01/03/2025
12 C
Serres

Σοκολατόπιτα σαν τάρτα

Αυτή είναι η αμερικανική εκδοχή της σοκολατόπιτας, με σοκολατένια ζύμη στη βάση και μια μαλακή, ζουμερή και φουλ σοκολατένια γέμιση στο εσωτερικό που θα σας θυμίσει μπράουνις!

Συνολικός Χρόνος: 3 ώρες και 5′

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τη ζύμη

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

220 γρ. (1 + 3/4 κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο αγελάδας (το κόβουμε σε κυβάκια και το βάζουμε για λίγο στην κατάψυξη)
20 γρ. (2 κουτ. σούπας) κακάο
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Για το μείγμα της σοκολατόπιτας (γέμιση)

160 γρ. κουβερτούρα έξτρα μπίτερ (65-72% κακάο)
180 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρ. (3/4 κούπας) ζάχαρη
4 αυγά
30 γρ. (1/4 κούπας) κακάο, κοσκινισμένο
300 ml (1½ κούπα) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά


Διαδικασία

Ζύμη

  • Για τη σοκολατόπιτα σαν τάρτα βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα κρύα κυβάκια του βουτύρου και τρίβουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας, μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
  • Προσθέτουμε το παγωμένο νερό (μία μία κουταλιά τη φορά), και παράλληλα ζυμώνουμε ελαφρώς με την παλάμη μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη (ίσως δεν χρειαστεί όλο το νερό – δεν θέλουμε να είναι υγρή και λασπώδης η υφή της).
  • Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, είτε πάνω σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες, μέχρι να γίνει ένα λεπτό φύλλο με πάχος 3-4 χιλιοστά.
  • Για να μη σπάσει κατά τη μεταφορά, τυλίγουμε το φύλλο απαλά στον πλάστη ή το διπλώνουμε στα τέσσερα και το μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. Το ξετυλίγουμε και το στρώνουμε έτσι που να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα και οι άκρες του να κρέμονται λίγο προς τα έξω. Πιέζουμε να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα και στις γωνίες.
  • Τοποθετούμε τη βάση στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τη βάση, απευθείας από το ψυγείο, για 20-25 λεπτά.
  • Τη βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης.

Μείγμα σοκολατόπιτας (γέμιση)

  • Τεμαχίζουμε και λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα (στα 600 W. Aνά 30 δευτερόλεπτα θα πρέπει να τη βγάζουμε και να την ανακατεύουμε, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα καεί).
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πολύ χαμηλό και ρίχνουμε με τη σειρά το κακάο, έπειτα τη λιωμένη κουβερτούρα και στο τέλος την κρέμα γάλακτος, χτυπώντας μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές, κρεμώδες μείγμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την ψημένη βάση και τοποθετούμε ξανά στον φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση και να μη φαίνεται υγρή στο κέντρο.
  • Θα δούμε ότι η γέμιση θα φουσκώσει και θα κάνει ρωγμές περιφερειακά – αυτό είναι φυσιολογικό. Αφήνουμε να κρυώσει και θα δούμε ότι θα πέσει ο όγκος της και θα «κρακελάρει» και σε άλλα σημεία, όπως το μπράουνις.
  • Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται για 2-3 μέρες. Για περισσότερο, μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο.

Μυστικά

Μπορούμε να καταψύξουμε τη σοκολατόπιτα για να τη διατηρήσουμε περισσότερο ή για να έχουμε να σερβίρουμε ένα γλυκό ανά πάσα στιγμή.

Πώς την καταψύχουμε; Αφού την ψήσουμε και την αφήσουμε να κρυώσει, την τυλίγουμε καλά σε μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη.


Για να τη σερβίρουμε, αφαιρούμε τη μεμβράνη, τοποθετούμε τη σοκολατόπιτα πάνω σε μια πετσέτα και την αφήνουμε να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Το πανεύκολο κέικ που βάζεις ένα ολόκληρο πορτοκάλι μέσα στο μίξερ

Συνέδριο Παγωτού Κρι Κρι 2024:70 χρόνια…είναι μόνο η αρχή

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το αρχαιότερο καλαμάκι στον κόσμο είναι χρυσό και είναι 4.500 χρόνων! Όταν έπιναν...

Το κρασί από σταφύλι, η απόσταξη και η μπύρα από κριθάρι είναι αρχαιοελληνικά εφευρήματα. Το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο έχει βρεθεί στην Θράκη και...

Τέμπη: «Το Δέντρο των ψυχών» – Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους 57 νεκρούς

Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια αντίστοιχου δέντρου στη Θεσσαλονίκη για τη μνήμη των θυμάτων στο δυστύχημα στα Τέμπη Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Το Δέντρο των ψυχών -Η...

Θεσσαλονίκη: Επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ Καράογλου και Παππά

Οι δράστες χτύπησαν τα δύο γραφεία που βρίσκονται στην περιοχή του Βαρδάρη Ομάδες κουκουλοφόρων χτύπησαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα γραφεία των βουλευτών Β΄ Θεσσαλονίκης...

Την Καθαρά Δευτέρα στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας τα παραδοσιακά «Κούλουμα»

Για να μην ξεχαστούμε τα παραδοσιακά «Κούλουμα» της Καθαράς Δευτέρας που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Σερρών, θα γίνουν κανονικά στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Απόστολος Τζιτζικώστας: Γεωστρατηγικό πλεονέκτημα οι μεταφορές της Βόρειας Ελλάδας

Ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2025, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών παρουσίασε το περίγραμμα των...

Συγκρότηση επιτροπής Αθλητισμού στο Δήμο Σιντικής

Ο Δήμος Σιντικής λειτουργεί με κανόνες συμμετοχικότητας, δημοκρατίας και εξωστρέφειας σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιώργο Τάτσιο. Η πολυδιάστατη διοίκηση του Δήμου έχει ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ τις...

Την Καθαρά Δευτέρα στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας τα παραδοσιακά «Κούλουμα»

Για να μην ξεχαστούμε τα παραδοσιακά «Κούλουμα» της Καθαράς Δευτέρας που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Σερρών, θα γίνουν κανονικά στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας...

Συνέχισε να διαβάζεις