28/02/2025
9.3 C
Serres

Κοτόπουλο με χυλοπίτες σε σάλτσα μουστάρδας με μανιτάρια

Κοτόπουλο με χυλοπίτες σε σάλτσα μουστάρδας με μανιτάρια

Ένα υπέροχο πιάτο για ένα αγαπημένο, χορταστικό και πεντανόστιμο για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο.

Μια εύκολη συνταγή (από εδώ) για κοτόπουλο με χυλοπίτες βουτύρου, σε φανταστική σάλτσα μουστάρδας με μανιτάρια.

Υλικά συνταγής

  • Για το κοτόπουλο και τη σάλτσα:
  • 800-900 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλο
  • αλάτι πιπέρι
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
  • 1/4 φλ. τσαγιού μουστάρδα Dijon ή άλλη επιλογής σας
  • 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • Για τις βουτυράτες χυλοπίτες:
  • 1 πακέτο (500 γρ.) χυλοπίτες Μετσοβίτικες
  • 2 κύβους ζωμό κοτόπουλου
  • 3 γεμάτες κ.σ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Αλατοπιπερώνετε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα σοτάρετε σε παρτίδες στο ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Τα μεταφέρετε σε πιατέλα.

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμύδια,


ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 4 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. 


Προσθέτετε τα μανιτάρια,

τα αλατίζετε ελαφρώς και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-5 λ μέχρι να μαλακώσουν.

Ρίχνετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ επιπλέον για να βγάλει το άρωμά του.


Τέλος προσθέτετε και τη ψιλοκομμένη ντομάτα, τη πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε το μείγμα για περίπου 3 λ να ενσωματωθεί το αλεύρι. 


Ρίχνετε το εστραγκόν, ανακατεύετε, δυναμώνετε τη φωτιά και “σβήνετε” με το κρασί.

Το αφήνετε να “αναπνεύσει” για 1-2 λ και ξαναβάζετε μέσα στο τηγάνι το κοτόπουλο.

Ρίχνετε και το ζωμό κότας το οποίο θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον μέχρι τη μέση του κοτόπουλου.

Αν δεν φτάνει προσθέστε λίγο ακόμα ζωμό. 


Όταν πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτριο προς χαμηλό,

σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το κοτόπουλο για 40-45 λ περίπου,

αφαιρώντας το καπάκι της κατσαρόλας τα τελευταία 10-15 λ αν έχετε μείνει αρκετός ζωμός στο φαγητό. 


Όταν βράσει καλά το κοτόπουλο μέχρι μέσα το μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε μπολ.

Στη σάλτσα προσθέτετε τη μουστάρδα και τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε για 1/2 λ μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

Πριν σερβίρετε, ξαναβάζετε το κοτόπουλο στη κατσαρόλα,

το σκεπάζετε με τη σάλτσα και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λ να συγχωνευτούν οι γεύσεις.

Το σερβίρετε με τις χυλοπίτες βουτύρου.


Για τις χυλοπίτες βουτύρου: 

Εν τω μεταξύ, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, ετοιμάζετε τις χυλοπίτες ως εξής:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό,

ρίχνετε τους κύβους κότας και μόλις διαλυθούν ρίχνετε τις χυλοπίτες και τις βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τις σουρώνετε.


Στραγγίζετε τις χυλοπίτες,

τις αφήνετε στο σουρωτήρι και στην άδεια κατσαρόλα που τις βράσατε βάζετε το βούτυρο

και τη κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθούν καλά ρίχνετε τις χυλοπίτες,

το ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε αμέσως ζεστές τις χυλοπίτες σας μαζί με το ζεστό κοτόπουλο και τη σάλτσα τους. 

Πηγή:newsone

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Πράξεις για την Μακεδονία: Καλλιέργεια της γης και κτηνοτροφία γίνονται όλο και πιο...

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ως Περιφερειακή Παράταξη «Πράξεις για την Μακεδονία», αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο της αγροτικής παραγωγής στην στρατηγικής σημασίας αγροδιατροφική επάρκεια του...

Το Πρόγραμμα του Μητροπολίτου κκ Θεολόγου απο την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἑξῆς ἀναφορικῶς μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας: - Τό Σάββατο 1 Μαρτίου, στίς 6:00...

Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος: Αύξηση στα τιμολόγια του νερού σε 11 κοινότητες του δήμου Σερρών

Μη νόμιμη χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ και δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος την αύξηση στα τιμολόγια του νερού για 11 κοινότητες του δήμου...

Έλενα Τούσκα: Να ενώσουμε τις φωνές μας για να υπάρξει πραγματική δικαίωση

«Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην απεργιακή συγκέντρωση της Παρασκευής 28 Φλεβάρη στην Πλατεία Ελευθερίας στις 11:00 το πρωί που οργανώνουν εργατικά, επαγγελματικά,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Γιώργος Καββαθάς: Πώς η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αλλάζει τουρισμό και εστίαση

Μόνο το 25% της εστίασης εφάρμοσε μέχρι στιγμής την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ζητούν άτυπη παράταση της προθεσμίας για την εφαρμογή του μέτρου ενώ κάποιες...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Ευρώπη χρειάζεται αμυντικό βραχίονα

Την ανάγκη μιας ισχυρής και αυτόνομης κοινής αμυντικής πολιτικής στην Ευρώπη τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας...

Για το Κολυμβητήριο της Ομόνοιας δεδομένη άλλη μια …παράταση

Τι να πω για το Κολυμβητήριο της Ομόνοιας; Όταν η ίδια η δήμαρχος προαναγγέλλει και άλλη μια παράταση για την εταιρία και μάλιστα προκαταβολικά, θα...

Συνέχισε να διαβάζεις