28/02/2025
14.8 C
Serres

Γλυκές κολοκυθόπιτες από τον Άκη

Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε γλυκές κολοκυθόπιτες! Θα μοσχοβολήσει το σπίτι και σίγουρα δεν θα μείνει μπουκιά.

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. νερό
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 κ.σ. μέλι

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. κολοκύθα, τριμμένη και στυμμένη
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. καρυδόψιχα
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη σύνθεση

  • 6 φύλλα κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση, το στύβουμε στην κατσαρόλα και βάζουμε και τις κούπες στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, το μέλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τα σπόρια και τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Στύβουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε συνολικά 800 γρ. κολοκύθα.
  • Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα, την καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, τις σταφίδες, το γαρίφαλο, το τζίντζερ, την κανέλα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Για την σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας.
  • Ραντίζουμε με βούτυρο και απλώνουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του φύλλου. Τυλίγουμε σε ρολό και στη συνέχεια σε σαλιγκάρι.
  • Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για 60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και βάζουμε κατευθείαν το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί.
  • Σερβίρουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.

Διαβάστε επίσης άλλη συνταγή του Άκη:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Παύλος Γερουλάνος για το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ: 180 σελίδες αποκάλυψης, μετά από 2 χρόνια...

Σε παρέμβασή του, στην Ολομέλειά της Βουλής, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, ο Κοινοβουλευτικός...

Η ΠΚΜ και το Περιφερειακό Ταμείο στη Συνάντηση του έργου “FISSH”

Στη  διαπεριφερειακή συνάντηση των εταίρων του έργου “FISSH”, συμμετείχαν το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, ως ένας από τους εταίρους του έργου, η Περιφέρεια...

Το Επιμελητήριο Σερρών ζητά Παράταση στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας στην Εστίαση

Την ανάγκη να δοθεί χρονική παράταση στην εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας στην Εστίαση επισημαίνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών. Με επιστολή του...

Πράξεις για την Μακεδονία: Καλλιέργεια της γης και κτηνοτροφία γίνονται όλο και πιο...

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ως Περιφερειακή Παράταξη «Πράξεις για την Μακεδονία», αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο της αγροτικής παραγωγής στην στρατηγικής σημασίας αγροδιατροφική επάρκεια του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Βασίλης Χατζημιχαηλίδης: Οι Άγιοι της Καππαδοκίας – “Πολυκάρπεια 2025”

Ομιλία από τον δικηγόρο και Συμπαραστάτη του Δημότη Βασίλη Χατζημιχαηλίδη με θέμα "Οι Άγιοι της Καππαδοκίας" στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Πολυκάρπεια 2025". "Οι Άγιοι της...

Την Κυριακή στην Νάουσα γενίτσαροι και Μπούλες

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 11:30 το πρωί, τα μπουλούκια με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες παίρνουν διαδοχικά την άδεια από τον δήμαρχο της...

Μασκαράδες σε Σκύδρα, Αριδαία, Νάουσα, Πολύγυρο και Πολύχρονο

Μασκαράδες θα έχουμε βέβαια και σε Σκύδρα, σε Αριδαία, σε Νάουσα, σε Πολύγυρο, σε Πολύχρονο αλλά και στις Σέρρες Το Σκυδραϊκό Καρναβάλι θα επαναληφθεί και...

Συνέχισε να διαβάζεις