον 5 ματσάκια -όπως πωλούνται στα σούπερ μάρκετ)
  •  2 σκελίδες σκόρδο (ή όσο θέλουμε), ψιλοκομμένες
  •  ελαιόλαδο
  •  παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη, κατά βούληση
  •  αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

  1. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσει. Επίσης, γεμίζουμε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό (από το ψυγείο) και παγάκια (αν έχουμε διαθέσιμα).
  2. Μόλις κοχλάσει για τα καλά το νερό στην κατσαρόλα, βάζουμε τις ντομάτες, λίγες-λίγες κάθε φορά. Το νερό πρέπει να τις καλύπτει.
  3. Τις αφήνουμε για 15 – 20 δευτερόλεπτα, ανάλογα με το πόσο σκληρή είναι η φλούδα τους. Τις τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε στο μπολ με το παγωμένο νερό για περίπου 5 λεπτά.
  4. Αφαιρούμε το κοτσάνι των ντοματών με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι. Μετά, χαράσσουμε χιαστί τις ντομάτες (όχι σε βάθος) στη βάση τους.
  5. Κόβουμε κάθε ντομάτα στη μέση οριζοντίως. Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τις ντομάτες.
  6. Στη συνέχεια, με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε σε κομμάτια.
  7. Παράλληλα, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μια ευρύχωρη κατσαρόλα, σκέτη, για 1 – 2 λεπτά. Μόλις κάψει η κατσαρόλα, ρίχνουμε 40 ml ελαιόλαδο και το σκόρδο.
  8. Ρίχνουμε αμέσως την ντομάτα και 1/2 κουτ. σούπας αλάτι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 10 – 15 λεπτά.
  9. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 λεπτά λιγότερο από όση ώρα λέει η συσκευασία.
  10. Ανακατεύουμε, μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

12ος χορός των Ντόπιων Σερρών – «Να δω τα Σέρρας τα χωριά»

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ο 12ος χορός των Ντόπιων Σερρών «Να δω τα Σέρρας τα χωριά» Ειδικά για τη βραδιά «αντάμωσαν» μουσικά οι εξαιρετικοί μουσικοί της...

Η ΠΚΜ συμμετέχει στην έκθεση“WARSAW FOOD EXPO 2025”

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της...

Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Το 57,1% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από την επισκεψιμότητα

Έρευνα για την κίνηση της αγοράς διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των φετινών χειμερινών εκπτώσεων.  Για τις σχεδόν μισές εμπορικές επιχειρήσεις (48,6%)...

Συνέχισε να διαβάζεις