Τα Χριστούγεννα είναι η πιο μαγική εποχή του χρόνου. Στολίδια, λαμπιόνια, χρώματα και εκλεκτά εδέσματα, συνθέτουν τις αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για μια ζωή.
Το μελομακάρονο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το γιορτινό τραπέζι. Αυτές οι μελωμένες μπουκίτσες που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία και αναρωτιόμαστε γιατί να τις τρώμε μόνο στις γιορτές.
Φέτος, αν θέλεις να εντυπωσιάσεις την οικογένειά σου με τις ικανότητές σου, σου έχουμε το απόλυτο γλυκό: Τσίζκεϊκ με βάση από μελομακάρονο!
Ο γευστικός συνδυασμός του κρεμώδους τσίζκεϊκ με το τραγανό μελομακάρονο θα πείσει και τον πιο απαιτητικό. Μπορείς να αξιοποιήσεις τα μελομακάρονα που έχεις ήδη, αλλά επειδή αποκλείεται να έχουν περισσέψει, σου έχουμε την συνταγή του Γιώργου Παπανδρέου.
Μην το σκέφτεσαι, σημείωσε τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις το πιο ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο γλυκό που θα σε στέψει βασίλισσα της βραδιάς!
Υλικά:
ΜΠΙΣΚΟΤΟ μελομακάρονο
- 280 gr ηλιέλαιο
- 200 gr ελαιόλαδο
- 180 gr χυμός πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 170 gr ζάχαρη
- 100 gr πούδρα από τριμμένα καρύδια
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- 900 gr αλεύρι γ.ο.χ
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
ΚΡΕΜΑ CHEESECAKE
- 1 κιλό τυρί κρέμα
- 350 gr κρέμα γάλακτος
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 3 σταγόνες εσάνς πορτοκάλι
- 200 gr άχνη ζάχαρη
ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
- Φιλέτα από 5 πορτοκάλια
- 200 gr νερό
- 220 gr ζάχαρη
Συνταγή για το μπισκότο μελομακάρονο
Βάζουμε σε ένα μπολ τα υγρά στοιχεία (λάδι, χυμό πορτοκάλι, το αλκοόλ και τη ζάχαρη)
Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε όλο τα στερεά υλικά (αλεύρι, τριμμένο καρύδι, baking powder, κανέλα)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς πάνω κάτω
Ανακατεύουμε με σύρμα τα υγρά στο μπολ και ρίχνουμε μέσα τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Δε θέλει πολύ ζύμωμα. Και όχι εξτρά αλεύρι
Για το μπισκότο μελομακάρονο απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα πάνω σε ταψί περίπου 1.5cm πάχος
Ψήνουμε για 22 λεπτά περίπου
Αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα τσίζκεικ με πορτοκάλι
Χτυπάμε με σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί (αλλά όχι πολύ σφιχτή). Και ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη
Αμέσως μετά ρίχνουμε το τυρί κρέμα και το ξύσμα πορτοκαλιού
Ανακατεύουμε με σύρμα κάνοντας ελαφρές κινήσεις
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο, αφού το σκεπάσουμε με μεμβράνη
Για τη γρήγορη μαρμελάδα πορτοκάλι
Παίρνουμε τα πορτοκάλια κ βγάζουμε τη φλούδα. Προσέχουμε να μην αφήσουμε πολλά από το λευκό τους σημείο
Κόβουμε σε κύβους τα πορτοκάλια
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη
Βράζουμε για περίπου 6 με 7 λεπτά
Ρίχνουμε τα πορτοκάλια κ βράζουμε για 13 με 15 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει
Μόλις κρυώσει για 20-30 λεπτά τα χτυπάμε για πολύ λίγο στο μούλτι
Για τη σύνθεση
Παίρνουμε ένα γυάλινο σκεύος, σπάμε το μπισκότο στη βάση του και στρώνουμε περίπου το 1/4
Από πάνω στρώνουμε την κρέμα με μια σπάτουλα ώστε να γεμίσει τα υπόλοιπα 2/4 του σκεύους
Παγώνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες
Ρίχνουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι από πάνω
Καλή επιτυχία!