03/07/2024
20.4 C
Serres

Τριαντάφυλλο πατάτας με κιμά και τυριά

Array

Ένα εντυπωσιακό και λαχταριστό «τριαντάφυλλο» από φέτες πατάτας με κιμά ανάμεικτο με μελιτζάνες και τυριά.

Σερβίρετέ το ως κυρίως γεύμα ή σαν ορεκτικό σε γιορτινά τραπέζια.

Για να φτιάξουμε τριαντάφυλλο πατάτας με κιμά και τυριά, ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας τις πατάτες και τις τοποθετούμε πάνω σε ένα ξύλο κοπής.

Κατά μήκος της πατάτας, στο κάτω μέρος της, κόβουμε μια λεπτή φέτα, για να ισιώσει η πατάτα και να στηρίζεται μόνη της χωρίς να κυλάει.

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

Έπειτα κόβουμε την πατάτα σε λεπτές στρογγυλές φέτες, σαν τσιπς. Τις ξεπλένουμε καλά για να απομακρύνουμε το άμυλο.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε μπόλικο νερό με 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις πατάτες και τις μισοβράζουμε για 4-5 λεπτά.

Θέλουμε να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά τόσο ώστε να «κρατάνε» ακόμα. Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να κρυώσουν γρήγορα.


Έπειτα τις σουρώνουμε ξανά και τις απλώνουμε πάνω σε πετσέτα κουζίνας, να στεγνώσουν.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.

Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και ανακατεύουμε γρήγορα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Δεν θέλουμε να βγάλει πολλά υγρά.

Σβήνουμε με το κρασί και τον χυμό ντομάτας και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά.


Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί μέχρι να απορροφηθούν καλά τα υγρά.

Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα βαθύ στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος, έτσι ώστε να καλύψει όλο τον πάτο, και τον ισιώνουμε.

Ξεκινώντας από την περιφέρεια, τοποθετούμε γύρω γύρω στον κιμά φέτες πατάτας όρθιες, τη μία δίπλα στην άλλη, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη.

Συνεχίζουμε τοποθετώντας άλλον έναν κύκλο από πατάτες εσωτερικά του προηγούμενου και σχεδόν κολλητά με αυτόν.

Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο και να καλύψουμε όλο τον κιμά.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά τις πατάτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, για 20-30 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και σκορπίζουμε το τριμμένο τυρί ανάμεσα στις πατάτες και ψήνουμε για άλλα 8-10 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.

1 ώρα προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 8

1 κιλό πατάτες
200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 μελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε κυβάκια
50 ml λευκό ξηρό κρασί
150 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
100 γρ. τριμμένο κασέρι ή μοτσαρέλα (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τριαντάφυλλο πατάτας με κιμά και τυριά, ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας τις πατάτες και τις τοποθετούμε πάνω σε ένα ξύλο κοπής.

Κατά μήκος της πατάτας, στο κάτω μέρος της, κόβουμε μια λεπτή φέτα, για να ισιώσει η πατάτα και να στηρίζεται μόνη της χωρίς να κυλάει. Έπειτα κόβουμε την πατάτα σε λεπτές στρογγυλές φέτες, σαν τσιπς.

Τις ξεπλένουμε καλά για να απομακρύνουμε το άμυλο.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε μπόλικο νερό με 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις πατάτες και τις μισοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά τόσο ώστε να «κρατάνε» ακόμα.

Τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, για να κρυώσουν γρήγορα. Έπειτα τις σουρώνουμε ξανά και τις απλώνουμε πάνω σε πετσέτα κουζίνας, να στεγνώσουν.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.

Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και ανακατεύουμε γρήγορα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Δεν θέλουμε να βγάλει πολλά υγρά.

Σβήνουμε με το κρασί και τον χυμό ντομάτας και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί μέχρι να απορροφηθούν καλά τα υγρά.

Αδειάζουμε τον κιμά σε ένα βαθύ στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος, έτσι ώστε να καλύψει όλο τον πάτο, και τον ισιώνουμε.

Ξεκινώντας από την περιφέρεια, τοποθετούμε γύρω γύρω στον κιμά φέτες πατάτας όρθιες, τη μία δίπλα στην άλλη, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη.

Συνεχίζουμε τοποθετώντας άλλον έναν κύκλο από πατάτες εσωτερικά του προηγούμενου και σχεδόν κολλητά με αυτόν. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να φτάσουμε στο κέντρο και να καλύψουμε όλο τον κιμά.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε καλά τις πατάτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, για 20-30 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και σκορπίζουμε το τριμμένο τυρί ανάμεσα στις πατάτες και ψήνουμε για άλλα 8-10 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.

Πίτσα μάφινς

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την συμμετοχή στη διεθνή έκθεση “FOODEX SAUDI 2024”

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Φεστιβάλ Επταπυργίου: Δύο sold out συναυλίες από Γαλάνη- Βουλγαράκη – Με το #SKGlive!...

Πλήθος κόσμου χειροκρότησε την Δήμητρα Γαλάνη και την Παυλίνα Βουλγαράκη στις δύο sold out συναυλίες τους στο Φεστιβάλ Επταπυργίου το οποίο διοργανώνεται από το...

ΕΒΕ Αλιστράτης: Σημαντική αγκύλωση για τη διεκπεραίωση των οικονομικών μας συναλλαγών

Δια της παρούσης επιστολής προς το πολιτικό προσωπικό του Νομού Σερρών, ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΕ Αλιστράτης επιθυμούν να σας γνωστοποιήσουν...

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Λύση στο πρόβλημα του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών δίνει η Περιφέρεια Κεντρικής...

Λύση στο πρόβλημα του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών δίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της αποκατάστασης και του εκσυγχρονισμού του, με απόφαση του...

Ο Δήμος Σερρών το Σάββατο Τιμά τους πεσόντες κατά την βάρβαρη τουρκική εισβολή...

Ο Δήμος Σερρών συνδιοργανώνει με την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και την Ένωση Κυπρίων Ν. Σερρών εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες κατά...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Κώστας Τσιάρας: Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι η στήριξη των αγροτών

Βασικό πρόταγμα όλων μας πρέπει να είναι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και οι ανάγκες τους, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας...

Νερό στο αυτί: Πώς βγαίνει αποτελεσματικά και με ασφάλεια

Το νερό που παγιδεύεται στο αυτί μπορεί να είναι μια άβολη και μερικές φορές επώδυνη εμπειρία. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνά μετά το κολύμπι ή...

Ζελέ από πεπόνι

Δροσερό και σπιτικό αυτό το ζελέ αγκαλιάζει σε μία φόρμα τη γλύκα του καλοκαιριού… Συνολικός Χρόνος: 15' Υλικά 1½ φλιτζάνι λιωμένο πεπόνι (το χτυπάτε προηγουμένως στο μπλέντερ)1...

Συνέχισε να διαβάζεις