Αν και η επόμενη ημέρα από την πρωτοφανή θεομηνία στον θεσσαλικό κάμπο δεν έχει έρθει ακόμα, ενώ οι κάτοικοι μετρούν ακόμα τις πληγές τους και πολλοί δεν έχουν επιστρέψει καν στα σπίτια που πλημμύρισαν, όπως φαίνεται οι συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel θα επιβαρύνουν ολόκληρη τη χώρα και την οικονομία για καιρό ακόμα.
Εκτός από τις τεράστιες ζημιές σε φυσικό και ζωικό κεφάλαιο, τους 15 νεκρούς και τα κατεστραμμένα σπίτια και χωριά, η κακοκαιρία Daniel δυστυχώς σαρώνει και την ελληνική οικονομία.
Κι αυτό διότι προϊόντα όπως γάλα, κρέας, σιτηρά, όσπρια, σταφύλια, αμύγδαλα, μήλα, λαχανικά, ζωοτροφές και βαμβάκι, που ήταν ο θησαυρός του Θεσσαλικού κάμπου, θα επηρεαστούν άμεσα και δραστικά.
Στις λαϊκές αγορές των περιοχών που έχουν πληγεί είναι ήδη εμφανείς οι ελλείψεις, με τους πάγκους να έχουν λιγότερα προϊόντα και τις τιμές να έχουν ήδη αυξηθεί.
Οι περισσότεροι παραγωγοί στις λαικές της Θεσσαλίας δηλώνουν στη κάμερα του Mega πως έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και πλέον δεν έχουν άλλη παραγωγή.
Η μεγάλη απώλεια σε ζωικό κεφάλαιο αναμένεται να φέρει ντόμινο ανατιμήσεων σε προιόντα όπου ήδη η ακρίβεια καλπάζει.
Τα πρώτα κενά στην τροφοδοσία της αγοράς ήδη έχουν εμφανιστεί καθώς κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες με έδρα τα Τρίκαλα,την Καρδίτσα,την Λαρισα έχουν υποστεί καταστροφές. Τουλάχιστον 4-5 μονάδες γαλακτοβιομηχανίας και τυροκομίας της περιοχής καταγράφουν τεράστιες ζημιές.
Άλλες πάλι μεταποιητικές επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν ανησυχούν καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν πρώτη ύλη σε άλλες αγορές.
Προβληματισμός υπάρχει και για την ποιότητα των εδαφών για το πότε μπορούν να ξανακαλλιεργηθούν.
Στον θεσσαλικό κάμπο παράγεται πάνω από το 1/3 του ελληνικού βαμβακιού, το 70% των ζαχαρότευτλων, το 60% της βιομηχανικής ντομάτας, πάνω από το 30% του κριθαριού, κηπευτικά, πάνω από το 50% σημαντικών οσπρίων, αλλά και σχεδόν το 20% των κτηνοτροφικών φυτών για σανό.
Σημαντική επίσης είναι η παραγωγή σε χοιρινό και πρόβειο κρέας (16% και 36% της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα, αντιστοίχως), ενώ στη Θεσσαλία παράγεται και πάνω από το 20% του πρόβειου γάλακτος, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων.
Στις λαϊκές της Αθήνας, οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από την καταστροφή της Θεσσαλίας λένε οι παραγωγοί ωστόσο το γεγονός ότι η χωρα είναι κομμένη στα δύο λόγω του οδικού δικτύου προκαλεί προβλήματα στη τροφοδοσια του λεκανοπεδίου.
Οικονομολόγοι πάντως εκτιμούν πως η ζημιά που έχει προκληθεί στη Θεσσαλία είναι πολύ μεγαλύερη από την πρώτη εκτίμηση των 2,5 δισ. ευρώ.
Το σίγουρο είναι πως το πληγμα του Daniel είναι πολυεπίπεδο με μακροχρόνιες συνέπειες.
Ελαιόλαδο από «χρυσό»
«Χρυσό» θα πληρώνουν οι καταναλωτές και το ελαιόλαδο, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η παραγωγή θα μειωθεί από τους 340.000 τόνους στους 150.000- 180.000 τόνους.
Όσον αφορά την τιμή παραγωγού με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τους νόμους της αγοράς, θεωρητικά η τιμή θα ξεπεράσει το διψήφιο νούμερο και όλα τα νούμερα άνω των 10 ευρώ είναι πιθανά.
Ήδη, οι παραγωγοί πωλούν το χύμα ελαιόλαδο στα 150-160 ευρώ τον τενεκέ από 60-80 ευρώ που ήταν μέχρι πριν από δύο χρόνια.
Εισαγγελική έρευνα για το πού πήγαν τα κονδύλια των αντιπλημμυρικών