10/03/2025
10.9 C
Serres

Γιουβέτσι: τα μυστικά του και 12 συνταγές για κάθε γούστο

Τώρα που κρυώνει ο καιρός αναζητάμε για τις Κυριακές μας πιο comfort, μαμαδίστικα φαγητά κι ένα από τα all time classic αγαπημένα μας είναι το γιουβέτσι.

Όταν μιλάμε για γιουβέτσι ο νους μας πάει κατευθείαν στο κλασικό φαγητό με το κοκκινιστό μοσχαράκι, που ψήνεται στον φούρνο με κριθαράκι.

Η λέξη, όμως, γιουβέτσι, είναι τουρκικής προέλευσης και αναφέρεται στο πήλινο σκεύος, που συνήθως χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, είτε σε μεγάλο μέγεθος, είτε σε ατομικό.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Στην Τουρκία το φτιάχνουν κυρίως με αρνί, ενώ στη χώρα μας και στην Κύπρο προτιμούμε το μοσχάρι.

Σε παραλλαγές του, βέβαια, μπορούμε να έχουμε γιουβέτσι και με κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι, ακόμα και με ψάρι ή θαλασσινά, όπως οι γαρίδες ή τα καλαμαράκια.

Μυστικά για την επιτυχία του


– Αν επιλέξουμε μοσχάρι, η σπάλα και η ελιά είναι τα πιο κατάλληλα μέρη για ένα μαλακό, νόστιμο γιουβέτσι. Βέβαια, υπάρχουν σεφ που το φτιάχνουν και με άλλα μέρη του όπως τα μάγουλα, η την ουρά, ακόμα και με κιμά.



– Σημαντικό είναι να διατηρήσουμε το κριθαράκι σπυρωτό, δηλαδή να μη μας λασπώσει. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι να το «γυαλίσουμε» ζεσταίνοντάς το για λίγα λεπτά σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, πριν το βάλουμε στον φούρνο.

Αφού το βάλουμε στον φούρνο, καλό είναι να το ανακατέψουμε τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.


– Καλό είναι να φτιάξουμε αρκετή σάλτσα, ώστε αν χρειαστεί να προστεθεί στο ψήσιμο για να βράσει το κριθαράκι, αντί να προσθέσουμε νερό, όπως προτείνουν συνήθως οι συνταγές. Αν χρειαστούμε παρόλα αυτά επιπλέον νερό, θα πρέπει να είναι βραστό.


Προθερμαίνουμε και τον φούρνο και το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, είτε αυτό είναι το παραδοσιακό πήλινο, είτε μια γάστρα, ώστε όταν μπει μέσα το φαγητό να ξεκινήσει άμεσα ο βρασμός του.



– Το βγάζουμε από τον φούρνο όσο έχει ακόμη υγρά και το αφήνουμε κανά 15’ να σταθεί και να τα απορροφήσει πριν σερβίρουμε.


– Απολαμβάνεται καλύτερα ζεστό, γι’ αυτό καλό είναι να το καταναλώσουμε αμέσως μετά το σερβίρισμα.

Κι επειδή με όλα αυτά σίγουρα σας άνοιξε η όρεξη, εμείς σας έχουμε 12 ξεχωριστές συνταγές, από την κλασική μέχρι πιο προχωρημένες, με μοσχάρι ή άλλη βασική πρώτη ύλη.

Μοσχαράκι γιουβέτσι κλασικό


Μια κλασική, διαχρονική συνταγή, που αγαπούν πολύ τα κυριακάτικα τραπέζια.

Γιουβέτσι με μοσχαράκι και λαχανικά


Τα λαχανικά μελώνουν με το σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι και μαζί με το κριθαράκι κάνουν ένα πολύ νόστιμο γιουβέτσι.

Γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά


Τι πιο λαχταριστό από ένα γιουβέτσι; Εδώ θα βρείτε μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής από το Master Chef Λάμπρο Βακιάρο, με μοσχαρίσιες ουρές.

Γιουβέτσι με κιμά γκρατινέ


Εναλλακτικό πιάτο με κριθαράκι, κιμά και σάλτσα με μυζήθρα, που ταιριάζει πολύ στο κυριακάτικο τραπέζι.

