Το πιροσκί είναι παραδοσιακό, αρτοσκεύασμα της Ρωσίας.
Θρεπτικό και γευστικό είναι το απόλυτο snack πατάτας.
Χρόνος Εκτέλεσης: 2 ώρες
Συστατικά
5 μεγάλες πατάτες γύρω στα 600 γρ.
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Για τη ζύμη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
250 ml χλιαρό νερό
600 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λευκό ξύδι
1 ½ κ.γ. αλάτι
Τρόπος Μαγειρέματος
Ζύμη
Ρίχνεις σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό
Ανακατεύεις καλά, το σκεπάζεις και το αφήνεις στην άκρη για 15-20
Προσθέτεις σιγά σιγά το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά με τα χέρια
Απλώνεις αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώνεις τη ζύμη προσθέτοντας λίγο αλεύρι μέχρι να μην κολλάει στα χέρια
Όταν η ζύμη γίνει σφιχτή την αφήνεις σκεπασμένη στην άκρη για 1 περίπου ώρα μέχρι να φουσκώσει
Γέμιση
Καθαρίζεις τις πατάτες και τις κόβεις σε μικρά καρέ
Τις βράζεις σε μια κατσαρόλα με νερό για 20 περίπου λεπτά
Ρίχνεις σε ένα μικρό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν
Με ένα πιρούνι λιώνεις τις πατάτες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά τον προσθέτεις στο τηγάνι με τα κρεμμύδια
Ανακατεύεις και το αφήνεις λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
Παίρνεις μικρή ποσότητα ζύμης και φτιάχνουμε και την πλάθεις σε σχήμα μικρή μπάλας
Ανοίγεις τη ζύμη στο κέντρο και τη βάζεις 1-2 κουταλιές από τη γέμιση
Κλείνεις το πιροσκί προσεχτικά και συνεχίζεις με την υπόλοιπη ζύμη
Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και τηγανίζεις τα πιροσκί μέχρι να πάρουν χρώμα
Τα σερβίρεις ζεστά.