03/03/2025
5.4 C
Serres

Kορμός με μους σοκολάτα, ρούμι και μελομακάρονα

Kορμός με μους σοκολάτα, ρούμι και μελομακάρονα

Προετοιμασία: 1 ώρα και 30΄, Ψήσιμο: 10΄ – 15΄, Αναμονή: 5 – 6 ώρεςΥλικά (για περίπου 12 μερίδες)

Για το μπισκότο

  • 35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 3 ασπράδια αυγών


Για τη γέμιση

  • 200 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 60 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 5 ασπράδια από αυγά μεγάλου μεγέθους
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 5 κρόκοι από αυγά μεγάλου μεγέθους
  • 20 γρ. ρούμι μαύρο
  • 10 μελομακάρονα


Διαδικασία



Μπισκότο



Κοσκινίζουμε μαζί σε ένα μπολ το αλεύρι με το κορν φλάουρ και τη βανιλίνη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη μισή από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.

Πλένουμε πολύ καλά τον κάδο και το σύρμα του μίξερ και τα στεγνώνουμε εντελώς ώστε να χτυπήσουμε τη μαρέγκα, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από την υγρασία.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών στη μεσαία ταχύτητα και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σιγά-σιγά, μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό και σταθερό μείγμα.

Ενώνουμε τα 2 μείγματα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) και περιστρέφοντας συνεχώς το σκεύος.

Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των κοσκινισμένων υλικών.


Απλώνουμε το μείγμα στη λαμαρίνα ώστε να είναι ομοιόμορφο και το ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε το μπισκότο και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.



Γέμιση



Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει) ή στο φούρνο μικροκυμάτων (για περίπου 1 λεπτό στα 600 W, διακόπτοντας ενδιαμέσως για να ανακατέψουμε, προκειμένου να μην καεί η σοκολάτα).

Στη συνέχεια, ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, στη μεσαία ταχύτητα, τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Οταν έχουμε ένα σταθερό και ελαστικό μείγμα, σταματάμε το χτύπημα.

Ελέγχουμε αν η θερμοκρασία του μείγματος είναι 50° – 55° C, δηλαδή αρκετά χλιαρό, και προσθέτουμε τους κρόκους και το ρούμι ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη. Ενσωματώνουμε ένα μέρος από τη μαρέγκα (περίπου το 1/4) ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα ή μαρίζ, ώστε να ελαφρύνει το μείγμα και να δεχτεί την υπόλοιπη μαρέγκα, την οποία θα ενσωματώσουμε πολύ απαλά για να μη χάσει τον όγκο της.




Συναρμολόγηση



Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα από το μπισκότο.

Το ακουμπάμε όμως πάλι σε αυτήν, γιατί θα μας βοηθήσει στο τύλιγμα του ρολού.

Απλώνουμε πάνω στο μπισκότο τα 2/3 της μους, έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφη παντού, αφήνοντας ένα κενό περιφερειακά για να μη χυθεί από τις άκρες.

Σπάμε με τα χέρια και απλώνουμε πάνω στη μους τα μελομακάρονα.

Τυλίγουμε το γλυκό σε ρολό και το τυλίγουμε με τη λαδόκολλα.

Κλείνουμε τις άκρες της λαδόκολλας στρίβοντάς τες σαν να τυλίγουμε καραμέλες. Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο να παγώσει για 4 – 5 ώρες.

Βάζουμε και τη μους που μας περίσσεψε, σκεπασμένη με μια μεμβράνη, στο ψυγείο.

Καλύπτουμε το ρολό με τη μους που κρατήσαμε στην αρχή (δεν την απλώνουμε με σπάτουλα, αλλά την αφήνουμε λίγο άτσαλα απλωμένη).

Στη συνέχεια κάνουμε γραμμές πάνω της με ένα πιρούνι ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου.

Κόβουμε λοξά τις δύο άκρες του, στο 1/4 του μήκους του κορμού, ώστε τα δύο κομμένα κομμάτια να έχουν ίδιο μήκος με το τρίτο.

Τοποθετούμε τα δύο μικρά κομμάτια δεξιά και αριστερά του κορμού, ώστε να σχηματίζουν έναν λοξό σταυρό (να μοιάζουν με δύο κούτσουρα).

Διακοσμούμε όπως μας αρέσει, με ξύσμα σοκολάτας, μελομακάρονα και ξυλάκια κανέλας.

Διαβάστε επίσης εδώ:


Πηγή:kathimerini

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το αρχαιότερο καλαμάκι στον κόσμο είναι χρυσό και είναι 4.500 χρόνων! Όταν έπιναν...

Το κρασί από σταφύλι, η απόσταξη και η μπύρα από κριθάρι είναι αρχαιοελληνικά εφευρήματα. Το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο έχει βρεθεί στην Θράκη και...

Τέμπη: «Το Δέντρο των ψυχών» – Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους 57 νεκρούς

Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια αντίστοιχου δέντρου στη Θεσσαλονίκη για τη μνήμη των θυμάτων στο δυστύχημα στα Τέμπη Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Το Δέντρο των ψυχών -Η...

Θεσσαλονίκη: Επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ Καράογλου και Παππά

Οι δράστες χτύπησαν τα δύο γραφεία που βρίσκονται στην περιοχή του Βαρδάρη Ομάδες κουκουλοφόρων χτύπησαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα γραφεία των βουλευτών Β΄ Θεσσαλονίκης...

Την Καθαρά Δευτέρα στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας τα παραδοσιακά «Κούλουμα»

Για να μην ξεχαστούμε τα παραδοσιακά «Κούλουμα» της Καθαράς Δευτέρας που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Σερρών, θα γίνουν κανονικά στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών

Η ΟΕΒΕΣΣ συμπαραστέκεται στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και απαιτεί δικαιοσύνη για τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Συμπορευόμενη με τις αποφάσεις του...

Το Πρόγραμμα του Μητροπολίτου κκ Θεολόγου απο την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἑξῆς ἀναφορικῶς μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας: - Τό Σάββατο 1 Μαρτίου, στίς 6:00...

Εφυγε απο τη ζωή ο Μανώλης Λιδάκης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Μανώλη Λιδάκη, λίγες ημέρες πριν τα 65α γενέθλιά του. Ο γνωστός τραγουδιστής είχε ταλαιπωρηθεί το τελευταίο...

Συνέχισε να διαβάζεις