20/03/2025
7.6 C
Serres

Κρεμμυδοκαλίτσουνα και καλτσούνια με χόρτα

Τα παραδοσιακά καλτσούνια της Κρήτης ή αλλιώς πιτάκια, με δύο λαχταριστές γεμίσεις, για να διαλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.

Συνολικός Χρόνος: 1:10′

Υλικά

Για το φύλλο

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ειδικό για φύλλο
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 ποτήρι περίπου νερό
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ξύσμα λεμονιού
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Για τη γέμιση των κρεμμυδοκαλίτσουνων

1 κιλό κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
3 ντομάτες χοντροκομμένες
1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
½ (ή λίγο περισσότερο) ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση των καλτσουνιών με χόρτα


1-2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
1 κιλό διάφορα χόρτα όπως τσουκνίδες, παπούλες, καυκαλίθρες, παπαρούνες, αγαλατσίδες, κουτσουνάδες*
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
ανθότυρο τριμμένο**
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε το φύλλο. Η συνταγή είναι κοινή και για τα δύο είδη καλιτσουνιών, εσείς επιλέγετε ποια από τις δύο γεμίσεις θα ετοιμάσετε.

Αν θέλετε να φτιάξετε και τα δύο θα χρειαστείτε διπλάσια δόση ζύμης.


Βήμα 2

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και λίγο λίγο το νερό.

Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ζύμη σφιχτή και ελαστική. Τη χωρίζετε σε μπαλάκια και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.

Βήμα 3

Πασπαλίζετε την επιφάνεια εργασίας με νισεστέ και ανοίγετε τα μπαλάκια σε πολύ λεπτά φύλλα.

Βήμα 4

Για τα κρεμμυδοκαλίτσουνα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια αφού τα αλατίσετε.

Προσθέτετε τις ντομάτες, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοψηθούν για 15 λεπτά περίπου και να απορροφηθούν τα παραπανίσια υγρά. Στο τέλος προσθέτετε πιπέρι και τη φέτα.

Βήμα 5

Κόβετε τα φύλλα σε στρογγυλούς δίσκους με τη βοήθεια κουπ πατ ή ενός πιάτου του καφέ.

Βάζετε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και διπλώνετε το φύλλο ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο.

Βήμα 6

Πατάτε τα πιτάκια γύρω γύρω με πιρούνι να κολλήσει η ζύμη και τα τηγανίζετε σε μπόλικο ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

Τα ακουμπάτε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν τα λάδια τους πριν τα σερβίρετε ζεστά ζεστά στο τραπέζι.

Βήμα 7

Για τα καλτσούνια με χόρτα: Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα χόρτα. Τα χοντροκόβετε και τα στραγγίζετε.

Αν χρησιμοποιήσετε τσουκνίδες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο τους τρυφερούς βλαστούς. Ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια.

Προσθέτετε τα χόρτα και τα τσιγαρίζετε όλα μαζί για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέσα ανθότυρο κατά βούληση.

Βήμα 8

Ανοίγετε με τη ζύμη λεπτά φύλλα και τα κόβετε στρογγυλούς δίσκους με πιατάκι του τσαγιού.

Βάζετε λίγη γέμιση, διπλώνετε τη ζύμη ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και πατάτε με πιρούνι τις άκρες για να κολλήσουν.

Βήμα 9

Τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά αφού πρώτα τα αφήσετε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Tips

* Τα χόρτα έχουν και διαφορετικές ονομασίες από τόπο σε τόπο. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει ποικιλία άγριων χόρτων, γι’ αυτό πολλοί στην Κρήτη χρησιμοποιούν βλίτα.

** Ο κρητικός ανθότυρος είναι εξαιρετικό λευκό τυρί που διατίθεται στην αγορά. Εκτός από φρέσκος υπάρχει και ο ώριμος αποξηραμένος, που είναι κατάλληλος και για τρίψιμο, ιδιαίτερα όταν είναι ελαφρά αλατισμένος και ωριμασμένος για μερικές εβδομάδες.

Μπορείτε, αν θέλετε, να φτιάξετε μια μεγάλη πίτα με την ίδια ζύμη και γέμιση και να την ψήσετε στο φούρνο, στους 200οC για 55-60 λεπτά.

Αλμυρός «μπακλαβάς» με χοιρινό

Ψήφισμα για τα Μνημεία των Σερρών από το Σωματείο Σερραίων Πολιτεία

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αδειοδοτήθηκε και προχωρεί η εγκατάσταση Φ/Β Σταθμού 26 MW στην Αλιστράτη Σερρών

Το έργο εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 26,64816 MW με συνοδά έργα – το υπόγειο δίκτυο διασύνδεσης με...

Ένταση στη Βουλή για την Προανακριτική για Τριαντόπουλο – «Είστε υποκριτές, θέλετε σόου»

Το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου για απευθείας παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, χωρίς να προηγηθεί η διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής, πυροδότησε πολιτική ένταση στη Βουλή. Από τη...

Νίκησε ο λαός στην μάχη της Κορμίστας

Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Αμφίπολης κ. Φραστανλή και σε αγαστή συνεργασία με την εταιρεία KORMISTA SOLAR AE, θυγατρική της...

Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι υποψήφια χώρα και να...

Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου και Νίκος Παπανδρέου, κατέθεσαν ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Λαμπρός εορτασμός για τα 100 χρόνια της ΟΕΒΕΣ Σερρών

Σε κλίμα συγκίνησης, με Λαμπρότητα και Κοσμοσυρροή πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός για τα 100 χρόνια ζωής και δράσης της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων...

Γιάννης Μανιάτης: Να προστατεύσετε το καλώδιο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) καθ. Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,...

Στις Σέρρες βρέθηκε η Θεώνη Κουφονικολάκου

H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο την Τρίτη 11 Μαρτίου 2025, ώρα 11:00, στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Προσκεκλημένη εισηγήτρια ήταν η κ....

Συνέχισε να διαβάζεις