03/03/2025
5.4 C
Serres

Μελομακάρονα με μανταρίνι από τον Στέλιο Παρλιάρο

Το κλασικό κι αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό με μια μικρή, ακόμη πιο αρωματική παραλλαγή.

Αν προσθέσετε χυμό και ξύσμα μανταρινιού, ακολουθώντας τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου, θα έχετε το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.

Συνολικός Χρόνος: 1:30′

Υλικά

Για 3-3,5 κιλά

BMW2grand coupe afoi ioannidi serres

Για τα μελομακάρονα

400 γρ. χυμό μανταρινιού
530 γρ. ηλιέλαιο
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. άχνη
1/2 κουτ. γλυκού σόδα
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
1/6 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 μανταρίνι, το ξύσμα

Για το σιρόπι και το τελείωμα


500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
2 μανταρίνια, κομμένα στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι
καρύδια, χοντροκομμένα
μέλι, για το μέλωμα

Διαδικασία

Βήμα 1

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα μανταρίνια και τα ξυλάκια κανέλας.

Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσουν για 1΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά.


Ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 2

Μελομακάρονα: Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο.

Προσθέτουμε την άχνη, τα μπαχαρικά και το ξύσμα.

Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι.

Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).

Βήμα 3

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μία επιφάνειά τους σε τρίφτη για να αποκτήσει σχεδιάκι.

Τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 30΄ έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 4

Μόλις βγουν από τον φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι για περίπου 1΄ γυρίζοντάς τα με μια κουτάλα.

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να στραγγίξουν.

Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.

Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Panettone κάστανο-σοκολάτα

4ο Φεστιβάλ Χορωδιών Θρησκευτικής Μουσικής το Σάββατο 16  και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Το έθιμο του πετάγματος Χαρταετού τη Καθαρά Δευτέρα

Ενα από τα πιο γνωστά έθιμα το οποίο περνά από γενιά σε γενιά είναι και αυτό του πετάγματος του χαρταετού. Ολοι λίγο ή πολύ...

Μετά τον live καβγά ο Τραμπ συγκάλεσε σύσκεψη – Ο Ζελένσκι περίμενε απέξω...

Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στο Axios τι συνέβη μετά τη σύγκρουση των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες - Μια ώρα περίμενε ο Ζελένσκι μέχρι τελικά να...

Τέμπη: Νέες κλήσεις για το «μπάζωμα» – Πέντε πρόσωπα στον ανακριτή

Στόχος της έρευνας να απαντηθεί το ποιός έδωσε την εντολή Νέα κεφάλαια γράφονται στην ανακριτική έρευνα μετά και την παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που...

30 από τις πιο σημαντικές φράσεις του μεγάλου Έλληνα ποιητή Τάσου Λειβαδίτη

Ο Αναστάσιος-Παντελεήμων Λειβαδίτης (20 Απριλίου 1922 – 30 Οκτωβρίου 1988) ήταν σημαντικός Έλληνας ποιητής. Γεννήθηκε και πέθανε στην Αθήνα, έχοντας καταγωγή από την Κοντοβάζαινα. Γιος...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Το έθιμο του πετάγματος Χαρταετού τη Καθαρά Δευτέρα

Ενα από τα πιο γνωστά έθιμα το οποίο περνά από γενιά σε γενιά είναι και αυτό του πετάγματος του χαρταετού. Ολοι λίγο ή πολύ...

Δήμος Σερρών: Γιορτάζουμε τα «Κούλουμα» στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας και στις Τοπικές Κοινότητες

Τα παραδοσιακά «Κούλουμα» της Καθαράς Δευτέρας διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Σερρών, στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας από τις 11 το πρωί έως αργά το...

Μάρκος Μπόλαρης: Φωνή Λαού , οργή Θεού !

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης C’ est fini Ο λαός με την σοφία του διατύπωσε την ρήση Φωνή Λαού , οργή Θεού ! Οι σημερινές συγκεντρώσεις, σε μέγεθος συμμετοχής και...

Συνέχισε να διαβάζεις