19/03/2025
1.5 C
Serres

Το μuστικό της γιαγιάς για αφράτους, τραγανούς και βουτυρένιους κουραμπιέδες, παραδοσιακή συνταγή όπως παλιά

Οι κουραμπιέδες, ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, έχουν την τιμητική τους και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου αποκαλύπτει τα μυστικά της για να γίνουν αφράτοι και εύθρυπτοι.

Τα μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες

Για να γίνουν αφράτοι, πρέπει να χτυπηθεί για αρκετή ώρα το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να πάρει κρεμώδη υφή. Έτσι γίνονται τόσο αφράτοι, που λιώνουν στο στόμα με την βουτυράτη γεύση τους.

Αρχικά το βούτυρο και τα αυγά, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Χτυπάμε στην αρχή για 1-2’ το βούτυρο μόνο του να αφρατέψει. Μετά βάζουμε την ζάχαρη.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Το καλό χτύπημα του βουτύρου και της άχνης (ή της ψιλής κρυσταλλικής ζάχαρης) θα δώσει μια κρέμα φουσκωτή και κατάλευκη. Γύρω στα 10’ στο σύνολο είναι αρκετά για να αφρατέψει το μείγμα. Αυτό το μυστικό θα τους κάνει πολύ αφράτους.

Η σόδα θα μαζέψει και θα ενώσει το πλέγμα της ζύμης, με αποτέλεσμα να γίνουν πολλοί αφράτοι κι εύθρυπτοι.

Το κοσκινισμένο αλεύρι δεν θέλει πολύ ώρα ζύμωμα μέσα στην ζύμη. Μόλις μπει το αλεύρι με τα χέρια ζυμώνουμε απαλά, σαν να κολλάμε την ζύμη.


to mystiko gioa kourampiedes1

Προσοχή όχι πίεση και δυνατές κινήσεις.

Η ζύμη που θα σχηματιστεί πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη, μαλακή κι εύπλαστη.

Και το αλεύρι προστίθεται σταδιακά όχι όλο μαζί.

Για να παραμείνουν αφράτοι πρέπει να κρυώσουν τελείως αφού βγουν από τον φούρνο, μετά να αχνιστούν με άχνη ζάχαρη.


Αν αχνιστούν καυτοί, τότε όλη η υγρασία του ατμού θα βγει στην επιφάνεια της ζάχαρης, η άχνη θα πάρει υγρασία, θα κιτρινίσει, θα νοτίσουν, θα μαλακώσουν εσωτερικά και θα είναι σαν βρεγμένοι εξωτερικά.

to mystiko gioa kourampiedes2

Για να γίνουν πολύ αφράτοι, τότε στο ψήσιμο θέλουν μαεστρία. Πρέπει ο φούρνος να είναι σωστά προθερμασμένος και στην σωστή θερμοκρασία και πρέπει να σκάσει ελαφρά η επιφάνεια τους.

Όταν σκάνε και κάνουν ρωγμή, σημαίνει ότι πέτυχε η τέλεια αφράτη υφή και θα θρυμματίζονται στο στόμα.

Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες θέλουν μπόλικο αμύγδαλο καβουρδισμένο.

Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι κρύα και χοντροκομμένα, αλλιώς θα αλλάξει η σύσταση της ζύμης. Τα μικρά ντόπια αμύγδαλα μπορούν να μπουν ολόκληρα.

Οι παραδοσιακοί πλάθονται στο χέρι, συνήθως σε μεγάλο σχήμα. Άλλωστε το χοντροκομμένο ή ολόκληρο αμύγδαλο στην ζύμη, θα σας δυσκολέψει αν κόψετε με το κουπ-πατ.

Η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 20 λεπτά. Έτσι θα πλάθονται πιο εύκολα.

