Το πιο τραγανό και νόστιμοκοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες baby, ξίδι βαλσάμικο και μέλι!
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει.
- Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, το σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο θυμάρι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σε ένα ταψί προσθέτουμε τις πατάτες με την φλούδα αφού τις έχουμε πλύνει και κόψει στη μέση.
- Στο τηγάνι με τα κρεμμύδια και το σκόρδο προσθέτουμε 500 γρ. μαύρη μπίρα, το ξίδι, το μέλι, 1 κ.σ. νοστιμιά και ανακατεύουμε. Το κουτάκι με την υπόλοιπη μπίρα το αφήνουμε στην άκρη.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο ταψί με τις πατάτες.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα στο ταψί.
- Κάνουμε ένα κενό στη μέση του ταψιού όπου τοποθετούμε το κουτάκι με τη μισή μαύρη μπίρα.
- Μέσα στο κουτάκι προσθέτουμε τα κλωνάρια από το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
- Βάζουμε στο κοτόπουλο 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. νοστιμιά και απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια.
- Βάζουμε όρθιο το κοτόπουλο στο ταψί, επάνω στο κουτάκι της μπίρας ώστε να μείνει όρθιο και να ψηθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε 1 ½ ώρα.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το κουτάκι της μπίρας από το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μερίδες.
- Αφαιρούμε τις πατάτες από το ταψί και τις αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα
- Βάζουμε ένα τηγάνι στην φωτιά και προσθέτουμε τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί.
- Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε το κορν φλάουρ και αραιώνουμε με κρύο νερό.
- Προσθέτουμε το μείγμα στο τηγάνι με τη σάλτσα και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.
- Όταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες, τη σάλτσα και προσθέτουμε φρέσκια ρίγανη και δεντρολίβανο.
Συστατικά
Για το κοτόπουλο
- 3 κρεμμύδια, ξερά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο
- 3-4 κλ. θυμάρι
- 1 1/2 κιλό πατάτες baby
- 660 γρ. μπίρα, μαύρη
- 50 γρ. ξίδι βαλσάμικο
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. κοφτή νοστιμιά
- 3-4 κλ. δεντρολίβανο
- 1 κοτόπουλο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 κ.σ. νερό
Για το σερβίρισμα
- ρίγανη
- δεντρολίβανο