Μπατζίνα: Κολοκυθόπιτα με ταυτότητα… Θεσσαλική!
Μία από τις ωραιότερες πίτες που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, και αποτελεί καθαρά θεσσαλικό, μάλλον καρδιτσιώτικο έμπνευσης και δημιουργίας!
Τα υλικά απλά, όπως απλή ήταν η ζωή κάποτε στον αγροτικό θεσσαλικό κάμπο…
Τα υλικά
- 1 κιλό ξύσμα κολοκύθας, κατά προτίμηση κίτρινης
- 500 γραμμάρια τυρί φέτα
- 2 αυγά
- 1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 750 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
Εκτέλεση
-Αφήνουμε το τριμμένο κολοκύθι να στραγγίξει καλά, πιέζοντάς το στο σουρωτήρι
-Ανακατεύουμε αβγά, γάλα, κολοκύθα, τα 3/4 του ελαιόλαδου και τη μεγαλύτερη ποσότητα της φέτας σε ένα μπολ
-Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά ανακατεύοντας προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν αρκετά πηχτό χυλό, σχεδόν σαν ζύμη
-Λαδώνουμε το ταψί, και απλώνουμε τη ζύμη.
Παραδοσιακά η μπατζίνα είναι λεπτή, αλλά σίγουρα λίγο περισσότερο πάχος δεν πείραξε κανένα!
-Τρίβουμε λίγη φέτα που έχουμε κρατήσει από πάνω ενώ απλώνουμε στη συνέχεια το υπόλοιπο λάδι και τη λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο
-Ψήνουμε σε φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 180 βαθμούς, μέχρι να πάρει ένα χρυσοκίτρινο σκούρο κάπως χρώμα
Tip:
Κατάλληλο συνοδευτικό, άκρως δροσιστικό, έστω και αν ακούγεται παράξενο είναι το ξυνόγαλο (και όχι το αριάνι).
Δοκιμάστε με ένα ποτήρι μαζί με δύο κομμάτια… Κάτι παραπάνω από απόλαυση.