06/07/2024
22.1 C
Serres

Γιατί ο ήλιος μας προκαλεί φτέρνισμα

Array

Αν κάποιες φορές σας έρχεται φτέρνισμα όταν είστε εκτεθειμένοι στο ηλιακό φως, δεν είστε μόνοι: συμβαίνει σε περίπου 1 στους 3 ανθρώπους.

Αυτό το αντανακλαστικό ονομάζεται φωτικό αντανακλαστικό φτερνίσματος (photic sneeze reflex).

Είναι επίσης γνωστό ως σύνδρομο… ACHOO (Autosomal-dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst syndrome).

Αυτό το αντανακλαστικό είναι ένα αυτοσωμικό κυρίαρχο γενετικό χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι ένα άτομο έχει 50% πιθανότητες να κληρονομήσει αυτή την αντίδραση στο φως, εάν το έχει ένας από τους βιολογικούς του γονείς.

dei gaia e vima (1)
BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Το φωτικό φτέρνισμα συμβαίνει συνήθως μετά από έκθεση σε έντονο φως -όπως το φως του ήλιου- και πιο συχνά όταν το άτομο μετακινείται από το σκοτάδι στο φως, όπως μετά το άναμμα των φώτων σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή όταν βγαίνετε από ένα κτήριο σε ηλιόλουστο περιβάλλον.

“Δεν πυροδοτείται από ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός. Προκαλείται από μια αλλαγή στην ένταση του φωτός”, σύμφωνα με τον δρ. David Lang, πρόεδρο του τμήματος Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Αναπνευστικό Ινστιτούτο της Cleveland Clinic.

Η σοβαρότητα του αντανακλαστικού του φωτικού φτερνίσματος μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Για κάποιους, είναι κάτι που συμβαίνει μόνο περιστασιακά. Για άλλους, τα έντονα φώτα μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτο φτέρνισμα πολλές φορές στη σειρά.


Μια μελέτη του 1995 διαπίστωσε ότι το 33% των περίπου 370 ασθενών, που ερωτήθηκαν σε μια οφθαλμολογική κλινική της Αλαμπάμα, παρουσίασαν φωτικό φτέρνισμα.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι περίπου το 25% των περίπου 3.400 ατόμων, που εξετάστηκαν, παρουσίασαν αυτή την αντίδραση στο φως.

Οι πιθανές εξηγήσεις για το φωτικό φτέρνισμα

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί το φωτικό φτέρνισμα.

Μια πιθανότητα είναι ότι το έντονο φως μπορεί να διεγείρει το τρίδυμο νεύρο, το οποίο έχει διακλαδώσεις, που διαπερνούν το πρόσωπο.


Το φως που διεγείρει τη διακλάδωση, η οποία οδηγεί στο μάτι, μπορεί να καταλήξει να διεγείρει και τη διακλάδωση που οδηγεί στη μύτη, είπε ο δρ. Lang.

Σε μια μελέτη του 2010, ερευνητές ανακάλυψαν δύο μεταλλάξεις που συνδέονται με το φωτικό φτέρνισμα.

Επιπλέον, η μελέτη της Αλαμπάμα του 1995 διαπίστωσε ότι το φωτικό φτέρνισμα μπορεί επίσης να συνδέεται με την απόκλιση του ρινικού διαφράγματος.

Και μια μελέτη του 2019 στην Ιαπωνία, ανακάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ αυτού του αντανακλαστικού και των ημικρανιών.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε το φωτικό φτέρνισμα

“Ο κύριος τρόπος για να διαχειριστείτε το φωτικό φτάρνισμα είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου, όταν βγαίνετε έξω. Τα αντιισταμινικά που συνήθως επηρεάζουν τις αλλεργίες δεν επηρεάζουν αυτό το αντανακλαστικό”, είπε ο δρ. William Howland, διευθυντής της Orion Clinical Research στο Τέξας.

Ένας άλλος πιθανός τρόπος για να αποτρέψετε το φωτικό φτέρνισμα “είναι η άσκηση πίεσης στο αυλάκι κάτω από το μέσο της μύτης σας, με το δάχτυλό σας οριζόντια. Σαν να σχηματίζεις ένα μουστάκι με το δάχτυλό σου”, είπε ο ίδιος.

Μια μελέτη του 2019 στην Αυστραλία υποδηλώνει ότι αυτή η πίεση μπορεί είτε να παρακάμψει τον ερεθισμό στο τρίδυμο νεύρο από το έντονο φως, είτε να παρεμβαίνει στα νευρικά σήματα που πυροδοτούν το φωτικό φτέρνισμα.

Ύπνος: Οι 4 κίνδυνοι από την χρήση ανεμιστήρα τη νύχτα

Σερραικά σωματεία καταγγέλουν την Έλλειψη παθολόγων γιατρών στο Γ.Ν. Σερρών

Πηγή:onmed

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δήμος Σερρών: Συνεδριάζει την Τρίτη 9 Ιουλίου η Δημοτική Επιτροπή

Συνεδριάζει την Τρίτη  9 του μηνός Ιουλίου 2024 και ώρα  12:05 μ.μ.  στην 34η Τακτική  Μεικτή Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής,  που θα γίνει δια...

H Ασφαλιστική Ικανότητα των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ στο Gov.gr Wallet

Διαθέσιμη είναι από σήμερα στο Gov.gr Wallet, στο ψηφιακό πορτοφόλι, η Ασφαλιστική Ικανότητα, με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους...

Μέρα25:Έπεσε κανείς από τα σύννεφα για τον κύριο Αυγενάκη;

Δύο παραδείγματα που η βία έφερνε ψήφους σε αυτόν και στη ΝΔ Αυτές τις μέρες ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης είναι πρώτο θέμα στα κανάλια....

Φρέντι Μπελέρης: Καθαιρέθηκε από Δήμαρχος Χειμάρρας

Καθαιρέθηκε από Δήμαρχος Χειμάρρας ο Φρέντι Μπελέρης. Σήμερα αποφάσισε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τελικά κατέληξε στην καθαίρεσή του. Αυτό σημαίνει ότι η Χειμάρρα αναμένεται...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Για το περιστατικό στο Αεροδρόμιο με τον Λευτέρη Αυγενάκη – Επιστολή Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο δίνει στη δημοσιότητα την από 3/7/2024 κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,...

Νέοι πτυχιούχοι του Ωδείου του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών

Στις πτυχιακές εξετάσεις, που έγιναν στις 25 Ιουνίου στο Ωδείο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών, οι παρακάτω σπουδαστές του κατέκτησαν με επιτυχία...

Εγκρίθηκε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Σερρών

Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πράξη «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Σερρών», στο πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» και στον Άξονα Προτεραιότητας...

Συνέχισε να διαβάζεις