Το κοτόπουλο ταιριάζει απόλυτα με τη γλυκύτητα των πράσων, την πλούσια τυρένια σάλτσα και την τραγανή υφή από τα ψίχουλα του ψωμιού.
Ένα φαγητό της θαλπωρής.
Συνολικός Χρόνος: 60′
Υλικά
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο μπούτι, σε κομμάτια 4 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο
2 πράσα, ψιλοκομμένα
4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, μόνο τα φυλλαράκια
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
350 γρ. έτοιμη σάλτσα τυριού (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
50 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
100 γρ. ψίχουλα ψωμιού από μπαγιάτικο ψωμί, ψιλοτριμμένα
πιπέρι
αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Ζεσταίνουμε καλά 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τηγανίζουμε μαζί με το μπέικον και από τις δύο πλευρές για 3΄-4΄ μέχρι να ροδίσουν.
Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί 20×30 εκ. Αδειάζουμε και τα πράσα στο τηγάνι, τα αλατίζουμε με μια πρέζα αλάτι και τα σοτάρουμε για 10΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το θυμάρι, τη μουστάρδα, τη σάλτσα τυριού και 50 ml νερό ανακατεύοντας καλά με σπάτουλα σιλικόνης.
Βήμα 2
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ανακατεύουμε ξανά.
Βήμα 3
Αναμειγνύουμε το τριμμένο τσένταρ με τα ψίχουλα του ψωμιού και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 3΄-35΄ ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του φαγητού και το τυρί να κάνει φουσκάλες.
Βήμα 4
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα στο πλάι αν θέλουμε.
Tips
Πράσα: Οταν αγοράζετε πράσα ελέγχετε ότι τα σκούρα πράσινα φύλλα τους είναι σε καλή κατάσταση, όχι σκισμένα ή χαλασμένα.
Τα πλένετε πολύ καλά προτού τα ψιλοκόψετε γιατί μαζεύουν αρκετό χώμα ανάμεσα στα φύλλα τους.
Γκρατέν με πέννες, χωριάτικο λουκάνικο και κρέμα γάλακτος
Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου οι Τερπνιώτες κόβουν την πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα