Παραδοσιακά γαστρονομικά πιάτα με τη σφραγίδα ποιότητας των προϊόντων της
μακεδονικής γης και με καινοτόμες βρώσιμες συσκευασίες ετοιμάζονται να
κατακτήσουν την ελληνική αγορά.
Έτοιμα γεύματα με αυθεντικές συνταγές του τόπου, παρασκευασμένα αποκλειστικά
με προϊόντα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και την ευρύτερη
περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, θα παρασκευάζονται και θα διατίθενται σε
σούπερ μάρκετ, αλλά και χώρους εστίασης.
Η πρωτοποριακή αυτή δράση που φέρει τον διακριτικό τίτλο Macedonian Gourmet
εντάσσεται στα επενδυτικά σχέδια καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής
Μακεδονίας.
Εταίροι στο έργο είναι η εταιρεία Αφοι Κομπατσιάρη ΑΕ, το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών
Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, που είναι ο ερευνητικός φορέας μαζί με το
Εργαστήριο Στατιστικής και Μεθόδων Ποσοτικής Ανάλυσης του τμήματος
Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ με υπεργολάβο το τμήμα Επιστήμης και
Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο
Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Οργανισμού Τουρισμού
Θεσσαλονίκης και συνοδεύτηκε με γευσιγνωσία, διαδικασία που διοργανώνεται το
τελευταίο διάστημα, προκειμένου να επιλεγούν οι επτά συνταγές που θα βγουν
τελικά στην παραγωγή.
Δημοσιογράφοι ανέλαβαν τον ρόλο γευσιγνώστη και αξιολόγησαν μία σειρά από
πιάτα που ετοίμασε ο σεφ Γιώργος Παλησίδης, όπως αρνάκι λεμονάτο με πουρέ
πατάτας από το Μεγάλα Λιβάδια στο Πάικο και πρόβειο γάλα Κολχικού, μουσακά
με μελιτζάνες Λαγκαδά, μοσχαρίσιο κιμά Κόκκινης Φυλής και κρέμα από γάλα
Λαγυνών, χοιρινό ψαρονέφρι με μέλι Σοχού, σουσάμι και μανιτάρια Ασκού,
σουτζουκάκια Λαγκαδά με ρίγανη Μαυρούδας και ρύζι Χαλάστρας αρωματισμένο
με πρόβειο βούτυρο συνοδευόμενο από πάπρικα και τζατζίκι Ζαγκλιβερίου,
ποικιλία τυριών από την επαρχία Λαγκαδά και ψωμί με δημητριακά και βότανα
Θεσσαλονίκης.
Όχι εμάς δεν μας κάλεσαν.
Προφανώς κρίνοντας από τα κιλά μας θα υπέθεσαν πως όλα τα φαγητά θα τα
θεωρούσαμε νόστιμα…
Αλλιώς δεν εξηγείται!
Με μία συσκευασία
Παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών και εμπορικών γαστρονομικών προϊόντων
Η ιδέα προέκυψε καθώς, λόγω των συνθηκών ζωής, ο τομέας του έτοιμου φαγητού,
που βρίσκεται στα ψυγεία και στις καταψύξεις του σούπερ μάρκετ και χρειάζεται
μόνο ζέσταμα, το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος.
«Αυτό που θέλουμε είναι με τη μακεδονική κουζίνα, με αυτά τα προϊόντα που έχει
ειδικά η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα η Περιφέρεια
Κεντρικής Μακεδονίας να μπορέσουμε να παραγάγουμε τέτοια προϊόντα, που η
εταιρεία θα τα αναδείξει και θα τα βγάλει στην αγορά.
Το επενδυτικό σχέδιο
στοχεύει στην παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών και εμπορικών
γαστρονομικών προϊόντων με μία συσκευασία όμως που είναι η καινοτομία του.
Είναι βρώσιμη μεμβράνη που θα προέρχεται από το τυρόγαλο, ένα προϊόν που
επιβαρύνει το περιβάλλον και προσπαθούμε να το περιορίσουμε.
Στη μεμβράνη
θα μπουν αρωματικά και θα αποτελεί μέρος της συσκευασίας του τροφίμου που
θα είναι και εδώδιμη», ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου
Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Γιώργος Σαμούρης…
Ο εμπνευστής του προγράμματος…