100 χρόνια ζωής, 100 χρόνια αγώνων, διεκδικήσεων και συνδικαλιστικών δράσεων σφράγισε και γιόρτασε με κάθε επισημότητα το βράδυ του Σαββάτου (15/3/2025) η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ν. Σερρών (ΟΕΒΕΣΣ).

Η μεγαλοπρεπής γιορτή που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΔιΠαΕ Σερρών, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ως φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους επαγγελματίες που διαχρονικά εργάστηκαν σκληρά για να διασφαλίσουν όχι μόνο τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, αλλά και καλύτερες συνθήκες κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής διαβίωσης στο σερραϊκό τόπο, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μαρτυρία για το μεγαλείο της συνέργειας και της συλλογικότητας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο διηνεκές ενός ολόκληρου αιώνα, εν είδει συνδικαλισμού.

Μέσα από τις σελίδες του επετειακού, ιστορικού συγγράμματος “ΟΕΒΕΣΣ 1925 – 2025, 100 χρόνια ζωής και συνδικαλιστικής δράσης”, το οποίο παρουσίασε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο καθηγητής του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Δι.Πα.Ε. κος Νικόλαος Γιοβάνης, δόθηκε στους παρευρισκομένους η δυνατότητα να σχηματίσουν μία συνολική εικόνα για το βιβλίο που εξέδωσε η ΟΕΒΕΣΣ και το περιεχόμενο του ιστορικού αυτού οδοιπορικού, ενώ τα βασικά γεγονότα – σταθμοί που αποτέλεσαν και τους κύριους διαμορφωτές των εξελίξεων, όχι μόνο για το συνδικαλισμό, τις επαγγελματικές ενώσεις και την Ομοσπονδία, αλλά και για όλη τη χώρα, ανέλυσε ανά δεκαετία ο συγγραφέας του ιστορικού συγγράμματος, εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κος Βασίλειος Γιαννογλούδης.
Ακολούθησε η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ζωής των 100 ετών της ΟΕΒΕΣΣ. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παραγωγή της Rainbow Productions, την οποία δημοσιογραφικά και σε επίπεδο έρευνας επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Κατερίνα Νώτα, ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Στέλιος Γουγούνας.

Το οδοιπορικό αυτό ενός ολόκληρο αιώνα, που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα ευρήματα της έρευνας του κου Γιαννογλούδη, ξεκινάει από την 1η Βουλγαρική κατοχή, όταν ακόμη στις Σέρρες τα “ισνάφια” αποτελούσαν την πρώιμη-άγουρη μορφή του συνδικαλισμού. Φτάνοντας μέχρι το σύγχρονο 2025, παλαιότερα και εν ενεργεία μέλη της ΟΕΒΕΣΣ μιλούν, θυμούνται, αναλύουν και περιγράφουν μέσα από τις συνεντεύξεις τους διεξοδικά την άρρηκτη σύνδεση της ιστορίας της χώρας και των Σερρών με το συνδικαλισμό, ενώ παράλληλα εξηγούν πως οι εκάστοτε γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις δημιούργησαν τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές για την τελική διαμόρφωση του επαγγελματικού και επιχειρηματικού χάρτη των Σερρών και φυσικά τον μοχλό αφύπνισης και κινητοποίησης των εκπροσώπων των Ε.Β.Ε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβεύσεων, όταν επί σκηνής ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, χάρισε στον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΣΣ, Σωτήριο Κοτσαμπά, τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στο συνδικαλισμό και στην τοπική Ομοσπονδία τα τελευταία 12 χρόνια. Σε κατάσταση έντονης φόρτισης και συγκίνησης από το βήμα ο Πρόεδρος, Σωτήριος Κοτσαμπάς, ευχαρίστησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και φυσικά όλους όσοι εργάστηκαν και στήριξαν το όραμά του για αυτή την εκδήλωση, από τους επιστημονικούς συνεργάτες, μέχρι και τους ηθικούς και οικονομικούς υποστηρικτές και χορηγούς.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των αειμνήστων Κάρολου Κικόπουλου και Κωνσταντίνου Κουτούση, οι οποίοι αμφότεροι, ο ένας από θέση του Προέδρου, ο άλλος από τη θέση του μέλους του Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣΣ, υπήρξαν εξαιρετικά μάχιμες και δοτικές φυσιογνωμίες που αφιέρωσαν μεγάλο κομμάτι της ζωής τους στο συνδικαλισμό.
Βραβείο για την εθελοντική του δράση, μέσω της συγγραφής του βιβλίου, έλαβε και ο κος Βασίλειος Γιαννογλούδης.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος Σερραίων που έδωσε το παρών. Τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγο εκπροσώπησε ο αιδεσιμότατος Πατήρ Γεώργιος. Εκ μέρους της κυβέρνησης παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κος Τάσος Χατζηβασιλείου, η Βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή και ο Βουλευτής Σερρών με την “Ελληνική Λύση” Κώστας Μπούμπας.
Από την τοπική αυτοδιοίκηση την εκδήλωση παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερρών, Βαρβάρα Μητλιάγκα, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά, Δημήτρης Νότας, ο Δήμαρχος Ν. Ζίχνης, Παντελής Μπόζης, ενώ το τοπικό επιχειρείν εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Αθανάσιος Μαλλιαράς και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Αν. Μακεδονίας), Θεολόγης Βενέτης.

Το συνδικαλιστικό κομμάτι εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μαζί με όλο το Δ.Σ. της Γενικής Συνομοσπονδίας, που φιλοξενήθηκαν στις Σέρρες για να παραστούν στην εκδήλωση και φυσικά Πρόεδροι Ομοσπονδιών, Πρόεδροι Σωματείων και συλλόγων των Σερρών, Αντιπρόσωποι της ΟΕΒΕΣΣ, οι Συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και φίλοι της Ομοσπονδίας.
Την επόμενη ημέρα, η τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ, ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές που θα αναδείξουν το νέο προεδρείο, έλαβε χώρα στην αίθουσα Γ. Χρηστίδης του ΕΒΕΣ, την οποία ο Πρόεδρος, Αθανάσιος Μαλλιαράς παραχώρησε με χαρά, παρακολουθώντας παράλληλα τις εργασίες του οργάνου.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας
Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών: Με επιτυχία το 16ο Track Day της Alfa Romeo
Αρίστος Δοξιάδης: Το χρονικό της παραίτησής του 48 ώρες μετά τον ανασχηματισμό