01/03/2025
12 C
Serres

Λαγάνα με λιαστές ντομάτες και θυμάρι

Αξίζει, αν έχετε χρόνο, να τη φτιάξετε με τα χεράκια σας.

Από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν μπορεί να λείπει η παραδοσιακή λαγάνα.

Υλικά για τη λαγάνα

1 κιλό αλεύρι κίτρινο, σκληρό
500γρ. αλεύρι λευκό μαλακό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
75γρ. μαγιά νωπή
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
25γρ. αλάτι
900ml νερό
400γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή 1 κ.γ. ξερό, τριμμένο
σουσάμι, για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα δύο άλευρα, τη μαγιά θρυμματισμένη και το ελαιόλαδο.

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Προσθέτετε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύετε με το χέρι με κυκλικές κινήσεις ή με τον γάντζο του μίξερ. Προσθέτετε το αλάτι και ζυμώνετε για 10 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.

Ρίχνετε τις λιαστές ντομάτες και το θυμάρι και ζυμώνετε με απαλές κινήσεις, όχι με ιδιαίτερη δύναμη, για να μη λιώσουν οι ντομάτες, μέχρι να ομογενοποιηθούν στη ζύμη.

Ακουμπάτε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα, αλευρώνετε καλά τη λεκάνη και βάζετε ξανά εκεί τη ζύμη. Τη σκεπάζετε καλά με χοντρές πετσέτες και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βγάζετε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και την κόβετε σε 3 κομμάτια.


Πιέζετε με τα χέρια κάθε κομμάτι μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασικό σχήμα της λαγάνας.

Κάνετε λακουβίτσες με τα δάχτυλά σας στην επιφάνειά τους και τις μεταφέρετε σε λαμαρίνες του φούρνου στρωμένες με λαδόκολλα. Σκεπάζετε τις λαμαρίνες και αφήνετε τις λαγάνες να φουσκώσουν ξανά για περίπου 20 λεπτά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Αλείφετε τις λαγάνες με νερό χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τις πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Τις ψήνετε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.

Δείτε επίσης


Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Το 57,1% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από την επισκεψιμότητα

Έρευνα για την κίνηση της αγοράς διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, κατά την περίοδο των φετινών χειμερινών εκπτώσεων.  Για τις σχεδόν μισές εμπορικές επιχειρήσεις (48,6%)...

Επιμελητήριο Σερρών: Ημερίδα για την Παιδική Παχυσαρκία τη Τετάρτη

Ανοιχτή Ενημερωτική Εκδήλωση «Παιδική Παχυσαρκία: Ο αγώνας που κερδίζεις χάνοντας» θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Σερρών τη Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025 - 18:30 στην Αίθουσα...

Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: “ΟΙΝΟΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ ΝΟΥ”

Το Μάθημα 21ο για τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 05 Μαρτίου 2025, ώρα 7:00μμ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νικ....

Η Κέλυ Βαλταδώρου ανέδειξε το πρόβλημα του λιμανιού της Αμφίπολης

Το ζήτημα της αποκατάστασης, εξυγχρονισμού, ανάδειξης και εν τέλει εκμετάλλευσης του Λιμανιού της Αμφίπολης, επ ωφελεία, όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Η ΠΚΜ συμμετέχει στην έκθεση “FRUIT ATTRACTION SAO PAULO 2025”

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας ενεργά την προσπάθεια προβολής των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής, θα συμμετάσχουν...

Γιώργος Χατζημάρκος: Η δύναμη της Ευρώπης προέρχεται από τις Περιφέρειες, τις πόλεις, τους λαούς της

Την εναρκτήρια σύνοδο στη νέα πενταετή της θητεία πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Οι εργασίες ξεκίνησαν με την συζήτηση των μελών με τον Πρόεδρο...

Οι «Ενεργοί Πολίτες Σερρών – Myseety» συμμετέχουν στη κινητοποίηση της Παρασκευής

Αγαπητοί/ες συμπολίτες/σσες, Ανταποκρινόμαστε στο Κάλεσμα των συγγενών των θυμάτων στις Συγκεντρώσεις Μνήμης και Δικαιοσύνης σε όλη την Ελλάδα. Στις 28 Φεβρουαρίου 2025, συμπληρώνονται δύο χρόνια...

Συνέχισε να διαβάζεις