12/03/2025
16.5 C
Serres

Γιουβέτσι με σκορπίνα

Το φαγητό απογειώνεται με γλυκό κρασί, πιπεριά Φλωρίνης και ψημένο πολτό κρεμμυδιού.

Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

1 ώρα και 15′ προετοιμασία

57′ μαγείρεμα

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Σύνολο: 2 ώρες και 12′

Υλικά

Μερίδες: 4

1 κιλό σκορπίνα, καθαρισμένη και ολόκληρη (ή ουρές πεσκανδρίτσας)
100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (ο σεφ προτιμά λευκό κρεμμύδι στα μαγειρευτά, γιατί με το μαγείρεμα γλυκίζει, ενώ στις σαλάτες κόκκινο, γιατί ωμό είναι όσο γλυκό και αψύ χρειάζεται)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
4 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
1 1/2 λίτρο σπιτικός ζωμός ψαριού, ζεστός ή νερό
80 ml λευκό, ξηρό κρασί
50 ml γλυκό, λευκό κρασί
250 γρ. κριθαράκι ψιλό
2-3 κορυφές μάραθου ή άνηθου
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
πολτός κρεμμυδιού


Διαδικασία

Για να φτιάξουμε γιουβέτσι με σκορπίνα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί.

Έπειτα, λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε την σκορπίνα.

Τοποθετούμε τη σκορπίνα στο ταψί και το ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.


Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.

Ρίχνουμε τα κρασιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό, ανακατεύοντας μέχρι να τον απορροφήσει το κριθαράκι και να μαλακώσει. Μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 20 λεπτά.

Τακτοποιούμε την σκορπίνα μέσα στην κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, να γίνει καλά η σκορπίνα και να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Βγάζουμε την σκορπίνα.

Ρίχνουμε τον πολτό κρεμμυδιού και ανακατεύουμε να αναμειχθεί με το κριθαράκι.

Στη συνέχεια, σκορπίζουμε τον μάραθο και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε τη σκορπίνα ξεψαχνισμένη με το κριθαράκι.

Μυστικά

Το μυστικό του σεφ είναι ότι αντικαθιστά το βούτυρο, που συνήθως βάζουμε στο τέλος σε ένα ριζότο ή γιουβέτσι για να χυλώσει, με πολτό ψητού κρεμμυδιού που ετοιμάζει ως εξής:

Τυλίγει σε αλουμινόχαρτο 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ολόκληρα και ακαθάριστα, και τα ψήνει στον φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρεί το αλουμινόχαρτο, τα ξεφλουδίζει και τα πολτοποιεί στον πολυκόφτη με 100 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.

Συνταγή για παστίτσιο με λαχανικά και τυριά

Πηγή:cretalive

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο ΥΦΥΠΕΞ Χατζηβασιλείου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ελλάδα και Κύπρος συμπορευόμαστε για...

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη Λευκωσία, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών της...

Δήμος Σιντικής: Παραιτήθηκε ο Στάθης Ζαπρίδης – Δεκτή η παραίτηση απο το Δήμαρχο

Την παραίτηση του υπέβαλε o Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στάθης Ζαπρίδης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν απο την ανάρτηση του το βράδυ της Τρίτης ,μέσω social...

Πανελλήνιες εξετάσεις 2025: Πρεμιέρα στις 30 Μαΐου – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025 έχει ξεκινήσει και το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων για τους υποψήφιους των...

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών αεροδρομίων

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών αεροδρομίων - Οι τρεις σημαντικές διακρίσεις Για τρίτη συνεχή χρονιά, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» κατατάσσεται στα κορυφαία αεροδρόμια της Ευρώπης,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Δέκα νέες ερωτήσεις – απαντήσεις για το Ε1

Από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, περίπου 1,4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τις φορολογικές τους δηλώσεις συμπληρωμένες και εκκαθαρισμένες. Οι φορολογούμενοι πρέπει...

Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλει πλήγμα κατά της διαφάνειας και της λογοδοσίας

Η απομάκρυνση των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών από τα πειθαρχικά συμβούλια είναι μια πολιτική επιλογή που τραυματίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία και γεννά φόβο...

Αργεντινή: Φονικές πλημμύρες στην Μπαΐα Μπλάνκα με τουλάχιστον 16 νεκρούς – Ολόκληρες συνοικίες «βυθίστηκαν» στο νερό

Η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, καθώς πλημμύρες έπληξαν την πόλη Μπαΐα Μπλάνκα, προκαλώντας τον θάνατο...

Συνέχισε να διαβάζεις