27/02/2025
8.1 C
Serres

Ετοιμάζονται να κατακτήσουν την ελληνική αγορά Παραδοσιακές γαστρονομικές συνταγές Μακεδονίας


Παραδοσιακά γαστρονομικά πιάτα με τη σφραγίδα ποιότητας των προϊόντων της
μακεδονικής γης
και με καινοτόμες βρώσιμες συσκευασίες ετοιμάζονται να
κατακτήσουν την ελληνική αγορά.

Έτοιμα γεύματα με αυθεντικές συνταγές του τόπου, παρασκευασμένα αποκλειστικά
με προϊόντα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και την ευρύτερη
περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας
, θα παρασκευάζονται και θα διατίθενται σε
σούπερ μάρκετ, αλλά και χώρους εστίασης.

Η πρωτοποριακή αυτή δράση που φέρει τον διακριτικό τίτλο Macedonian Gourmet
εντάσσεται στα επενδυτικά σχέδια καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής
Μακεδονίας.

Εταίροι στο έργο είναι η εταιρεία Αφοι Κομπατσιάρη ΑΕ, το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών
Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, που είναι ο ερευνητικός φορέας μαζί με το
Εργαστήριο Στατιστικής και Μεθόδων Ποσοτικής Ανάλυσης του τμήματος
Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ με υπεργολάβο το τμήμα Επιστήμης και
Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο
Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία του Οργανισμού Τουρισμού
Θεσσαλονίκης
και συνοδεύτηκε με γευσιγνωσία, διαδικασία που διοργανώνεται το
τελευταίο διάστημα, προκειμένου να επιλεγούν οι επτά συνταγές που θα βγουν
τελικά στην παραγωγή.


Δημοσιογράφοι ανέλαβαν τον ρόλο γευσιγνώστη και αξιολόγησαν μία σειρά από
πιάτα που ετοίμασε ο σεφ Γιώργος Παλησίδης, όπως αρνάκι λεμονάτο με πουρέ
πατάτας από το Μεγάλα Λιβάδια στο Πάικο και πρόβειο γάλα Κολχικού, μουσακά
με μελιτζάνες Λαγκαδά, μοσχαρίσιο κιμά Κόκκινης Φυλής και κρέμα από γάλα
Λαγυνών, χοιρινό ψαρονέφρι με μέλι Σοχού, σουσάμι και μανιτάρια Ασκού,
σουτζουκάκια Λαγκαδά με ρίγανη Μαυρούδας και ρύζι Χαλάστρας αρωματισμένο
με πρόβειο βούτυρο συνοδευόμενο από πάπρικα και τζατζίκι Ζαγκλιβερίου,
ποικιλία τυριών από την επαρχία Λαγκαδά και ψωμί με δημητριακά και βότανα
Θεσσαλονίκης.

Όχι εμάς δεν μας κάλεσαν.

Προφανώς κρίνοντας από τα κιλά μας θα υπέθεσαν πως όλα τα φαγητά θα τα
θεωρούσαμε νόστιμα…


Αλλιώς δεν εξηγείται!

Με μία συσκευασία
Παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών και εμπορικών γαστρονομικών προϊόντων

Η ιδέα προέκυψε καθώς, λόγω των συνθηκών ζωής, ο τομέας του έτοιμου φαγητού,
που βρίσκεται στα ψυγεία και στις καταψύξεις του σούπερ μάρκετ και χρειάζεται
μόνο ζέσταμα, το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος.

«Αυτό που θέλουμε είναι με τη μακεδονική κουζίνα, με αυτά τα προϊόντα που έχει
ειδικά η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και ευρύτερα η Περιφέρεια
Κεντρικής Μακεδονίας να μπορέσουμε να παραγάγουμε τέτοια προϊόντα, που η
εταιρεία θα τα αναδείξει και θα τα βγάλει στην αγορά.

Το επενδυτικό σχέδιο
στοχεύει στην παραγωγή και προώθηση παραδοσιακών και εμπορικών
γαστρονομικών προϊόντων με μία συσκευασία όμως που είναι η καινοτομία του.

Είναι βρώσιμη μεμβράνη που θα προέρχεται από το τυρόγαλο, ένα προϊόν που
επιβαρύνει το περιβάλλον και προσπαθούμε να το περιορίσουμε.


Στη μεμβράνη
θα μπουν αρωματικά και θα αποτελεί μέρος της συσκευασίας του τροφίμου που
θα είναι και εδώδιμη», ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου
Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, Γιώργος Σαμούρης…
Ο εμπνευστής του προγράμματος…

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυξάνονται τα αδέσποτα στις Σέρρες – Δάγκωσαν τον Βασίλη Χρυσανθίδη!

Ο Δινάκης δεν ξέρω αν ήταν καλός ή κακός Αντιδήμαρχος, αλλά είναι σίγουρο πως έβαλε τάξη τόσο στο Κυνοκομείο, όσο και στις πλατείες όλης...

ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ: Το 2025 ξεκίνησε και φέτος με πολλά χαμόγελα

Στην εταιρεία ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, η νέα χρονιά ξεκίνησε και φέτος με χαμόγελα, ενθουσιασμό και πολύτιμες στιγμές! Σε μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα, η ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΙΔΗ...

Πρόεδρος η κ. Θεοδωρίδου Αργυρούλα στο Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses όπως αυτό προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου...

Στην τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Τριτέκνων διοικητικός και ο Οικονομικός Απολογισμός

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Τριτέκνων σε αίθουσα του Δημοτικού Κτιρίου (στην Εθν. Αντίστασης 34). Στη Γ.Σ. έγινε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

ΔΥΠΑ: Πάνω από 190 επιχειρήσεις και 6.000 θέσεις εργασίας στην 40η «Ημέρα Καριέρας» στην Θεσσαλονίκη

Η 40η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) είναι πλέον η μεγαλύτερη διοργάνωση για την εργασία στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο αριθμός των...

Σάκης Αρναούτογλου: Η Ελλάδα Στην Πρίζα ή Εκτός Παιχνιδιού;

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου με ερώτησή του καλεί την Κομισιόν να απαντήσει για τις καθυστερήσεις της Ελλάδας στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου...

Δήμος Σερρών – Σύλλογος «Γιορτή Τέχνης Σερρών»: Έκθεση Καρνάβαλου και καρναβαλικών αρμάτων το Σάββατο 1 Mαρτίου

Το Σάββατο 1 Μαρτίου 2025 και ώρα 11:30 ο Δήμος Σερρών και ο Σύλλογος «Γιορτή Τέχνης Σερρών» διοργανώνουν την Έκθεση του Καρνάβαλου και των...

Συνέχισε να διαβάζεις