Μοσχαράκι γιουβέτσι με λιαστές ντομάτες


Κλασικό οικογενειακό φαγάκι, εμπλουτισμένο εδώ με τη γλύκα του καρότου και την έξτρα νοστιμιά και αψάδα της λιαστής ντομάτας.

Μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος γιουβέτσι


Το κλασικό φαγητό του κυριακάτικου τραπεζιού, το γιουβέτσι, φτιαγμένο αυτή τη φορά με μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο.

Γιουβέτσι με κριθαροκεφτέδες και κεφαλογραβιέρα


Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει ένα απολαυστικό γιουβέτσι με κριθαροκεφτέδες και κεφαλογραβιέρα. Θα σερβίρουμε με το μοσχαράκι και με λίγη σαλτσούλα.

Γιουβέτσι κοτόπουλο


Το γιουβέτσι της Κυριακής με κοτόπουλο αντί μοσχαράκι. Σε μισή ώρα έτοιμο για το τραπέζι με ένα χυλωμένο κριθαράκι στη γάστρα με συνταγή του Χριστόφορου Πέσκια μούρλια!

Γαρίδες γιουβέτσι με μπρόκολο


Εναλλακτικό, θαλασσινό γιουβέτσι, το οποίο γίνεται ακόμη πιο νόστιμο χάρη στο μπρόκολο, που δένει άψογα με τις γαρίδες.

Καλαμαράκια γιουβέτσι κοκκινιστά


Ένα διαφορετικό γιουβέτσι, με αρώματα της θάλασσας και πολύ νόστιμη γεύση.

Ροφός γιουβέτσι


Ένα ιδιαίτερο θαλασσινό γιουβέτσι με ροφό, που θα κερδίσει τις εντυπώσεις στα καλοκαιρινά τραπέζια.

Γιουβέτσι με κοκκινόψαρο


Γιουβέτσι με ψάρι και αρωματική μαραθόριζα; Ναι, δοκιμάστε το, είναι εξαιρετικό.

Τρεις πεντανόστιμες νηστίσιμες μακαρονάδες

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Η ΔΥΠΑ εφιστά την προσοχή των πολιτών εντοπίστηκαν τηλεφωνικές απάτες επιτήδειων

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις τηλεφωνημάτων από αγνώστους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι...

Σωτήρης Κοτσαμπάς στο OMIKRON «Πρέπει να αλλάξουμε» τονίζει «για να πάμε μπροστά»

Μία συνέντευξη από καρδιάς , ξεδιπλώνοντας τη δράση του αλλά και περιγράφοντας τα όνειρά του για το μέλλον του τόπου έδωσε ο Σωτήρης Κοτσαμπάς...

«ΜΗΔΕΙΑ» του Antonín Benda με την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Το Κέντρο Πολιτισμού και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025 στις 11:00 στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» το συγκλονιστικό...

Παντελής Μπόζης: Στα 3 εκατομμύρια ευρώ οι προτάσεις για την αγροτική οδοποιία

Μελέτες για την αγροτική οδοποιία που αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ κατέθεσε ο δήμος Νέας Ζίχνης. Όπως δήλωσε στο OMIKRON ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Η ΓΣΕΕ αποχωρεί από την πλατφόρμα X (πρώην twitter)

Η ΓΣΕΕ αποφάσισε να απενεργοποιήσει το λογαριασμό της στην πλατφόρμα X (πρώην twitter) που πρόσφατα πέρασε στην ιδιοκτησία του μεγιστάνα Elon Musk. Λόγω της αλλαγής...

Σέρρες: Συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας ξανά αύριο Παρασκευή 7 Μάρτη

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Σερρών (μέλος ΟΓΕ) συμμετέχει στο συλλαλητήριο που οργανώνουν σωματεία και φορείς στις Σέρρες την Παρασκευή 7 Μάρτη στην Πλατεία...

Με επιτυχία η Δράση της ΠΚΜ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REFOCUS

Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη (study visit) που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο  του έργου “Regional and Local Mobility...

Συνέχισε να διαβάζεις