14/03/2025
22.6 C
Serres

Ατμός, βράσιμο, ψήσιμο ή τηγάνισμα: Ποιος είναι εν τέλει ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος

Αν είστε από αυτούς που μαγειρεύουν πάντα τα λαχανικά τους στον ατμό, πιστεύοντας ότι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος, μάλλον θα απογοητευτείτε.

Σύμφωνα με την γκουρού της δαιτροφής, Δρ Μέγκαν Ρόσι, το μαγείρεμα στον ατμό δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη των τροφών σας. Αντιστοίχως, ενώ μπορεί να νομίζετε ότι η κατανάλωση ωμών λαχανικών είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών σας, αυτό δεν ισχύει πάντα.

Στην πραγματικότητα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Sciences and Nutrition το 2013, διαπιστώθηκε ότι το μαγείρεμα -βράσιμο, άτμισμα ή μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων– “αύξησε σημαντικά” τα επίπεδα χρωστικών ουσιών με αντιοξειδωτικές δυνάμεις όπως της λουτεΐνης, αλλά και του β-καροτενίου (ένα άλλο καροτενοειδές που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα) και μορφές βιταμίνης Ε.

Το μαγείρεμα μπορεί επίσης να διασπάσει κάποιες από τις ίνες των λαχανικών που μπορεί να περιέχουν άλλα ευεργετικά συστατικά τα οποία, αν τρώγαμε το φαγητό στην ωμή του μορφή ο οργανισμός μας απλώς θα τα απέβαλε.

Από την άλλη, οι έρευνες μας δείχνουν ότι η κατανάλωσή ωμών λαχανικών, όπως πχ του μπρόκολου, μεγιστοποιεί την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά ευαίσθητα στη θερμότητα, όπως η βιταμίνη C και η σουλφοραφάνη.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται εν μέρει αντιφατικά, ωστόσο η βασική πληροφορία που πρέπει να κρατήσετε είναι πως αν θέλετε να πάρετε το μέγιστο δυνατό όφελος από τις τροφές σας πρέπει να διαφοροποιείτε το στιλ μαγειρέματος ανάλογα με το κάθε υλικό -μην επιμένετε στην ίδια ρουτίνα.

Η καταρτισμένη διατροφολόγος Δρ Μέγκαν Ρόσι παρουσιάζει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για να έχετε σαν «μπούσουλα» όταν μαγειρεύετε τα λαχανικά σας.

Γενικώς, τα ωμά λαχανικά διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά που είναι ευαίσθητα στη θερμότητα- όπως οι βιταμίνες Β και η βιταμίνη C. Από την άλλη, το αλλά το μαγείρεμα των τροφίμων ενεργοποιεί άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή.


Κατά το βράσιμο, κάποια υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά μπορεί να ελαχιστοποιηθούν. Για να το βεβαιωθείτε πως θα διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα ωφέλιμα συστατικά, μπορείτε να μην ξεφλουδίζετε τα λαχανικά σας (ή να το κάνετε αφού τα έχετε μαγειρέψει).



Κατά το βράσιμο, χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό, ή προτιμήστε τον ατμό. (Η μελέτη του 2013 που ανέφερα διαπίστωσε ότι ο ατμός και ο φούρνος μικροκυμάτων διατηρούν πολύ περισσότερα καροτενοειδή σε σύγκριση με το βράσιμο).


Χρησιμοποιήστε το νερό μαγειρέματος (το οποίο θα περιέχει ένα ποσοστό αυτών των θρεπτικών συστατικών που έχουν εκχυλιστεί) σε smoothies ή σούπες, ώστε να αξιοποιήσετε τα οφέλη των λαχανικών σας στο μέγιστο.


Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος μαγειρέματος – όσο περισσότερο βράζετε ή ατμίζετε τα λαχανικά, τόσο περισσότερα από τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά τους τείνουν να καταστραφούν.

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια αρκετά καλή επιλογή μαγειρέματος, καθώς παρέχει μικρότερο χρόνο μαγειρέματος και λιγότερη έκθεση στη θερμότητα. Μια πρόσφατη μελέτη του περιοδικού Food Science and Biotechnology το 2018, διαπίστωσε ότι τα καρότα διατηρούσαν σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C όταν μαγειρεύονταν στο φούρνο μικροκυμάτων σε σύγκριση με όταν βράζονταν.


Τα καροτενοειδή, τα οποία συναντάτε σε πολλά φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως οι ντομάτες, αλλά και τα καρότα, το σπανάκι, το λάχανο και οι πιπεριές, είναι λιποδιαλυτά, οπότε το μαγείρεμα τους με λιπαρά συστατικά (πχ λάδι) είναι πιθανό να ενισχύσει την ωφελιμότητά τους.



Το τηγάνισμα και το σοτάρισμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν να ξεκλειδώσετε περισσότερα από τα καλά λιποδιαλυτά καροτενοειδή, ωστόσο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα βιταμίνης C.


Ενώ το ψήσιμο στη σχάρα ή το μπάρμπεκιου δίνει στο φαί μια υπέροχη καπνιστή γεύση, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο επίδρασή του. Καλό είναι να τυλίξετε τα φαγητά σε αλουμινόχαρτο για να αποφύγετε την άμεση έκθεση σε ανοιχτή φλόγα.


Ποιο είναι λοιπόν το βασικό συμπέρασμα; Κάθε τρόπος μαγειρέματος ενεργοποιεί διαφορετικές θρεπτικές ουσίες στις τροφές μας, συνεπώς το μυστικό για μία ισορροπημένη διατροφή είναι να κάνετε εναλλαγές και να μην εγκλωβίζεστε σε μία συγκεκριμένη ρουτίνα.

Οι καλύτερες γλυκοπατάτες φούρνου

Πηγή:bovary

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανασχηματισμός: Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Ποιοι έμειναν εκτός;

Ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθούν τα ονόματα των υπουργών...

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών για τα LED: “Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα...

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» από θέση αρχής αντιμετωπίζει το θέμα της Ενέργειας ως αγαθό πολύτιμο για την πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων και όχι...

Νότης Μαριάς: Ρεσιτάλ υποκρισίας από την Κομισιόν σε σχέση με τα νέα μέτρα...

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής και Βουλευτής Ηρακλείου, notismarias@gmail.com Σε άρθρο μας από τη στήλη αυτή την...

Ο Στέφανος Αλεξιάδης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Και εγένετο φως» την Παρασκευή...

Το Public Σερρών με χαρά υποδέχεται τον συγγραφέα Στέφανο Αλεξιάδη για την παρουσίαση του νέου  του βιβλίου "Και εγένετο φως" απο τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Με επιτυχία η Δράση της ΠΚΜ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REFOCUS

Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη (study visit) που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο  του έργου “Regional and Local Mobility...

Η Google γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας με ένα ξεχωριστό doodle

Με ένα ξεχωριστό Doodle, η Google γιορτάζει το Σάββατο (8/3) την Ημέρα της Γυναίκας. Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν για πρώτη φορά αυτή τη γιορτή το 1975 για...

ΠΚΜ: Ημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας...

Συνέχισε να διαβάζεις