03/03/2025
5.4 C
Serres

Εκμέκ καταιφι – Από τα ωραιότερα και αγαπημένα γλυκάκια

Απίθανο..με σούπερ υλικά και τέλεια γεύση

( Για ταψακι 35*25)

Υλικά

  • 1/2 κιλό καταιφι
  • 150 γρ βούτυρο αγελάδας Δωδώνη

Σιρόπι

  • 600 γρ νερό
  • 700 γρ ζάχαρη
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 κ.σ μέλι

Για την κρέμα

  • 6 φλ γάλα
  • 5 κ.σ κορν φλάουρ
  • 8 κ.σ ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 1 κ.γ μπεικιν παουντερ

Για τη σαντιγί

  • 600 γρ κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ ζάχαρη άχνη
  • Αμύγδαλο φιλέ για διακόσμηση και φρουι γλασε ή γλυκό του κουταλιού νεράντζι ( του ταιριάζει πολύ) ή πορτοκάλι ή κερασάκι.
  • Κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Αφρατευουμε το καταιφι μου και το στρώνουμε στο ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο και βρέχουμε όλο το καταιφι καλά.

Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 για περίπου μία ώρα μέχρι να χρυσαφισει ωραία.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Ωστόσο φτιάχνουμε το σιρόπι μου.

Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει 2 βρασεις ακόμα.

Σιροπιαζουμε το καυτό καταιφι με το ζεστό ( όχι καυτό) σιρόπι.


Πασπαλίζουμε το καταιφι μου με μπόλικη κανέλα.

Αφήνουμε να τραβήξει.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα (από το οποίο κρατάμε ένα φλιτζάνι για να διαλύσουμε το κορν φλάουρ) να βράσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα που κράτησαμε και διαλύουμε το κορν φλάουρ και προσθέτουμε και τα αβγά .


Ανακατεύουμε καλά .

Όταν έχει κάψει το γάλα παίρνουμε 1-2 κουτάλες και προσθέτουμε στο μίγμα των αβγών για να ζεσταθούν .

Γυρίζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρεμουλα. Προσθέτουμε στο τέλος τις βανίλιες και το βούτυρο .

Τέλος πασπαλιστα ρίχνουμε πάνω στην κρέμα το μπεικιν και ανακατεύουμε επιφανειακά αρχικά να λιώσει το μπεικιν και να αφρίσει.

Ενσωματωνουμε σε όλη την κρέμα.

( Η κρεμουλα με αυτό τον τρόπο γίνεται αφράτη και βελούδινη).

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το γλυκό μου.

Στο μίξερ χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την άχνη να γίνει σαντιγί.

Απλώνουμε πάνω στην κρέμα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο και έξτρα κανελιτσα.

Διακοσμούμε με γλυκό του κουταλιού.

Αφήνουμε να παγώσει ιδανικά όλη τη νύχτα.!

Διαβάστε επίσης εδώ:

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το αρχαιότερο καλαμάκι στον κόσμο είναι χρυσό και είναι 4.500 χρόνων! Όταν έπιναν...

Το κρασί από σταφύλι, η απόσταξη και η μπύρα από κριθάρι είναι αρχαιοελληνικά εφευρήματα. Το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο έχει βρεθεί στην Θράκη και...

Τέμπη: «Το Δέντρο των ψυχών» – Αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους 57 νεκρούς

Θα ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια αντίστοιχου δέντρου στη Θεσσαλονίκη για τη μνήμη των θυμάτων στο δυστύχημα στα Τέμπη Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Το Δέντρο των ψυχών -Η...

Θεσσαλονίκη: Επίθεση κουκουλοφόρων στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ Καράογλου και Παππά

Οι δράστες χτύπησαν τα δύο γραφεία που βρίσκονται στην περιοχή του Βαρδάρη Ομάδες κουκουλοφόρων χτύπησαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα γραφεία των βουλευτών Β΄ Θεσσαλονίκης...

Την Καθαρά Δευτέρα στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας τα παραδοσιακά «Κούλουμα»

Για να μην ξεχαστούμε τα παραδοσιακά «Κούλουμα» της Καθαράς Δευτέρας που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Σερρών, θα γίνουν κανονικά στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιώργος Αυτιάς: Θα προωθήσετε φθηνότερη ενέργεια για μείωση του πληθωρισμού ;

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενος τις επισημάνσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην...

Γιάννης Μυλόπουλος: Να στηρίξει η Περιφέρεια αγρότες και κτηνοτρόφους

Στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (ΠΚΜ), η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην ΠΚΜ» δια του Περιφερειακού Συμβούλου Φώτη Χατζόγλου, κατέθεσε ερώτηση...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Η ΠΚΜ κάνει άνοιγμα στην ινδική αγορά

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού SATTE 2025, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Πρόκειται για τη...

Συνέχισε να διαβάζεις