Το αγαπημένο φαγητό όλων τα κανελόνια με κιμά και αφράτη μπεσαμέλ!
Συστατικά
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κρεμμύδι, ξερό
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 2 κ.σ. φύλλα βασιλικού
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 1 κύβο βοδινού Maggi
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.σ. ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον κιμά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 750 γρ. γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 κρόκους
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για τη σύνθεση
- 250 γρ. κανελόνια
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Για το σερβίρισμα
- φύλλα βασιλικού
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σάλτσα
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το θυμάρι, τη 1 κ.σ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ξύνουμε με την κουτάλα τον πάτο του τηγανιού για να ανακατευτεί καλά ο πελτές, να πάρει χρώμα και να φύγει η πικρή του γεύση.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε 1 κ.σ. βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τον κιμά
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τη μισή σάλτσα στο ταψί και την άλλη μισή στην κατσαρόλα με τον κιμά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις εξατμιστούν τα υγρά του κιμά, αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη μπεσαμέλ
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει.
- Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην κάνει σβόλους.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις βγει η πρώτη φουσκάλα και πήξει η μπεσαμέλ, αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, 50 γρ. παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Βάζουμε το κάθε κανελόνι ξεχωριστά μέσα στην κατσαρόλα και το γεμίζουμε με τα χέρια μας.
- Τοποθετούμε τα κανελόνια, σε σειρά, μέσα σε ταψί 32×25 εκ., πάνω από τη σάλτσα.
- Περιχύνουμε από πάνω με τη μπεσαμέλ και την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια από τα κανελόνια.
- Πασπαλίζουμε με 50 γρ. παρμεζάνα και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.