Φτιάξτε ένα νόστιμο μπιφτέκι από κριθαράκι και απολαύστε το burger χωρίς τύψεις!
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το μπιφτέκι
- Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε αλάτι, το κριθαράκι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί όλο.
- Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα μέχρι να δέσει και πάρει μια βράση.
- Βάζουμε τη μουστάρδα, το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κριθαράκι, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
- Απλώνουμε σε ένα ταψί 25×32 εκ. καλύπτουμε με μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια του μείγματος και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σφίξει.
- Κόβουμε το μείγμα με κουπ-πατ 10 εκ. σε 6 κύκλους έτσι ώστε να έχουμε 6 μπιφτέκια από κριθαράκι.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά να κάψει.
- Περνάμε κάθε μπιφτέκι από το αλεύρι, τα αβγά, το πάνκο και τα βάζουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε σε δόσεις, 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπιφτέκια και αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Για τη σύνθεση
- Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια και μοιράζουμε την κέτσαπ, τα μανιτάρια, τα μπιφτέκια, φέτες από τη ντομάτα, τη μαγιονέζα, τα φύλλα μαρουλιού και σερβίρουμε.
Συστατικά
Για το μπιφτέκι
- 250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
- αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 600 γρ. γάλα
- 1 κ.σ. μουστάρδα, σε σκόνη
- 350 γρ. τσένταρ, τριμμένο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- πιπέρι
Για το πανάρισμα
- 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 αβγά, μεσαία
- 100 γρ. πάνκο
- 200 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τη σύνθεση
- 6 ψωμάκια για burger
- 60 γρ. σπιτική κέτσαπ
- 100 γρ. μανιτάρια champignon, ψημένα
- 1 ντομάτα
- 60 γρ. σπιτική μαγιονέζα
- 6 φύλλα μαρουλιού