Ο τραχανάς είναι η γευστική επιτομή του ελληνικού χειμώνα.
Το αγαπημένο χειροποίητο ζυμαρικό πλέον δεν μαγειρεύεται μόνο ως σούπα αλλά με διάφορους εξαιρετικά νόστιμους συνδυασμούς, όπως αυτή η εκδοχή με την πάπρικα και τα μανιτάρια!
Συνολικός Χρόνος: 25′
Υλικά
30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
50 γρ. βούτυρο
150 γρ. μανιτάρια, σε φέτες
½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
2 κουτ. γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
½ κουτ. γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
250 γρ. τραχανά της προτίμησής μας
800 ml ζεστό ζωμό κρέατος ή λαχανικών, φρέσκο ή ψυγείου
ξινοτύρι ή μυζήθρα για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά μέχρι βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε το βούτυρο, τα μανιτάρια και το θυμάρι συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Βήμα 2
Προσθέτουμε το γλυκό και το καυτερό πιπέρι, τον τραχανά, περίπου όλο τον ζωμό (ανάλογα με το είδος του τραχανά ίσως χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο ζωμό) και αλάτι.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε τον τραχανά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και να γίνει σπυρωτός.
Σερβίρουμε όσο είναι ζεστός πασπαλίζοντας με ξινοτύρι ή τριμμένη μυζήθρα.
Κυριακάτικο τραπέζι: Χυλοπίτες στο φούρνο με «κιμά» χωριάτικου λουκάνικου και λιαστές ντομάτες
Συμπαράσταση στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία από την “ΑΛΛΑΓΗ” στη Κεντρική Μακεδονία