15/03/2025
22 C
Serres

Τυρόψωμο

Ένα πολύ νόστιμο ψωμάκι για να συνοδέψετε το φαγητό σας ή να το απολαύσετε μόνο του ως πρωινό ή σνακ.

Συνολικός Χρόνος: 60′

Υλικά

600γρ. αλεύρι δυνατό (ή αλεύρι κατάλληλο για ψωμί ζυμωτό)
1½ φακελάκι μαγιά ξερή
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1½ φλιτζάνι περίπου νερό χλιαρό
λίγο ελαιόλαδο

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Για τη γέμιση

250γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
50γρ. βούτυρο
50γρ. αλεύρι σκληρό
1 κουτ. σούπας ξίδι
100γρ. ελιές χοντροκομμένες, χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
300γρ. κεφαλογραβιέρα ή μπάτζο Μακεδονίας τριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1


Λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα και τρυφερά. Σβήνετε με το ξίδι.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα 50γρ. αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά.

Προσθέτετε το τυρί και τις ελιές (αν χρησιμοποιήσετε) και αφήνετε τη γέμιση να περιμένει.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη.


Διαλύετε το αλάτι στο νερό και το προσθέτετε λίγο λίγο στο αλεύρι ζυμώνοντας στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος ή με το χέρι μέχρι να γίνει το μίγμα λείο και ομοιογενές.

Βήμα 3

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζετε το ζύμωμα για 10 λεπτά ακόμα τεντώνοντας και μαζεύοντας τη ζύμη με το κάτω μέρος της παλάμης.

Λαδώνετε ένα μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη πλασμένη σε μπάλα.

Την αφήνετε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Κατόπιν ανακατεύετε τη γέμιση στη φουσκωμένη ζύμη και τη ζυμώνετε ξανά για 10 δευτερόλεπτα.

Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε 10 λεπτά.

Βήμα 5

Ξαναζυμώνετε για 10 δευτερόλεπτα και την αφήνετε ξανά για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.

Ξαναζυμώνετε για 10 λεπτά και αφήνετε τη ζύμη για 30 λεπτά.

Βήμα 6

Τη χωρίζετε κατόπιν σε τέσσερα κομμάτια, πλάθετε στρογγυλά καρβέλια ή μακρόστενες φραντζολίτσες, τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψί, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε για 40 λεπτά να φουσκώσουν.

Βήμα 7

Προθερμένετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αλείφετε τα καρβέλια με αβγό και γάλα, χαράζετε την επιφάνεια σταυρωτά με κοφτερό κοπίδι και ψήνετε στον φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Βλίτα σαλάτα με πατάτες, κολοκυθάκια και ντομάτα

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Οι Σταϊκούρας, Σκυλακάκης και Παναγιωτόπουλος πλήρωσαν το «μάρμαρο»

Αν δει κανείς προσεκτικά έφυγε από την κυβέρνηση ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος πλήρωσε την επικοινωνιακή αλλά και ουσιαστική, εν τέλει, αδράνεια στο θέμα των...

10 οι σαραντάρηδες υπουργοί που εμπιστεύτηκε ο Μητσοτάκης

Πάντως ο Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε στον 44χρονο Χρίστο Δήμα το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών και των Μεταφορών, βουλευτή Κορίνθου της ΝΔ, ενώ στον 37χρονο Κωνσταντίνο Κυρανάκη...

Αποκτήσαμε 62 υπουργούς και υφυπουργούς – 12 οι γυναίκες!

Το μακρινό 2018 θυμάμαι τον Μητσοτάκη να κατηγορεί τον Τσίπρα, για την πολυπληθή κυβέρνηση που έφτιαξε, καθώς διόρισε 52 υπουργούς και υφυπουργούς, όντας τότε η...

Κώστας Καρπουχτσής : Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας…

Ο Οικονομολόγος Κώστας Καρπουχτσής (πρωην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δικαιούχων voucher για laptop τα οποία εκδόθηκαν τρεις μήνες μετά την προκαθορισμένη ημερομηνία (Αρχές Ιανουαρίου) γράφει: Ελλάδα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μιχάλης Κατρίνης: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος του ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού

Την απουσία της Ελλάδας από τις διαδικασίες συγκρότησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας και τη σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αυτό το κρίσιμο ζήτημα επέκρινε...

Ἱερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης: Το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κκ Θεολόγου

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἐξής ἀναφορικώς μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας: -Τήν Παρασκευή 14 Μαρτίου, στὶς 7:30 τὸ ἀπόγευμα,...

Γιάννης Μανιάτης: Να προστατεύσετε το καλώδιο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) καθ. Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,...

Συνέχισε να διαβάζεις