16/03/2025
18.2 C
Serres

Φτιάχνουμε παραδοσιακό αρμενοβίλ στο σπίτι

Το εμβληματικό και μοναδικό στο είδος του παγωμένο γλύκισμα της Θεσσαλονίκης, που όσοι έχουν δοκιμάσει ξέρουν, πρέπει πραγματικά να το φτιάξετε στο σπίτι, αξίζει τον κόπο του κάθε μπουκιά με το παραπάνω!

Συνολικός Χρόνος: 2:0′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

1 κουτ. σούπας φυτικό λάδι
200 γρ. αμύγδαλα ωμά
180 γρ. ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού, προαιρετικά

Για το semiffredo

6 μέτριους κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ. ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας
2 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
40 ml νερό
550 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί
1 γεμάτη κουτ. σούπας μέλι
10 μπεζέδες

Για το σερβίρισμα


λιωμένη κουβερτούρα

Διαδικασία

Βήμα 1

Καραμελωμένα αμύγδαλα: Αλείφουμε μια επιφάνεια σιλικόνης ή ένα αντικολλητικό ταψί με το λάδι.

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντάς τα συχνά.


Βήμα 2

Σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει ανοιχτόχρωμη καραμέλα.

Προσθέτουμε τα ζεστά, καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι, αν χρησιμοποιήσουμε, ανακατεύουμε προσεκτικά και αποσύρουμε αμέσως.

Βήμα 3

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας απλώνουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα στην επιφάνεια που ετοιμάσαμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς, περίπου 2 ώρες.

Κατόπιν σπάμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και αλέθουμε χοντρά, χωρίς όμως να τα κάνουμε σαν αμυγδαλόψιχα.

Βήμα 4

Semifreddo: Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε τους κρόκους, το εκχύλισμα βανίλιας και τη 1 κουτ. σούπας ζάχαρη να χτυπηθούν σε χαμηλή ταχύτητα.

Ταυτόχρονα, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου.

Μόλις λιώσει η ζάχαρη εντελώς και αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι, αποσύρουμε.
Ρίχνουμε και το μέλι.

Βήμα 5

Αμέσως δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το σιρόπι αργά-αργά και χτυπάμε το μείγμα για περίπου 4΄-5΄, ωσότου να γίνει αφράτη υπόλευκη κρέμα.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και κατόπιν ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις τη σαντιγί και τη μισή ποσότητα από τα καραμελωμένα αμύγδαλα.

Βήμα 6

Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τους μισούς μπεζέδες σπασμένους.

Καλύπτουμε μια μεγάλη φόρμα με μεμβράνη τροφίμων και κάνουμε στρώσεις με την κρέμα, τα καραμελωμένα αμύγδαλα και τους μπεζέδες.

Καλύπτουμε με μεμβράνη την επιφάνεια του αρμενοβίλ και καταψύχουμε τουλάχιστον για 6 ώρες.

Ξεφορμάρουμε το αρμενοβίλ, κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα.

Tips

Στη συνταγή έχει χρησιμοποιηθεί εκχύλισμα βανίλιας. Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσική βανίλια ή βανιλίνη και να προσθέσετε 2 κουτ. σούπας METAXA ή λικέρ της επιλογής σας.

Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα πτι μπερ 

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σερρών Θεολόγος: Ο Μητροπολίτης Άνθιμος υπήρξε εμβληματική εκκλησιαστική προσωπικότητα

Ιερό τρισάγιο, ενώπιον του σεπτού σκηνώματος του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Θεσσαλονίκης κυρού Ανθίμου, ετέλεσε, την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και...

ΠΕ Σερρών: Συνάντηση Σπυρόπουλου με τον Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπαθρέλο

Τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγο  Κωνσταντίνο Μπαθρέλο, υποδέχτηκε την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025,  στο Γραφείο του, στο Διοικητήριο, ο...

Κώστας Τσιάρας: Το βαμβάκι παραμένει ο λευκός χρυσός

«Ανάσα» στους βαμβακοπαραγωγούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές δίνει η απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σύμφωνα με την οποία θα...

Νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο Γιάννης Βουτσινάς

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννης Βουτσινάς εξελέγη νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας με 69 ψήφους υπέρ έναντι του πρόεδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιώργος Τάτσιος: Το βουβάλι “αιχμή του δόρατος” για τη τουριστική ανάπτυξη της Σιντικής

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου Σιντικής κ.Γεωργίου Τάτσιου με τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βουβαλοτρόφων Ελλάδος παρουσία ομάδας ακαδημαϊκών του τμήματος Γεωπονίας του...

Τοπόσημα της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την τηλεοπτική εκπομπή έρευνας «Μηχανή του Χρόνου», παρουσιάζει γνωστά και άγνωστα τοπόσημα της Κεντρικής...

ΔΕΥΑΣ: Διακοπή υδροδότησης αύριο στο Κωνσταντινάτο

Λόγω αναγκαίων εργασιών στον υδατόπυργο της Τ.Κ. Κωνσταντινάτου, στα πλαίσια του έργου «Ενιαία διαχείριση εξωτερικών υδραγωγείων Τ.Κ. Σκουτάρεως, Κωνσταντινάτου, Αγ. Ελένης και Πεπονιάς», σήμερα...

Συνέχισε να διαβάζεις