Το πικάντικο λαδοτύρι, απογειώνει αυτά τα ζυμαρικά φούρνου
και ταιριάζει τέλεια με τα λαχανικά της συνταγής.
Συνολικός χρόνος: 1:10′
Υλικά
Για τη γέμιση
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
3 μεσαία πράσα, ψιλοκομμένα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κιλό baby σπανάκι
220 γρ. λευκά μανιτάρια
2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
2οο γρ. Τυρί Κρέμα
300 γρ. Mozzarella τριμμένη
1 πακέτο κανελόνια
50 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε κυβάκια
100 γρ. τριμμένο τυρί
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
400 ml γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
30 γρ. βούτυρο αλατισμένο
30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κρόκο αυγού
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Μπεσαμέλ: Σε 1 κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μεσαία θερμοκρασία, ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο. Το διατηρούμε ζεστό.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ψηθεί και να αλλάξει χρώμα.
Βήμα 2
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει.
Όταν ρίξουμε όλο το γάλα, ανακατεύουμε με αυγοδάρτη για άλλα 30΄΄ για να δέσει η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει για 5΄ και προσθέτουμε τον κρόκο αυγού ανακατεύοντας ταυτόχρονα για να μην «ψηθεί» το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 3
Γέμιση: Τσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια με τα πράσα για 2′ να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το σπανάκι και τα μανιτάρια, ανακατεύοντας για να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους, να εξατμιστούν και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Αφού κρυώσει η γέμιση, ρίχνουμε μέσα το Τυρί Κρέμα και την Mozzarella και ανακατεύουμε.
Σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε ελάχιστη από την μπεσαμέλ. Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο.
Βήμα 5
Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και το βολυτυρο.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για περίπου 30΄-35΄, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.
Μακαρονόπιτα στο τηγάνι με φέτα