14/03/2025
22.6 C
Serres

Τα μυστικά για την τέλεια μαμαδίστικη μαρμελάδα βερίκοκο

Τα βερίκοκα είναι ένα θρεπτικό αλλά και πολύ γευστικό καλοκαιρινό φρούτο που ταιριάζει σε πολλά γλυκά αλλά μπορεί να γίνει και μαρμελάδα για να συνοδεύσει το πρωινό σας ή το brunch ή να χρησιμεύσει για να φτιάξετε την τέλεια πάστα φλώρα.

Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε μαρμελάδες που φτιάχνει η μητέρα σας ή η γιαγιά σας, μπορείτε εύκολα να ακολουθήσετε την οικογενειακή παράδοση και να ετοιμάσετε την πιο τέλεια σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο.

Παρακάτω σας έχουμε όλες τις συμβουλές για να την πετύχετε χωρίς να κουραστείτε πολύ!

Επιλέξτε τα σωστά βερίκοκα


Προτού αποφασίσετε να ετοιμάσετε μια μαρμελάδα, πρέπει να επιλέξετε τα κατάλληλα φρούτα. Αν είστε τυχερές και έχετε βερικοκιά στον κήπο, τότε θα περιμένετε να ωριμάσουν. Αν πάλι είστε από τους άτυχους, τότε θα πρέπει να αγοράσετε ώριμα βερίκοκα. Καλό είναι να τα επιλέξετε 1-1 από το μανάβικο ή από το σουπερμάρκετ και να μην αγοράσετε τις κλειστές συσκευασίες που κυκλοφορούν γιατί δεν μπορείτε να ελέγξετε αν έχουν βερίκοκα που σας κάνουν. Φροντίστε τα φρούτα που θα βρείτε να είναι μαλακά (αλλά όχι σάπια), μυρωδάτα και σαρκώδη.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres


Τα βερίκοκα δεν συντηρούνται για πολύ στο ψυγείο, οπότε είναι καλό να τα αγοράσετε τη μέρα που θέλετε να ετοιμάσετε τη μαρμελάδα. Αν έχετε απόθεμα (πχ. Κάποιος σας έφερε ζαρζαβατικά από το χωριό), μπορείτε να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη μέχρι και έναν χρόνο. Τα πλένετε, αφαιρείτε το κουκούτσι, τα κόβετε στη μέση και τα τοποθετείτε σε σακούλες.

Η προετοιμασία για τη μαρμελάδα


Πλένουμε 1,2 κιλά βερίκοκα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν λίγο και στη συνέχεια αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον χυμό από ένα λεμόνι καθώς και ένα κιλό ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα για κάμποσες ώρες.


Στη συνέχεια, το βράζουμε για 15-20 λεπτά, αναδεύοντάς το ανά τακτά διαστήματα. Προσοχή: η μαρμελάδα δεν πρέπει να ροδίσει πολύ καθώς αυτό θα σημαίνει ότι έχει… αρπάξει ή ότι την παραβράσαμε.


Το κόλπο για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμη η μαρμελάδα


Αν δεν ξέρετε πότε να σβήσετε τη φωτιά, το κόλπο με το κρύο πιάτο είναι αλάνθαστο. Βάζετε για 5 λεπτά στο ψυγείο ένα πιάτο και όπως είναι κρύο, παίρνετε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα κατευθείαν από την κατσαρόλα και την τοποθετείτε στο πιάτο.

Αν σταθεί και δεν τρέξει, τότε πρέπει να σβήσετε τη φωτιά. Πριν κατεβάσετε τη μαρμελάδα από το μάτι της κουζίνας, ρίχνετε και λίγο ακόμη λεμόνι, ανάλογα με το πόσο γλυκιά ή λεμονάτη θέλετε τη γεύση της.

Πώς θα ετοιμάσετε τα βάζα για τη μαρμελάδα


Τα βάζα που θα βάλετε τη μαρμελάδα πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα και αποστειρωμένα. Μπορείτε να τα βάλετε και στο πλυντήριο πιάτων αλλά ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος αποστείρωσης είναι να βράσετε νερό στον βραστήρα και να το ρίξετε μέσα στα βάζα και το καπάκι.

Το αφήνετε περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια στεγνώνετε καλά το βάζο πριν από τη χρήση. Μπορείτε να κλείσετε το βάζο αεροστεγώς αν μπορείτε αλλά οι μαρμελάδες συντηρούνται και στο ψυγείο.


Εxtra tips

Αρμπαρόριζα


Για να αποκτήσει πιο δυνατό άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε την ώρα που τη βράζουμε λίγα φύλλα αρμπαρόριζας. Είναι ένα μυρωδικό που βρίσκετε σε όλα τα σουπερμάρκετ και τα μανάβικα ενώ μπορείτε να το φυτέψετε και στον κήπο σας και να το χρησιμοποιείτε στις μαρμελάδες σας. Ταιριάζει υπέροχα και στη μαρμελάδα δαμάσκηνο.

Τα κουκούτσια


Αν θέλετε ένα έξτρα άρωμα στη μαρμελάδα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με έναν… δημιουργικό τρόπο τα κουκούτσια και συγκεκριμένα το εσωτερικό των κουκουτσιών που έχει γεύση πικραμύγδαλου.

Σπάτε με ένα σφυράκι ή κάποιο άλλο κουζινικό σκεύος τα κουκούτσια και στη συνέχεια παίρνετε το εσωτερικό τους και το ρίχνετε στη μαρμελάδα την ώρα που βράζει για να δώσει άρωμα. Για να πάρετε μια ιδέα για το… μυρωδικό αποτέλεσμα, σας ενημερώνουμε ότι το λικέρ Amaretto φτιάχνεται με κουκούτσια από βερίκοκα.

Cheesecake με κατσικίσιο τυρί, γιαούρτι και φράουλες

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανασχηματισμός: Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Ποιοι έμειναν εκτός;

Ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή η νέα σύνθεση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθούν τα ονόματα των υπουργών...

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών για τα LED: “Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα...

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» από θέση αρχής αντιμετωπίζει το θέμα της Ενέργειας ως αγαθό πολύτιμο για την πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων και όχι...

Νότης Μαριάς: Ρεσιτάλ υποκρισίας από την Κομισιόν σε σχέση με τα νέα μέτρα...

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής και Βουλευτής Ηρακλείου, notismarias@gmail.com Σε άρθρο μας από τη στήλη αυτή την...

Ο Στέφανος Αλεξιάδης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Και εγένετο φως» την Παρασκευή...

Το Public Σερρών με χαρά υποδέχεται τον συγγραφέα Στέφανο Αλεξιάδη για την παρουσίαση του νέου  του βιβλίου "Και εγένετο φως" απο τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Παντελής Μπόζης: Στα 3 εκατομμύρια ευρώ οι προτάσεις για την αγροτική οδοποιία

Μελέτες για την αγροτική οδοποιία που αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ κατέθεσε ο δήμος Νέας Ζίχνης. Όπως δήλωσε στο OMIKRON ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης...

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 8 Μαρτίου

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα για τον εορτασμό των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των...

Ημερίδα για την ενημέρωση και την παραπληροφόρηση από την ΠΚΜ την ΕΣΗΕΜ-Θ και το ΑΠΘ

Οι αλλαγές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη σε όλα τα στάδια της Ενημέρωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας, την οποία συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,...

Συνέχισε να διαβάζεις