Αν έχει ζέστη στην κουζίνα, η ζύμη μπορεί να μπει για 5’ στο ψυγείο, να σφίξει λίγο και να σταθεροποιηθεί το βούτυρο, ώστε να πλάθονται εύκολα.

to mystiko gioa kourampiedes 1

Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχά ταψιά. Εάν ψήνετε ταυτόχρονα δύο ταψιά, τότε στα μισά του ψησίματος ανεβοκατεβάστε και αλλάξτε θέση στα ταψιά, για να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο.

Βάλτε τους αραιά στο ταψί, για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο. Είναι βασικό να περνάει σωστά κι ανεμπόδιστα ο θερμός αέρας ανάμεσά τους.

Χρειάζονται καλό ψήσιμο μέχρι να σκάσουν στην επιφάνεια.

Ραντίστε τους με ανθόνερο, όπως βγαίνουν καυτοί από το φούρνο, για να εξατμιστεί το υγρό και να “φυλακίσετε” μόνο το άρωμα του ανθόνερου.

Αφού κρυώσουν, τους αχνίζετε κανονικά.

Για να διατηρηθούν για βδομάδες, θα πρέπει να είναι καλά κλεισμένοι μακριά από υγρασία, σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Ενδιάμεσα μπορεί να μπει αντικολλητικό χαρτί για να μην τρίβονται μεταξύ τους.

Συνταγή για γιορτινό wine punch

Είναι αυτό το μυστικό για την τέλεια ψητή πατάτα; Σεφ λέει ότι η προσθήκη ενός συστατικού από το ντουλάπι είναι το κλειδί

Λαμπρός ο εορτασμός της μνήμης του Αγ. Σπυρίδωνος στις Σέρρες

Πηγή:tilestwra

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σερρών Θεολόγος: Τα ‘’Άχραντα Πάθη’’ του Κυρίου μας, πηγή ευλογίας, χάριτος, παρακλήσεως και...

Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, ποιμαντικώς αποβλέπουσα στον αγιασμό, την πνευματική στερέωση και ενίσχυση των πιστών και μάλιστα κατά την ψυχοσωτήριο αυτήν περίοδο...

Σάκης Αρναούτογλου: Η Ευρώπη απέναντι στα bots που απειλούν τη Δημοκρατία

Η Ευρωπαία Επίτροπος και Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Henna Virkkunen, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σάκη Αρναούτογλου, κρούει τον κώδωνα για τη σοβαρότητα της...

Γιώργος Αυτιάς: 5 προτάσεις για αύξηση κονδυλίων στην Ελλάδα

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, κατέθεσε πέντε τροπολογίες  στην έκθεση του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2026. Οι προτάσεις αυτές στοχεύουν στην...

Πρόγραμμα χρηματοδότησης για ενίσχυση Επιχειρησιακών Ομάδων υπέγραψε ο Κώστας Τσιάρας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας με τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την υπογραφή...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

O ΥΦΥΠΕΞ Τάσος Χατζηβασιλείου στο Business Forum Ελλάδας – Κύπρου

Πάνω από 170 επιχειρηματικές συναντήσεις ελληνικών και κυπριακών εταιρειών στη Λευκωσία – «Είμαστε φύσει και θέσει ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Ευρώπης και της...

ΤΕΕ/ΤΚΜ στο 33o Money Show: Χρηματοδοτικές ευκαιρίες για μηχανικούς και προκλήσεις διαχείρισης υδάτων

Η ανάγκη σταθερής επαφής των μηχανικών με το ΤΜΕΔΕ για πρόσβαση στα σύγχρονα και προνομιακά χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει, καθώς και οι προκλήσεις που...

Πάρκο Φωτοβολταϊκών ο Δήμος Αμφίπολης (VIDEO);

Δεν τους φτάνουν τα φωτοβολταϊκά στην περιοχή του Δομίρου- Ροδολίβους - Αγγίστας που επιχειρούν να επιβάλουν. Δεν τους φτάνει η μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας. Δεν τους φτάνουν...

Συνέχισε να διαβάζεις