Η κρέμα καταλάνα, η ισπανίδα “πρωτοξάδερφη” της γαλλικής crème brulee είναι ένα επιδόρπιο που κλείνει ιδανικά κάθε τραπέζι σας.
Συνολικός Χρόνος: 30′
Υλικά
400ml κρέμα γάλακτος
600ml γάλα πλήρες
1 ξυλάκι κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
6 κρόκους αβγών
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ γεμάτες
100γρ. ζάχαρη
Για το τελείωμα και τη διακόσμηση
8-10 κουτ. σούπας ζάχαρη γεμάτες
Διαδικασία
Βήμα 1
Ρίχνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού (είναι προτιμότερο να τα πάρετε με peeler) και το ξύλο της κανέλας.
Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να ζεσταθεί.
Μόλις πάρει βράση το τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο και να απορροφήσει τα αρώματα.
Βήμα 2
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
Τα περιχύνετε με το αρωματισμένο μίγμα που ετοιμάσατε.
Βήμα 3
Ρίχνετε το μίγμα ξανά στο κατσαρολάκι και το βάζετε σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
Βήμα 4
Αφαιρείτε την κανέλα και περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τα ξύσματα και τυχόν γρομπαλάκια.
Τη μοιράζετε σε 8 ειδικά πυρίμαχα σκεύη ή μπολ. Αφήνετε νακρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλετε στο ψυγείο για να παγώσουν καλά.
Βήμα 5
Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε πάνω τους ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους από μια γερή κουταλιά σούπας ζάχαρη και την καίτε με φλόγιστρο να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα και να καραμελώσει.
Ύστερα αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν τζάμι η καραμέλα. Σερβίρετε αμέσως!
Tips
Είναι σημαντικό να κάνετε την καραμέλα την τελευταία στιγμή.
Αν την κάνετε νωρίτερα και αφήσετε τις κρέμες στο ψυγείο, η καραμέλα θα λιώσει και η κρέμα σας θα βρεθεί να κολυμπάει μέσα σε ένα αραιό σιρόπι καραμέλας, πράγμα που δεν το θέλουμε.
Συνταγή για gingerbread μπισκότα
“ΝΑΙ” από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση της φύσης