04/03/2025
5.9 C
Serres

Οδηγίες ΕΟΔΥ για το πασχαλινό τραπέζι: Πότε δεν πρέπει να καταναλώνουμε τα βαμμένα πασχαλινά αυγά

Αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με όσα πρέπει να προσέχουμε στις τροφές που θα καταναλώσουμε το Πάσχα εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός σε σχετική ανακοίνωσή του, «καθώς πλησιάζει το Πάσχα και προετοιμαζόμαστε για το πασχαλινό τραπέζι, θα πρέπει να θυμόμαστε να ακολουθούμε τους παρακάτω κανόνες κατά τον χειρισμό των τροφίμων και ειδικά του αιγοπρόβειου κρέατος και των αυγών, που εκείνες τις μέρες καταναλώνονται περισσότερο».

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις τροφές του Πάσχα


Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Διατηρήστε τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.


Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (π.χ. χειροποίητη μαγιονέζα), καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres


Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιωθείτε ότι έχετε χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.


Διατηρήστε τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.


Βεβαιωθείτε ότι αποψύχετε το κρέας ακολουθώντας τα σωστά βήματα: η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι. Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.


Αποψύξτε το αιγοπρόβειο κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες -όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.



Διατηρήστε το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (π.χ. φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους. Διατηρήστε το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C.


Τοποθετήστε το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψετε. Απορρίψτε κάθε ποσότητα μαρινάδας που δεν χρησιμοποιήσατε στο μαγείρεμα.


Ψήστε το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.


Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3- 4 ημέρες.


Αν επιθυμείτε να καταναλώσετε αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery), βεβαιωθείτε ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή. Καταναλώστε το μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών (ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το ζεστάνετε στους 74°C.


Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον χειρισμό των τροφίμων.



Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (π.χ. μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Μαζί με το Πάσχα έρχονται και οι μεγάλες ταινίες του σινεμά

Πηγή:iefimerida

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νεκρός σε περιοχή των Σερρών εντοπίστηκε ο 77χρονος αγνοούμενος από την Καβάλα

Νεκρός εντοπίστηκε, στον Προφήτη Ηλία του Δήμου Αμφίπολης Σερρών, ο 77χρονος από τη Λυδία Καβάλας, ο οποίος αγνοούνταν από τις 27 Φεβρουαρίου. Η σύζυγος...

Eurostat: Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός παρουσίασε επίσης μικρή πτώση, φτάνοντας στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, από 2,5% τον Ιανουάριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα...

Κούλουμα σε όλη την Ελλάδα: Χαρταετοί, σαρακοστιανά εδέσματα και γλέντια

Σαρακοστιανά εδέσματα, υπαίθρια τραπέζια, λαγάνες, μουσική και χορός σε όλη την Ελλάδα - Και φέτος τα «κούλουμα» των Αθηναίων στον λόφο του Φιλοπάππου Καθαρά Δευτέρα και...

Το έθιμο του πετάγματος Χαρταετού τη Καθαρά Δευτέρα

Ενα από τα πιο γνωστά έθιμα το οποίο περνά από γενιά σε γενιά είναι και αυτό του πετάγματος του χαρταετού. Ολοι λίγο ή πολύ...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: …Δεν ζητάμε μόνο τον σεβασμό, ζητούμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Για την Παρασκευή... Σύμφωνα με ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε "με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία ως ελάχιστη ένδειξη...

Παύλος Γερουλάνος για το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ: 180 σελίδες αποκάλυψης, μετά από 2 χρόνια συγκάληψης

Σε παρέμβασή του, στην Ολομέλειά της Βουλής, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, ο Κοινοβουλευτικός...

Ανακοίνωση από την Πρόεδρο και το ΔΣ του εμπορικού συλλόγου Ν.Σερρών για την Παρασκευή 28/2

Η Πρόεδρος Ειρήνη Γκότσικα και το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Ν.Σερρών αποφάσισε και προτείνει το προαιρετικό κλείσιμο των καταστημάτων από τις 11:00 έως...

Συνέχισε να διαβάζεις