Τραγανό ψωμί, λιωμένο τυρί, ζαμπόν, μπεσαμέλ και ένα τέλεια μαγειρεμένο αυγό!
Συστατικά
Για τη μπεσαμέλ
- 40 γρ. βούτυρο
- 40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 300 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- πιπέρι
- αλάτι
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Για τα τοστ
- 8 φέτες ψωμί για τοστ, σπιτικό
- 40 γρ. βούτυρο
- θυμάρι
- πιπέρι
- 200 γρ. γκούντα, τριμμένη
- 4 φέτες ζαμπόν
- 8 αβγά, ποσέ ή τηγανητά
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- ρόκα
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μπεσαμέλ
- Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε την αγγλική μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μας σε τρεις δόσεις (100 ml τη φορά) και φροντίζουμε να ανακατέψουμε πολύ καλά μετά από κάθε δόση.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν να βγουν οι πρώτες φουσκάλες.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη μπεσαμέλ.
- Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.
Για τα Croque Madame
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. από το βούτυρο.
- Μόλις λιώσει, βάζουμε τις 2 φέτες από το ψωμί του τοστ μας στο τηγάνι, μαζί με λίγο θυμάρι.
- Με το που πάρουν χρώμα, γυρίζουμε από την άλλη μεριά.
- Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες φέτες (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βούτυρο).
- Στην συνέχεια βάζουμε 1 κ.σ. από την μπεσαμέλ μας σε κάθε φέτα ψωμιού και την απλώνουμε.
- Ρίχνουμε από 25 γρ. τριμμένο τυρί σε κάθε φέτα και στις 4 φέτες προσθέτουμε και ζαμπόν.
- Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω και λίγο πιπέρι.
- Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρώμα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε πάνω από τις 4 φέτες που έχουν ζαμπόν τις φέτες που έχουν τυρί και μπεσαμέλ.
- Σερβίρουμε απλώνοντας πάνω σε πιάτο ή ξύλο κοπής λίγη ρόκα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε από πάνω τις φέτες ψωμιού μας (τοστ μας). Μέχρι σε αυτό το σημείο η συνταγή λέγετε croque monsieur.
- Τέλος προσθέτουμε από δύο αυγά ποσέ ή τηγανητά αυγά σε κάθε τοστ και είμαστε να απολαύσουμε τα Croque Madame μας.