Κοτόπουλο με κριθαράκι στο τηγάνι
Μια πολύ εύκολη συνταγή, για ένα πεντανόστιμο, αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους πιάτο, για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι και όχι μόνο.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής (από εδώ) και δοκιμάστε το.
Θα σας ενθουσιάσει με την τέλεια γεύση του.
Δείτε πιο κάτω την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα σε φωτογραφίες
Υλικά συνταγής
- 6 μέτρια μπούτια (μόνο το επάνω μέρος) 900-1100 γρ. σύνολο περίπου με τη πέτσα τους
- αλάτι πιπέρι
- 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βούτυρο φρέσκο
- 2 φλ. τσαγιού (340 γρ. περίπου) κριθαράκι μέτριο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας
- 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, το μισό ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο.
Αλατοπιπερώνετε τα μπούτια κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές και όταν ζεσταθεί καλά το λάδι με το βούτυρο τα σοτάρετε πρώτα με τη πέτσα προς τα κάτω για 5 λ και μετά τα γυρίζετε από την άλλη και τα σοτάρετε για άλλα 4 λ, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Αφαιρείτε με τσιμπίδα τα κομμάτια κοτόπουλου από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ρίχνετε το κριθαράκι και το σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς χαμηλό, προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2-3 λ ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Τέλος ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1/2 λ.
Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στο τηγάνι με τη πέτσα προς τα επάνω, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ και το ζωμό κότας, αλατοπιπερώνετε και αυξάνετε τη θερμοκρασία στο υψηλό μέχρι να έλθει σε σημείο βρασμού.
Μετά μειώνετε στη χαμηλότερη τη θερμοκρασία, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγομαγειρεύετε για 15-20 λ περίπου μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο μέχρι μέσα και βράσει το κριθαράκι. Εάν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνετε το φαγητό ξεσκέπαστο για 5 λ περίπου να “σταθεί” το πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.
Δείτε πιο κάτω την εκτέλεση της συνταγής βήμα-βήμα:
1. Αλατοπιπερώνετε τα μπούτια κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές.
2. Τα σοτάρετε σε ζεστό λάδι και βούτυρο για 4-7 λ ή μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.


3. Αφαιρείτε με τσιμπίδα τα κομμάτια κοτόπουλου από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ρίχνετε το κριθαράκι και το σοτάρετε ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2-3 λ μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Τέλος ρίχνετε και το σκόρδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1/2 λ.


4. Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στο τηγάνι με τη πέτσα προς τα επάνω, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ και το ζωμό κότας, αλατοπιπερώνετε και αυξάνετε τη θερμοκρασία στο υψηλό μέχρι να έλθει σε σημείο βρασμού.


5. Μετά μειώνετε στη χαμηλότερη τη θερμοκρασία, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγομαγειρεύετε για 15-20 λ περίπου μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο μέχρι μέσα και βράσει το κριθαράκι. Εάν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνετε το φαγητό ξεσκέπαστο για 5 λ περίπου να “σταθεί”, το πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε.
