28/02/2025
13.1 C
Serres

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού

Κέικ πραλίνας καλυμμένο με σοκολάτα και στολισμένο με πορτοκάλι κονφί σε μια τούρτα νηστίσιμη/vegan, που θέλει μεν τον χρόνο της, αλλά δεν θα σας δυσκολέψει.

Την καταγράφουμε ως «μέτριας δυσκολίας» γλυκό, μόνο και μόνο γιατί έχει αρκετά επιμέρους στάδια που θέλουν τον χρόνο τους και όχι γιατί είναι στ’ αλήθεια δύσκολη.

Πάντως, αν θέλουμε να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμες φλούδες πορτοκαλιού κονφί από ντελικατέσεν και μεγάλα ξηροκαρπάδικα.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

1 ώρα και 30′ προετοιμασία

25′ ψήσιμο

4 ώρες αναμονή


Σύνολο: 5 ώρες και 55′

Υλικά

Μερίδες: 12

Για την κρέμα σοκολάτα

330 γρ. κουβερτούρα με 70-72% κακάο
500 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
60 γρ. γλυκόζη
Για τη νηστίσιμη σπιτική πραλίνα με σοκολάτα
600 γρ. φουντούκια, ψημένα στους 180°C για 8 λεπτά (αφήνουμε να κρυώσουν)
400 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κακάο


Για το κέικ πραλίνας

250 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
205 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
225 γρ. από τη νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού που φτιάξαμε
100 γρ. ξανθές σταφίδες
100 γρ. καρύδια ή φουντούκια, αλεσμένα σε σκόνη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
75 ml ρούμι
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Για τις φλούδες πορτοκαλιού κονφί (προαιρετικές)

200 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
30 γρ. φλούδες πορτοκαλιού

Διαδικασία

Κρέμα σοκολάτα

Για να ετοιμάσουμε την νηστίσιμη τούρτα σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου μαζί με τη γλυκόζη, μέχρι να πάρει μία βράση, και το αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα.

Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα (γκανάς).

Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Νηστίσιμη σπιτική πραλίνα

Αλέθουμε όλα μαζί τα υλικά στον πολυκόφτη, επιμένοντας μέχρι να γίνει μια λεία πραλίνα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κέικ πραλίνας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, με αέρα.

Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες, στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το φτερό έως ότου έχουμε ένα λείο μείγμα.

Στο τέλος, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες και χτυπάμε λίγο ακόμα, ίσα να ενωθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. που έχουμε κλείσει στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα – θα πρέπει να βγει καθαρή.

Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ξεφορμάρουμε.

Φλούδες πορτοκαλιού κονφί

Κόβουμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια σε λεπτά κορδελάκια και τις βάζουμε μαζί με το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, αφήνοντάς τες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά, να γυαλίσουν και να γίνουν κάπως διάφανες γύρω γύρω.

Συναρμολόγηση

Αφού κρυώσει καλά το κέικ και η κρέμα σοκολάτας, κόβουμε μια λεπτή στρώση από την επιφάνεια του κέικ, επειδή θα έχει φουσκώσει στο ψήσιμο, ώστε να το ισιώσουμε τελείως.

Το τοποθετούμε σε πιατέλα και απλώνουμε πάνω την κρέμα σοκολάτας με μια σπάτουλα (δεν χρειάζεται να είναι ίσια, μπορούμε να δημιουργήσουμε κυματισμούς).

Τρίβουμε το κέικ που κόψαμε από την επιφάνεια σε χοντρά ψίχουλα με το χέρι μας και το πασπαλίζουμε πάνω από την κρέμα, σε όλη την επιφάνεια ή μόνο περιφερειακά.

Τέλος, προσθέτουμε κάποιες φλούδες πορτοκαλιού κονφί εδώ κι εκεί.

Η τούρτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα, αλλά μπορούμε να τη διατηρήσουμε και στο ψυγείο.

Σοκολατάκια καρύδας με μόνο 3 υλικά -Πεντανόστιμα και έτοιμα στο λεπτό

Η Σερραϊκή εταιρεία ΠΑΡΦΕ υποψήφια στα Greek Exports Awards 2024

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σούπερ Mάρκετ «ΚΑΝΤΖΑΣ»: Κλειστά τη Παρασκευή από τις 11.00 έως τη 13.00

Την Παρασκευή 28 Φεβρουάριου, από τις 11.00 έως τη 13.00, τα καταστήματα Σούπερ μάρκετ «ΚΑΝΤΖΑΣ» θα παραμείνουν κλειστά, ως ένδειξη σεβασμού στις οικογένειες των...

Το Πρόγραμμα του Μητροπολίτου κκ Θεολόγου απο την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἑξῆς ἀναφορικῶς μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας: - Τό Σάββατο 1 Μαρτίου, στίς 6:00...

Δήμος Σερρών: Γιορτάζουμε τα «Κούλουμα» στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας και στις Τοπικές Κοινότητες

Τα παραδοσιακά «Κούλουμα» της Καθαράς Δευτέρας διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Σερρών, στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας από τις 11 το πρωί έως αργά το...

Συνέχισε να διαβάζεις