16/03/2025
22.6 C
Serres

Πώς τρώνε τα αβγά τους οι Ιταλοί και είναι πάντα πετυχημένα

Δώσε έναν ναπολιτάνικο αέρα στο σπιτικό σου brunch.

Φήμες λένε ότι αν προσπαθήσεις να φας αυγά τις ώρες μεταξύ 10:00 και 14:00 σε κάποια απλή μορφή πχ σκέτα τηγανητά ή σφιχτά, έρχεται το φάντασμα κάποιου σεφ με πολλά τατουάζ και στοιχειώνει για πάντα το σπίτι σου.

Τα αυγά που είναι μαγειρεμένα με τουλάχιστον άλλα 4 υλικά, το ένα από αυτά εξωτικό, και στην περιγραφή τους έχουν τουλάχιστον μια γαλλική λέξη, είναι θεμελιώδες κεφάλαιο του σαββατοκύριακου ενός millennial.

Τα αυγά είχαν πάντα τη φήμη του εύκολου και γρήγορου φοιτητικού/εργένικου/ανεπρόκοπου γεύματος, όμως ειδικά για τις ώρες και τις ημέρες που η σύγχρονη εθιμοτυπία ορίζει το brunch, τότε αυτά οφείλουν να έχουν ένα πιο σύνθετο γευστικό προφίλ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ανάγκες της ψηφιακής μας κοινωνικοποίησης μας ωθούν να ανεβάζουμε τα αυγά του brunch στο instagram και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι φωτογενή, και ταυτόχρονα πρέπει να μην είναι συνέχεια με τις ίδιες και τις ίδιες συνταγές.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Κάπως έτσι φτάσαμε στη δημοφιλία συνταγών με αυγά από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Μέση Ανατολή, από τα huevos rancheros μέχρι τη shakshuka.

Αλλά γιατί να ψάχνουμε στην άλλη άκρη του πλανήτη την επόμενη συνταγή αυγών για το brunch μας όταν έχουμε εδώ δίπλα μια καυτερή και ντοματένια συνταγή;

Από την πολύ γειτονική, τόσο στο ταπεραμέντο, όσο και γεωγραφικά, Νάπολη μας έρχονται τα αυγά al purgatorio. Στη γειτονική χώρα συνηθίζουν τις ποιητικές μεταφορές για να περιγράψουν τα καυτερά τους πιάτα, από τη ­«θυμωμένη» σάλτσα all’arrabbiata και την πίτσα Vesuvio, τα αυγά με το όνομα που θυμίζει το δεύτερο μέρος της Θείας Κωμωδίας του Δάντη θα γίνουν το νέο σου κόλλημα για εκείνα τα Σαββατοκύριακα που ξυπνάς ό,τι ώρα θέλεις και θέλεις να μαγειρέψεις κάτι που θα ζεστάνει την ψυχούλα σου μέχρι την προσεχή Δευτέρα που θα σε ισοπεδώσει.

Τα αυγά al purgatorio είναι μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων του ιταλικού νότου, με έναν τρόπο ταυτόχρονα οικείο και εξερευνητικό.

Δυο κονσέρβες ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, ένα ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
100 gr καπνιστή πανσέτα κομμένη σε λεπτές λωρίδες
6 σκελίδες σκόρδου «σπασμένες»
4 αυγά
μια κουταλιά της σούπας, ξερές καυτερές πιπεριές τσίλι
μερικές χοντρές φέτες ψωμιού,
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πεκορίνο ή κάποιο παρόμοιο τυρί

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.


Προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, αφού πρώτα τα «σπάσουμε» με τα χέρια μας. Ρίχνουμε και και τον μισό βασιλικό και περιμένουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Σε ένα άλλο σκεύος δίπλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά την καπνιστή πανσέτα χωρίς την προσθήκη άλλου λίπους, μόνο αυτό που βγάζει από μόνη της. Μόλις αρχίσει να γίνεται τραγανή τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα μας, δηλαδή ξύνουμε με μια κουτάλα τον πάτο και δεν αφήνει υγρά, τη ρίχνουμε σε ένα ανθεκτικό για τον φούρνο σκεύος, πχ ένα μαντεμένιο τηγάνι ή κάποιο πυρέξ, μαζί με την πανσέτα, τις πιπεριές τσίλι, τον υπόλοιπο βασιλικό και το αλατοπίπερο.

Ρίχνουμε ένα καλό ανακάτεμα στο μείγμα και σπάμε προσεκτικά τα αυγά από πάνω έτσι ώστε να έχουν μια κάποια απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει το ασπράδι στους 170°. Στο μεταξύ φρυγανίζουμε το ψωμί και τρίβουμε το τυρί για το γαρνίρισμα. Buon appetito!

Αυγά με πατάτες στον φούρνο: η εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή


Πηγή:ratpack

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Καταγγελία της ΕΛΜΕ Σερρών: Ακόμα να δοθεί η πάγια προκαταβολή στους Διευθυντές/τριες

Οκτώ μήνες μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, σύμφωνα με την Απόφαση, Αρ. πρ.74637/1-7-2024, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, θα έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί όλες...

Κώστας Τσιάρας: Η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των αγροτών

Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η θερμοκηπιακή καλλιέργεια για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,...

Η ΠΕΔΚΜ στην Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green» – Οι δήμοι στηρίζουν την...

Στη Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green» που φιλοξενείται στο Εκθεσιακό Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-Helexpo) συμμετέχει η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ),...

Δήμος Σερρών: Συνεδριάζει η Δημοτική επιτροπή την Τρίτη 18 Μαρτίου

Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025 και ώρα  12:05 μ.μ.  θα πραγματοποιηθεί η  11η  Τακτική  Μεικτή Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σήμερα ή αύριο ο ανασχηματισμός!

Όσο για τον ανασχηματισμό, θα ανακοινωθεί αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Τασούλα.  Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών...

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Η Δημοτική Αρχή ξεπέρασε ένα ακόμη εμπόδιο για το προκάτ κολυμβητήριο

Η Δημοτική Αρχή ξεπέρασε ένα ακόμη εμπόδιο για το προπονητικό κολυμβητήριο στο Αθλητικό πάρκο Ομόνοιας σύμφωνα με τη Δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα. https://youtu.be/m9eXgC8zjJs Έναν-έναν ξεπερνά τους...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Συνδιαμορφώνουμε με τους νέους τις πολιτικές των μεταφορών και του τουρισμού

Τις ανάγκες και τις προσδοκίες των νέων της Ευρώπης συζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες...

Συνέχισε να διαβάζεις