Mας δουλεύει η κυβέρνηση για την ΕΒΖ!
Σε τεντωμένο σχοινί μπορεί να βαδίζει τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης , αλλά αυτό που συμβαίνει φέτος ξεπερνάει και την ίδια την …φαντασία!
Αγνοώντας διοίκηση και εργαζόμενοι τι μέλλει γενέσθαι, προσπαθούν να κάνουν έστω και μικρά βήματα προς την κανονικότητα, καθώς μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις πραγματοποιείται επιτέλους η παραλαβή των τεύτλων, ενώ ξεκίνησε και η παραγωγική διαδικασία για την παραγωγή της ζάχαρης.
Να μην σας πω για τι ποσότητες μιλάμε και για την θέση της βιομηχανίας και των εργαζομένων σε αυτή.
Σκεφτείτε μόνο ότι η ποσότητα της ζάχαρης που θα προκύψει μετά την όποια φετινή παραγωγή υπολογίζεται περί τους 5.000 τόνους.
Το ποσό, δε, της αποζημίωσης για τους τευτλοπαραγωγούς εκτιμάται στα 2 εκατ. Ευρώ, ενώ οι ετήσιες ανάγκες της χώρας σε ζάχαρη αγγίζουν τους 300.000 τόνους!
Δηλαδή χρειαζόμαστε 300 και παράγουμε 5!
Και όλους τους υπόλοιπους τους κάνουμε …εισαγωγή!
Όταν ο ίδιος ο Τσίπρας προεκλογικά μας φλόμωνε στα ψέματα, λέγοντας πως θα ξανανοίξει και το εργοστάσιο των Σερρών!
Αξίζει να σημειωθεί πως η ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας, που αναμένεται στα μέσα του τρέχοντος μήνα και οι πρώτες πωλήσεις της ζάχαρης, αποτελούν τα εχέγγυα, σύμφωνα με δέσμευση της διοίκησης, προκειμένου στα μέσα Νοέμβρη να γίνει μερική τακτοποίηση των δεδουλευμένων των 210 μόνιμων εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και η πλήρης εξόφληση των έκτακτων εργαζομένων της εταιρείας.
Η ειδοποίηση από τη διοίκηση της ΕΒΖ, ώστε να ξεκινήσει η συγκέντρωση των τεύτλων από τα περίπου 13.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος, δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχει ήδη παραληφθεί το 60% της παραγωγής, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η κοπή και επεξεργασία των τεύτλων.
Λόγω των περιορισμένων εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν φέτος η όλη διαδικασία θα είναι από τις συντομότερες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Στην “κάλιο αργά, παρά ποτέ” διαφαινόμενη θετική εξέλιξη σε σχέση με την έναρξη της φετινής καμπάνιας, συνηγόρησε και η φόρμουλα συνεννόησης, που προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ΔΕΠΑ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφορικά με τις οφειλές που διατηρεί προς τις δύο εταιρείες η ζαχαροβιομηχανία.
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό πως εξαιτίας της καθυστέρησης της έναρξης της καμπάνιας, αρκετά τεύτλα έχουν μειωμένο ζαχαρικό τίτλο, γεγονός που προκαλεί απογοήτευση στους τευτλοπαραγωγούς.
Δηλαδή και καλλιέργησαν χωρίς χρήματα και έχουν μικρό ζαχαρικό τίτλο, εξαιτίας της βιομηχανίας (το ποσοστό δεν ξεπερνά το 10%, ενώ παλαιότερα ξεπερνούσε και το 15%) και δεν ξέρουν αν και πότε θα πάρουν τα λεφτά τους!
Και μετά μου λέτε ότι δεν είμαστε για …κλάματα;
Βασίλη ο Καμμένος βλέπω ότι είναι ο μόνος που απαντά στον Ερντογάν.
Θα μου πεις πολύ καλά κάνει.
Και Υπουργός των Εξωτερικών δεν ανέλαβε;
Ε.Β.