01/03/2025
12 C
Serres

Croque Madame από τον Άκη

Τραγανό ψωμί, λιωμένο τυρί, ζαμπόν, μπεσαμέλ και ένα τέλεια μαγειρεμένο αυγό!

Συστατικά

Για τη μπεσαμέλ

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 300 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Για τα τοστ

  • 8 φέτες ψωμί για τοστ, σπιτικό
  • 40 γρ. βούτυρο
  • θυμάρι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. γκούντα, τριμμένη
  • 4 φέτες ζαμπόν
  • 8 αβγά, ποσέ ή τηγανητά

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • ρόκα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μπεσαμέλ

  • Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε την αγγλική μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μας σε τρεις δόσεις (100 ml τη φορά) και φροντίζουμε να ανακατέψουμε πολύ καλά μετά από κάθε δόση.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν να βγουν οι πρώτες φουσκάλες.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  • Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη μπεσαμέλ.
  • Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.

Για τα Croque Madame

  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. από το βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει, βάζουμε τις 2 φέτες από το ψωμί του τοστ μας στο τηγάνι, μαζί με λίγο θυμάρι.
  • Με το που πάρουν χρώμα, γυρίζουμε από την άλλη μεριά.
  • Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες φέτες (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βούτυρο).
  • Στην συνέχεια βάζουμε 1 κ.σ. από την μπεσαμέλ μας σε κάθε φέτα ψωμιού και την απλώνουμε.
  • Ρίχνουμε από 25 γρ. τριμμένο τυρί σε κάθε φέτα και στις 4 φέτες προσθέτουμε και ζαμπόν.
  • Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ρίχνουμε  λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω και λίγο πιπέρι.
  • Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο  χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε πάνω από τις 4 φέτες που έχουν ζαμπόν τις φέτες που έχουν τυρί και μπεσαμέλ.
  • Σερβίρουμε απλώνοντας πάνω σε πιάτο ή ξύλο κοπής λίγη ρόκα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Βάζουμε από πάνω τις φέτες ψωμιού μας (τοστ μας). Μέχρι σε αυτό το σημείο η συνταγή λέγετε croque monsieur.
  • Τέλος προσθέτουμε από δύο αυγά ποσέ ή τηγανητά αυγά σε κάθε τοστ και είμαστε να απολαύσουμε τα Croque Madame μας.

Διαβάστε επίσης για άλλη συνταγή του Άκη:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Η αναφορά σε ξυλόλιο στο Πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη

Το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων κάνει αναφορά στην χημική ουσία “ξυλόλιο” και στην εύρεσή της στο σημείο της τραγωδίας...

Κώστας Τσιάρας: Χωρίς νέους δεν υπάρχει μέλλον στον πρωτογενή τομέα

Την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα και πέραν της ΚΑΠ, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας...

Άδωνις Γεωργιάδης: Την έκανε πολύ σωστά τη δουλειά του ο Καραμανλής

«Η κυβέρνηση παρέλαβε μια 717 νεκρή και σταματημένη και στα 3μιση χρόνια είχε τελειώσει το 90%, δυστυχώς το δυστύχημα έγινε στο 10%. Έχει εμπεδωθεί στην...

Συνέχισε να διαβάζεις