01/03/2025
8.1 C
Serres

Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ

Το αγαπημένο φαγητό όλων τα κανελόνια με κιμά και αφράτη μπεσαμέλ!

Συστατικά

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 κρεμμύδι, ξερό
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 κ.σ. φύλλα βασιλικού
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 1 κύβο βοδινού Maggi
  • 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τον κιμά

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 750 γρ. γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3 κρόκους
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για τη σύνθεση

  • 250 γρ. κανελόνια
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα βασιλικού

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι, τη 1 κ.σ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ξύνουμε με την κουτάλα τον πάτο του τηγανιού για να ανακατευτεί καλά ο πελτές, να πάρει χρώμα και να φύγει η πικρή του γεύση.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει  μία βράση προσθέτουμε 1 κ.σ. βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη μισή σάλτσα στο ταψί και την άλλη μισή στην κατσαρόλα με τον κιμά.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις εξατμιστούν τα υγρά του κιμά, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει.
  • Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην κάνει σβόλους.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις βγει η πρώτη φουσκάλα και πήξει η μπεσαμέλ, αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, 50 γρ. παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε το κάθε κανελόνι ξεχωριστά μέσα στην κατσαρόλα και το γεμίζουμε με τα χέρια μας.
  • Τοποθετούμε τα κανελόνια, σε σειρά, μέσα σε ταψί 32×25 εκ., πάνω από τη σάλτσα.
  • Περιχύνουμε από πάνω με τη μπεσαμέλ και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια από τα κανελόνια.
  • Πασπαλίζουμε με 50 γρ. παρμεζάνα και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.

Διαβάστε επίσης για την τάρτα με πεκάν:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιώργος Τάτσιος: Η Σιντική στα χνάρια των Γρεβενών

Όταν τον Μάρτιο του 2023 (6 μήνες ΠΡΙΝ τις εκλογές) επισκεφθήκαμε τα Γρεβενά για να μελετήσουμε τις ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ενέργειες που έκανε ο οικείος Δήμος...

Οι «Ενεργοί Πολίτες Σερρών – Myseety» συμμετέχουν στη κινητοποίηση της Παρασκευής

Αγαπητοί/ες συμπολίτες/σσες, Ανταποκρινόμαστε στο Κάλεσμα των συγγενών των θυμάτων στις Συγκεντρώσεις Μνήμης και Δικαιοσύνης σε όλη την Ελλάδα. Στις 28 Φεβρουαρίου 2025, συμπληρώνονται δύο χρόνια...

ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ: Το 2025 ξεκίνησε και φέτος με πολλά χαμόγελα

Στην εταιρεία ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, η νέα χρονιά ξεκίνησε και φέτος με χαμόγελα, ενθουσιασμό και πολύτιμες στιγμές! Σε μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα, η ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ...

Συνέχισε να διαβάζεις