28/02/2025
7.6 C
Serres

Γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα, σουμάδα και άρωμα λεμονιού, από τον Στέλιο Παρλιάρο

Το κλασικό, αγαπημένο γλυκό ταψιού αποκτά ξεχωριστή γεύση και άρωμα με τις ιδιαίτερες πινελιές του Στέλιου Παρλιάρου.

Συνολικός Χρόνος: 1:20′

Υλικά

Μερίδες: 12

Για την κρέμα

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

1 λίτρο γάλα φρέσκο
1 μεγάλο λεμόνι, το ξύσμα
100γρ. ζάχαρη
80γρ. κορν φλάουρ
300ml σουμάδα
10 κρόκους αυγών

Για το φύλλο

250γρ. βούτυρο clarifié
1 πακέτο φύλλο κρούστας κατά προτίμηση φρέσκο


Για το σιρόπι

500γρ. ζάχαρη
200ml νερό
100ml γλυκόζη
100ml σουμάδα
Για την επικάλυψη
200γρ. αμύγδαλο φιλέ
25γρ. ασπράδι αυγού (από 1 αυγό)
50γρ. ζάχαρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την τοποθετούμε στη φωτιά.


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τη σουμάδα και τους κρόκους αυγών.

Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε πρόχειρα με μία μεμβράνη για να μη σχηματιστεί κρούστα.

Βήμα 2

Επικάλυψη: Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Συναρμολόγηση: Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30×35 εκ., απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας ενδιάμεσα και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί.

Ανακατεύουμε ελαφρά τη χλιαρή κρέμα και αδειάζουμε πάνω από τα φύλλα.

Διπλώνουμε τα φύλλα προς τα μέσα βουτυρώνοντάς τα και συνεχίζουμε καλύπτοντας με τα υπόλοιπα φύλλα κόβοντάς τα στο μέγεθος του ταψιού.

Αφήνουμε λίγο να παγώσει στο ψυγείο και χαράζουμε ελαφρώς σε κομμάτια, με προσοχή.

Βήμα 3

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C-170°C για 1 ώρα τουλάχιστον έως ότου ροδίσουν τα φύλλα και φουσκώσουν.

Βγάζουμε από τον φούρνο και σε κάθε κομμάτι από πάνω απλώνουμε το μείγμα της επικάλυψης.

Ψήνουμε για άλλα 10΄. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 2΄ (από τη στιγμή που θα πάρουν βράση) και σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Συνταγή για εκπληκτικό κέικ ρικότα (χωρίς αλεύρι)

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: «ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΣΕΡΡΕΣ» 11 – 13 Νοεμβρίου 2023!

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Πράξεις για την Μακεδονία: Καλλιέργεια της γης και κτηνοτροφία γίνονται όλο και πιο...

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ως Περιφερειακή Παράταξη «Πράξεις για την Μακεδονία», αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο της αγροτικής παραγωγής στην στρατηγικής σημασίας αγροδιατροφική επάρκεια του...

Το Πρόγραμμα του Μητροπολίτου κκ Θεολόγου απο την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἑξῆς ἀναφορικῶς μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας: - Τό Σάββατο 1 Μαρτίου, στίς 6:00...

Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος: Αύξηση στα τιμολόγια του νερού σε 11 κοινότητες του δήμου Σερρών

Μη νόμιμη χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ και δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος την αύξηση στα τιμολόγια του νερού για 11 κοινότητες του δήμου...

Έλενα Τούσκα: Να ενώσουμε τις φωνές μας για να υπάρξει πραγματική δικαίωση

«Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής 28 Φλεβάρη στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11:00 το πρωί που οργανώνουν εργατικά, επαγγελματικά,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Λαογραφικός όμιλος Βλάχων «Λαϊλιάς» Σερρών: «Αλαλούμ» Αποκριά με τον Λαϊλιά» το Σάββατο

Το Σάββατο 1 Μαρτίου, στις 11:30 π.μ, ο «Λαϊλιάς» θα υποδεχθεί, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, την πλατεία «Ελευθερίας», την 1η ημέρα της...

«ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2025» από την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ»

Με πλήθος κόσμου και ιδιαίτερη Λαμπρότητα εορτάστηκαν τα «ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2025» που διοργάνωσε η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» υπό την αιγίδα της...

Συνάντηση Κακλαμάνη με εκπροσώπους της ΑΓΣΣΕ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώτατης...

Συνέχισε να διαβάζεις