01/03/2025
8.1 C
Serres

Μοσχαρίσιο ribeye με γλυκόξινη σάλτσα από τον Άκη

Φτιάξτε ένα ζουμερό μοσχαρίσιο steak και συνοδεύστε με γλυκόξινη σάλτσα και λαχανικά!

Συστατικά

Για τις μπριζόλες

  • 3 κιλά μοσχάρι, ribeye
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2-3 κλ. θυμάρι
  • 2-3 κλ. δεντρολίβανο

Για τη σάλτσα

  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. βούτυρο
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 100 γρ. κρέμα βαλσάμικο
  • 400 γρ. καρότα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις μπριζόλες

  • Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε προσεκτικά τα παϊδάκια από τις μπριζόλες και τα αφήνουμε στην άκρη. Μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι, να τα τυλίξουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και να ψήσουμε στον φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 2 ½ ώρες.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Από το καθαρό κομμάτι του μοσχαριού κόβουμε μπριζόλες περίπου 300 γρ. την κάθε μια. Θα έχουμε 9-10 μπριζόλες.
  • Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και στις 2 πλευρές, πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και απλώνουμε καλά ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.
  • Βάζουμε 3 μπριζόλες στο τηγάνι. Δεν υπερφορτώνουμε το τηγάνι για να ψηθούν σωστά. Ψήνουμε 2-3 λεπτά από τη μία πλευρά χωρίς να τις κουνάμε.
  • Γυρίζουμε τις μπριζόλες από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για επιπλέον 2-3 λεπτά.  Προσθέτουμε 30 γρ. από το βούτυρο, τα σκόρδα, θυμάρι και δεντρολίβανο.
  • Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το αρωματικό βούτυρο πάνω από τις μπριζόλες για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις μπριζόλες προσθέτοντας επιπλέον βούτυρο.

Για τη σάλτσα

  • Κόβουμε τα καρότα στη μέση εγκάρσια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε θυμάρι, το βούτυρο και σοτάρουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  • Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε το μπούκοβο, την κρέμα βαλσάμικο και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τα καρότα, αλάτι, πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά για να μαλακώσουν τα καρότα.

Για τη γαρνιτούρα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και τις βάζουμε στο τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
  • Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη, το βούτυρο και ψήνουμε για 1-2 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
  • Κόβουμε τις μπριζόλες σε λεπτές φέτες (ταλιάτα) και σερβίρουμε με τις πατάτες, τη σάλτσα και θυμάρι.

Διαβάστε επίσης για άλλη συνταγή του Άκη:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Απόστολος Τζιτζικώστας: Ο δρόμος της ελληνικής ανάπτυξης περνά από τη Βόρεια Ελλάδα

Κεντρικός ομιλητής στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης ήταν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας. Στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε...

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Αδιανόητα κόλπα από εργοδότες

Όλη την ευρηματικότητα τους εξαντλούν οι εργοδότες για την ψηφιακή κάρτα εργασίας - Βαφτίζουν τους εργαζόμενους διευθυντές και «μετόχους». Μπορεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας να αποτελεί ένα...

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: …Δεν ζητάμε μόνο τον σεβασμό, ζητούμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Για την Παρασκευή... Σύμφωνα με ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε "με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία ως ελάχιστη ένδειξη...

Συνέχισε να διαβάζεις