Η αγαπημένη Ρώσικη pavlova με τραγανές μαρέγκες, γέμιση από αφράτη σαντιγί
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μαρέγκα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100ο C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα ασπράδια, τον χυμό από το λεμόνι, το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε δόσεις και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία σφιχτή μαρέγκα.
- Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.
- Απλώνουμε από μία λαδόκολλα σε δύο ταψιά και με ένα μολύβι σχεδιάζουμε από έναν κύκλο 25 εκ. διάμετρο.
- Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο ταψιά και απλώνουμε με ένα κουτάλι στη διάμετρο που έχουμε σχεδιάσει.
- Ψήνουμε για 2-2 ½ ώρες. Μόλις είναι έτοιμες κλείνουμε τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά αφήνοντας λίγο ανοιχτή την πόρτα του φούρνου.
- Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν.
Για τη σαντιγί
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη, το τυρί κρέμα και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να δέσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το ανθόνερο, το ξύσμα από το λεμόνι και χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για την επικάλυψη
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
- Σουρώνουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Κρατάμε το σιρόπι στην άκρη.
- Προσθέτουμε τα ροδάκινα στο τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα, το τζίντζερ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το σιρόπι από την κομπόστα, το βούτυρο, το κονιάκ, το μέλι και αφήνουμε το μείγμα 1-2 λεπτά να βράσει.
- Προσθέτουμε τα ροδάκινα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη 5 λεπτά να κρυώσει.
Για το σερβίρισμα
- Τοποθετούμε τη μία μαρέγκα στην πιατέλα σερβιρίσματος.
- Απλώνουμε από πάνω τη μισή σαντιγί και την απλώνουμε με ένα κουτάλι.
- Βάζουμε από πάνω τη δεύτερη μαρέγκα και απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί.
- Προσθέτουμε το σιρόπι με τα ροδάκινα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού μας.
- Σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Συστατικά
Για τη μαρέγκα
- 10 ασπράδια
- 1/2 κ.γ. χυμό λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη σαντιγί
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 1 κ.σ. ανθόνερο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για την επικάλυψη
- 500 γρ. ροδάκινα, σε κονσέρβα με σιρόπι
- 1 στικ κανέλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 2-3 γαρίφαλα
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 20 γρ. τζίντζερ, φρέσκο
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. κονιάκ
- 1 κ.σ. μέλι
- φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα