01/03/2025
8.1 C
Serres

Συνταγή για πατροπαράδοτη λαγάνα -Το μυστικό με το «προζύμι» μαγιάς για εγγυημένη επιτυχία

Η Καθαρά Δευτέρα επιβάλλει, μεταξύ άλλων, λαγάνα και εμείς έχουμε τη συνταγή για να ευωδιάσει το σπίτι μαγιά και φρεσκοφουρνισμένο ψωμί.

Η Λαγάνα δεν διαφέρει πολύ από ένα απλό ψωμί, με τη διαφορά πως γίνεται επίπεδη και είναι πασπαλισμένη με μπόλικο σουσάμι. Θα έλεγε κανείς πως η παραδοσιακή ελληνική συνταγή είναι η απάντηση – σε όλη της την απλότητα – στην ιταλική φοκάτσια.


Όπως με κάθε συνταγή για ψωμί (εκτός από την μαγική συνταγή στη γάστρα) λοιπόν, έτσι κι εδώ χρειάζεται υπομονή, προκειμένου να αφήσουμε τη μαγιά να κάνει τη δουλειά της και έτσι να φουσκώσει απολαυστικά η λαγάνα.

Ωστόσο, στη συνταγή για λαγάνα που θα δείτε παρακάτω ετοιμάζουμε ένα μείγμα από μαγιά και νερό, το οποίο φουσκώνει σαν πρώιμο προζύμι.

Με τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα είναι πιο αφράτο και η σύσταση πιο πυκνή, όπως με ένα ψωμί φτιαγμένο με αυθεντικό προζύμι.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Υλικά

40 γρ νωπή μαγιά
500 ml νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
800 γρ κίτρινο, σκληρό αλεύρι για ψωμί
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Σουσάμι και χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά με 100 ml χλιαρό νερό, προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε 100 γρ από το αλεύρι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά να φουσκώσει


Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο νερό (καλό είναι να μην είναι κρύο), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι.

Προσθέτουμε και την μαγιά που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε να ενωθούν.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει τον όγκο του για 1 ½ ώρα περίπου.

Παίρνουμε το ζυμάρι και το ζυμώνουμε για λίγο με λαδωμένα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε σε δύο μέρη και βάζουμε κάθε κομμάτι πάνω σε λαδόκολλα

Ανοίγουμε το ζυμάρι με έναν πλάστη σε λεπτό φύλλο 2 εκατοστών περίπου. Μεταφέρουμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα και σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνοντας για 40 λεπτά να φουσκώσει και πάλι

Ραντίζουμε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με μπόλι σουσάμι και χοντρό αλάτι


Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας και βάζουμε στο φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Δείτε επίσης

Πηγή:iefimerida

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο μεγάλη επένδυση για τα αναψυκτικά ΝΕΚΤΑΡ

Μια σημαντική επένδυση που αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας δρομολογεί η σερραϊκή εταιρεία «Αδελφοί Γεωργίου Κουρτίδη Α.Ε.», γνωστή...

Κωνσταντίνος Δάγκος: 97η τελετή Όσκαρ την Κυριακή – Υποψηφιότητες και φαβορί 

Η τελετή απονομής των Όσκαρ του 2025 θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Κυριακής 2 προς Δευτέρα 3 Μαρτίου.  https://www.youtube.com/watch?v=Nz7SLX5A4YY Η COSMOTE TV, αποτελώντας τον απόλυτο κινηματογραφικό...

Η ΠΚΜ επικεφαλής εταίρος στο έργο  “CCSI4CCSI”

Με βασικό στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας της περιοχής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “CCSI4CCSI-...

Σερρών Θεολόγος: Εὐλογημένη και σωτήρια Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ  ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΝ Πρός τούς εὐσεβεῖς χριστιανούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας από τον Μητροπολίτη Σερρών...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πώς θα περάσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας οι Σερραίοι;

Προ των πυλών βρίσκεται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με πολλές εκδηλώσεις να διοργανώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και το Νομό Σερρών. https://www.youtube.com/watch?v=SMwz0OGmj8k Το τριήμερο...

Συνάντηση Κακλαμάνη με εκπροσώπους της ΑΓΣΣΕ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώτατης...

Χρήστος Αγοραστός: Ο χάρτης πορείας για έναν ακμάζοντα γεωργικό και αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ

Γράφει ο Χρήστος Αγοραστός Η Επιτροπή παρουσίασε το Όραμά της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, έναν φιλόδοξο χάρτη πορείας για το μέλλον της γεωργίας...

Συνέχισε να διαβάζεις