Στη διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου “FISSH”, συμμετείχαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ως ένας από τους εταίρους του έργου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως Συνεργαζόμενη Αρχή Χάραξης Πολιτικής και το Διεπιστημονικό Κέντρο Διατροφής του ΑΠΘ (ΚΕΑΓΡΟ) ως Συνεργαζόμενος φορέας.

Το έργο “FISSH” (Food Industry SMEs’ Sustainability Support and Help) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe 2021-2027, με βασικό στόχο την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει συνολικά 7 εταίρους, από 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Φινλανδία, Πολωνία, Βέλγιο, Πορτογαλία). Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας από τους εταίρους του έργου, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως Συνεργαζόμενη Αρχή Πολιτικής.
Οι δράσεις που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του έργου “FISSH” στοχεύουν στο να παρέχουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και καθοδήγηση στις μικρομεσαίες (ΜμΕ) επιχειρήσεις ως προς τη μετάβασή τους στη βιωσιμότητα (οικολογική, οικονομική και κοινωνική), μέσα από την εφαρμογή αποτελεσματικών περιφερειακών πολιτικών και με τη βοήθεια αναγνωρισμένων εργαλείων και καλών πρακτικών από τις πέντε Περιφέρειες -εταίρους του έργου.

Το έργο “FISSH” εστιάζει σε τρεις θεματικούς τομείς:
1. Επιχειρηματικές στρατηγικές και νέα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα για τις ΜμΕ της βιομηχανίας τροφίμων.
2. Βιωσιμότητα της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων και της αλυσίδας αξίας των προϊόντων.
3. Μάρκετινγκ και προοπτικές των καταναλωτών για βιώσιμα προϊόντα διατροφής.
Η 2η Διαπεριφερειακή Συνάντηση (Interregional Meeting), πραγματοποιήθηκε το διήμερο 11-12 Φεβρουαρίου 2025 στη Γάνδη του Βελγίου, με διοργανωτή τον οργανισμό Economic Council of East Flanders, που ανήκει στο εταιρικό σχήμα του “FISSH”.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής του ΑΠΘ (ΚΕΑΓΡΟ) καθώς και των υπόλοιπων εταίρων του έργου και μέλη των τοπικών ομάδων υποστήριξης που έχει δημιουργήσει ο κάθε εταίρος.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην εν λόγω συνάντηση, οι εκπρόσωποι των εταίρων του “FISSH” παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που έχουν μελετήσει και συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου υλοποίησης του έργου.
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τη Συνολική Αναφορά Κατάστασης (State of the Art Report) η οποία ήταν και το κύριο σημείο αναφοράς του 2ου εξαμήνου.
Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι στη διάρκεια της διήμερης δράσης πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις (study visits) σε φορείς και καινοτόμες επιχειρήσεις διατροφικής βιωσιμότητας της περιοχής της Γάνδης, όπως το ILVO (Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Γεωργία, την Αλιεία και τα Τρόφιμα), το πρόγραμμα Food Pilot, η εταιρία ζυμαρικών Pastati, το κατάστημα Djar, η βιομηχανία καφέ Vandekerckhove coffee roastery και η εταιρία παραγωγής φυτικών προϊόντων GreenWay.
Με τις βιωματικές αυτές επισκέψεις οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας και τις πρακτικές ενίσχυσης της βιωσιμότητας που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ακολουθούν.
