Όλη η πρωτοτυπία αυτής της τάρτας είναι η βάση από καστανό ρύζι που δίνει ξεχωριστή γεύση και υφή
και συνδυάζεται θαυμάσια με την πλούσια και ζουμερή γέμιση από σπανάκι, κολοκύθα και φέτα.
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 15′
Υλικά
Μερίδες: 8
Για τη βάση
3 φλιτζ. τσαγιού καστανό ρύζι, βρασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, στραγγισμένο
2 αυγά
2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
1 κουτ. γλυκού ξερά μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός κ.ά.)
Για τη γέμιση
ελάχιστο ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. τσαγιού βρασμένη ή ψημένη κολοκύθα, σε μικρούς κύβους
1 φλιτζ. τσαγιού βρασμένο φρέσκο σπανάκι, καλά στραγγισμένο
100 γρ. «φέτα» κατσικίσια, θρυμματισμένη
3/4 φλιτζ. τσαγιού κασέρι ή γραβιέρα, χοντροτριμμένα
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
4 αυγά
1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
3 κουτ. γλυκού σουσάμι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη τάρτα με βάση από ρύζι, με κολοκύθα, σπανάκι και φέτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 180° C.
Βάση
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ρύζι, τα αυγά, την παρμεζάνα, τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ρηχό αντικολλητικό ταψί ή ταρτιέρα διαμέτρου περίπου 26 εκ. (ελαφρά λαδωμένα) και με τα χέρια μας την απλώνουμε, ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
Καλύπτουμε με ένα κομμάτι διαφανή μεμβράνη και πιέζουμε καλά ώστε να γίνει ισόπαχη η βάση.
Ψήνουμε (χωρίς τη μεμβράνη) για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει ελαφρώς.
Γέμιση + Ψήσιμο
Παράλληλα, αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το μπέικον μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Μόλις κρυώσουν λίγο τα υλικά, τα αναμειγνύουμε με την κολοκύθα, το σπανάκι, τα τυριά και αλατοπίπερο κατά βούληση.
Στρώνουμε το όλον στη βάση.
Χτυπάμε το γάλα, τα αυγά, το θυμάρι και πιπέρι και αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στην τάρτα.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 35 – 45 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση και να ροδίσει στην επιφάνεια.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε περίπου 5 – 10 λεπτά να σταθεί.
Συνοδεύουμε τη τάρτα με βάση από ρύζι, με κολοκύθα, σπανάκι και φέτα με ανάμεικτη σαλάτα.
Γρήγορος λαχανοντολμάς «τούρτα», με κιμά και ρύζι στη χύτρα
Κέρδισε τις εντυπώσεις το Επιμελητηρίου Σερρών με την παρουσία του στην 10 η ΕΞΠΟΤΡΟΦ