Έχω την αίσθηση πως άνοιξε πολύ νωρίς, η κουβέντα για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2023.
Ο νέος εκλογικός νόμος είναι απλώς η αφορμή και η ευκαιρία για να αρχίσουν ζυμώσεις και να ανοίξει μια κουβέντα για εκλογές, που θα εξελιχθεί -και θα κουράσει- για άλλα δυο χρόνια.
Η αιτία βρίσκεται ίσως αλλού.
Στην απλή αναλογική που μας χαιρέτισε, καθώς συνέβαλε στην ανάδειξη πολλών νέων αυτοδιοικητικών, στην κινητοποίηση περισσότερων για να ασχοληθούν με τα κοινά του τόπου τους και στην καλλιέργεια φιλοδοξιών, που εκπληρώνονται πολλές φορές με ευκολία ή με ελάχιστο κόπο και στα σίγουρα με ελάχιστες … ψήφους!
Ανεξαρτήτως της θέσης που έχει καθένας, υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής ή της ενισχυμένης, οφείλω να ομολογήσω πως το προηγούμενο σύστημα έφερε στα έδρανα των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης πολλούς νέους ανθρώπους και αποτέλεσε το όχημα για την εκπλήρωση στόχων και ελπίδων, που σε άλλη περίπτωση θα αποδεικνύονταν φρούδες.
Εκτός των «γραφικοτήτων» τόσο στο περιφερειακό όσο και στα δημοτικά συμβούλια βρήκαν θέση σύμβουλοι που χωρίς την απλή αναλογική δεν θα κάθονταν ούτε στο ακροατήριο.
Άνθρωποι που προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση και κυρίως ενισχύουν τη συμμετοχή, η οποία έχει πια ουσία και αντίκρισμα και παύει να είναι μια δεδομένα ανεκπλήρωτη ευχή.
Το αν θα μείνουν τώρα ή θα φύγουν είναι και δική μας υποχρέωση…
Απλά ελπίζω ο νέος εκλογικός νόμος να μην λειτουργήσει αποτρεπτικά για όλους εκείνους που επιθυμούν να συμμετέχουν στα κοινά, να προσφέρουν στον τόπο τους και να εμπλακούν στην πολιτική, μόνο και μόνο επειδή περιορίζει τις ευκαιρίες εκλογής.
Άλλωστε, για τους περισσότερους αντικειμενικά η εκλογή μπορεί να μην είναι εφικτή, αλλά δεν μπορεί να είναι και αυτοσκοπός ή αιτία αποστασιοποίησης…
Νομίζω;